İttihadul Ulama tarafından Türkiye, İran ve Suriye’den katılımcıların katıldığı Âlimler Buluşması’nın 3’üncüsü Diyarbakır’da düzenlenecek.
Mehmet Zeki ÖZER
DİYARBAKIR – İttihadul Ulema, düzenlediği Âlimler Buluşması’nın üçüncüsünü 13, 14 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır’da düzenlenecek. Türkiye, Irak, Suriye’den Türk, Kürt, Arap, Fars katılımcıların katılacağı “Üçüncü Âlimler Buluşması’nın” programı, 13 Ekim Kur’an Tilaveti ile başlayacak.
Açılış konuşmasının ardından birinci oturum saat 10:50’de başlayacak. Birinci oturumda, Dr. Ali Karadaği, “Medreselerin Müfredat ve İçerik Bakımından Geliştirilmesi” adlı sunumunu yapacak. Müderris Beşir Varol ise, “Medreselerin günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek donanıma kavuşturulması çalışmaları ve Medresetüzzehra projesi: Dün ile bugünün mukayesesi, projenin yenilenmesi” başlıklı sunum yapacak. Kadir Kadiri, “Toplumun İslamileşmesinde Kürt ulemasının rolü (Mevlana Halid örneği)” adıyla öğleden önceki son sunumu yapacak.
Birinci gün öğleden sonra başlayacak İkinci Oturum’da ise Şêx Zahit Xaznewi “Engeller ve zorluklar kıskacında ulema: Sosyal ve siyasal zorluklar, zorlukların doğurduğu neticeler”, Şivan Raber “Kur’an ve Hadiste ilim ve alim vurgusunun yapıldığı cihetler”, Hüseyin Tibaş, “Alimlerin İttihat ve ittifakı (Başkasının fikrine saygı duyma, ihtilafın sebepleri ve ittifakın nasıl sağlanacağı)”, Reşit Taha Osman “Rabbani ulema, ulema-i su’ ve ulema-i su’un tahribatına karşı yapılması gerekenler” konularında sunum yapacak.
Buluşmanın ikinci gününde, Medreselerin üstlendiği rol ve modeller tartışmaya açılacak. İlk oturumda, Abdullah Heme Murad “İlmin günümüzde alimlere yüklediği mesuliyetler (Sahih İslam akidesi, tebliğ görevi)”, Mustafa Hatemi “Medreselerde İslam akaidi müfredatı: Vasat düşünce, sahih kaynaklara göre ehli sünnet akidesi, doğru bakış açısı, mezhepçilik, tekfircilik, ırkçılık”, Mela Namık “Toplumdaki cehalet ve ihtilafları gidermede medreselerin rolü”, Prof. Dr. Ahmet M. Erguşi “Tarihte medreseler ve icra ettikleri fonksiyonları (Selçuklu, Eyyubi ve Osmanlı medreseleri)”, Hüseyin Sudan, Kürdistan medreselerinde ilmi programlar ve boşlukları: Değerlendirme, düzeltme ve programlar arası yakınlaştırma” konusunda sunumlarını gerçekleştirecek.
İkinci Oturum’da Yasin Ahmet “İlimde yeterlilik ve derinlik açısından İslam alimi (Klasik ile modern ilmi birleştirme, var olan ilmi seviyesi ile yetinmeme vs.)”, Behzad Mevlai “Yozlaşmalara karşı mücadele ve ulema: Sosyal medya, medya ve diğer etkenlerin sebep olduğu yozlaşmalara karşı ulemaya düşen sorumluluk”, Öğretim Görevlisi Ahmet Ceylan “Medreselerin asli fonksiyonlarına kavuşması için yapılması gerekenler”, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tekin “Müfredat ve eğitimde dil sorunu: Müfredatın ortaklaştırılması ve güncelleştirilmesi. Dil sorunu: Sorani, Kürmanci, Zazaki. Ortak dil mi, yoksa mevcut dil ile devam edilip yanında diğer diller öğretilsin mi?” konularında sunumlarını yapacak.
Âlimler Buluşması sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla son bulacak.