Bugun...



"Tütün zararlı bir alışkanlık olduğu gibi etki alanı da çok fazladır"

Tütün kullanımıyla ilgili konuşan Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi, tütünden kaynaklı ölümlerin arttığını ifade etti.

facebook-paylas
Tarih: 03-06-2023 00:01


Türkiye'de yaklaşık 14 buçuk milyon insan tütün kullandığını söyleyen Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi, içinde barındığı kanserojen maddelerin insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini vurguladı.

Çiftçi, tütünün kullananların dışında kullanmayanlara da zarar verdiğini belirterek tütünün özellikle alkol ve uyuşturucu bağımlılığının başlangıcı olduğuna dikkat çekti.

Sigaranın insanın fiziksel ve sağlık yapısına zarar verdiğini aktaran Çiftçi, dünyada her yıl 7 milyon insanın tütünden kaynaklı hayatını kaybettiğini belirtti.

"Türkiye'de yaklaşık 14 buçuk milyon insan tütün kullanıyor"

Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi

Çiftçi yaptığı açıklamada, "Yeşilay bağımlılıkla mücadelede 5 başlıkta mücadele veriyor. Bu başlıklardan biride tütün ve tütün ürünleridir. Türkiye'de yaklaşık 14 buçuk milyon insan tütün kullanıyor. Bunun 252 bini çocuk, 14 milyon 250 bini de yetişkindir. Bir sigarada 4 bin zararlı madde var, bunların 50 tanesi kanserojen maddelerdir. Bu kanserojen maddeler de insan sağlığına ciddi zararlar veriyor." dedi.

"Pasif içicilik aktif içicilikten daha fazla zarar veriyor"

Tütünün pasif içicilere de zarar verdiğini dile getiren Çiftçi, "Tütünün kullananlar dışında kullanmayanlara da zararı var. Pasif içicilik dediğimiz bir durum var ve pasif içicilik aktif içicilikten daha fazla zarar veriyor. Odada sigara içen kişi, 30 saniye dumanı çekerken içmeyen kişi 11 dakika boyunca o dumanı teneffüs ediyor. Sigara kullanan kişi çektiği dumanı dışarı çıkartabiliyorken pasif içiciler, içine çektiği dumanı dışarı çıkartamıyor. Tütün zararlı bir alışkanlık olduğu gibi etki alanı da çok fazladır. Tütünle kaynaklı ölümlerde çok fazladır. Türkiye'de yılda tütün kaynaklı ölümler 181 bin kişi. Dünya üzerinde tütün kaynaklı ölüm sayısıysa günlük 19 bin 100 kişi bu kadar etkisi var." ifadelerini kullandı.

"Tütün özellikle alkol ve uyuşturucu bağımlılığının altlığıdır"

Tütün kullanımının beraberinde birçok bağımlılığı getirdiğini söyleyen Çiftçi, "Tütün özellikle alkol ve uyuşturucu bağımlılığının altlığıdır. Alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan kişilerin yüzde 99'u aynı zamanda tütün bağımlısıdır. Onun için çok önemsemek ve bununla birlikte zararlarını da gündemleştirmek gerekir. Sigara aynı zamanda insanların fiziksel ve sağlık yapısına da zarar veriyor. Dünyada her yıl 7 milyon insan tütün kaynaklı vefat ediyor. Bununla beraber tütün şirketleri yılda 700 milyar dolar kazanç elde ediyor. Bu kadar güçlü bir sektördür. Her yıl yeni sigara türleri çıkartıyorlar, en son elektronik sigarayı çıkarttılar. Aslında elektronik sigara vücuda daha fazla zarar veriyor." diye konuştu.

Yeşilay'ın çalışmalarından bahseden Çiftçi, "Yeşilay'ın iki çalışma alanı var bir önleyici çalışmalar bir de tedavi edici çalışmalar var. Tedavi edici çalışmalar bağımlılara yöneliktir. Bizim YEDAM diye bir kuruluşumuz var, dâhili hattı 115 ve tamamen ücretsizdir. Türkiye'de her ilimizde bu merkezlerimiz var Kıbrıs dâhil 105 merkezimiz var. Klinik psikologları, normal psikologlar, halkla ilişkiler uzmanı ve sosyal hizmet uzmanlarımız var. 115 i arayarak bu beş başlıkta da yardım alabilirler." şeklinde konuştu.

Çiftçi son olarak şunları söyledi:

"Ortaokul ve lisedeki öğrencilere yönelik yaklaşık 150 okulda valilik onayıyla milli eğitim müdürlüğünün iş birliğiyle 50 gönüllü rehber öğretmenimizle beraber bizler bağımlılığı anlattık ve öncelikli olarak tütün bağımlılığını anlattık. Çocuklarımıza tütünün zararlarını, kullanılmaması gerektiğini çevrenizde kullanan varsa onlara karşı nasıl davranılacağını anlattık. İnsanın olduğu her yerde Yeşilay bunu gündeme getiriyor ve bunu gönüllüler üzerinden yapıyor. Sizinde buraya gelmeniz bir gönüllülüktür aslında. Basın bizim için çok önemli çünkü bu tür zararlı alışkanlıkları gündeme almadığımız zaman bilgilendirme yapamıyoruz, önleyici çalışmalar da bilgilendirmedir onun için sizin buraya gelmenizde kıymetli bir çalışma."

 




Bu haber 896 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI