Bugun...



"Bingöl'e has arılar olduğu ortaya konuldu"

Bingöl Üniversitesinde "Sürdürülebilir Arıcılık Ekosistemi ve Bingöl Bal Arısı Islah Çalıştayı" konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak Bingöl'e has arıların ortaya konulduğunu ifade etti.

facebook-paylas
Tarih: 10-06-2023 00:10


Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Bingöl Üniversitesi Sürdürülebilir Arıcılık Ekosistemi ve Bingöl Bal Arısı Islah Çalıştayı" 7-8 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi.

İki oturumdan oluşan çalıştayda, oturum başkanlıklarını; PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay ve Arı ve Doğal Ürünler Ar-Ge ve Ür-Ge Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ferdi Akman yaptı.

İki günlük programdan oluşan çalıştay, 7 Haziran'da Bingöl arıcıları ve akademisyenlerin Bingöl Üniversitesi Modern Arıcılık Kompleksi (BÜMAK) ve arılık ziyareti ile başladı. 8 Haziran'da Bingöl Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonunda devam eden çalıştayın açılış konuşmasını düzenleme kurulu adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan yaptı.

"Türkiye'de arıcılıkla ilgili merkezler ilk kez Üniversitemizde kuruldu"

Islah Çalıştayı programında konuşma yapan Çalıştay Onursal Başkanı Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Türkiye'de Arıcılıkla ilgili bazı merkezler ve doğrudan arıcılıkla ilgili yüksek lisans ve doktora programının ilk defa Bingöl Üniversitesinde kurulduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Arıcılıkla ilgili faaliyetlerimiz iyi gidiyor, paydaşlarımızla birlikte bu süreci çok iyi yönetiyoruz. Yapılacak çok çalışma var. Islah çalışması da bunlardan bir tanesi. 4,5 yıl önce arkadaşlar birlikte Kara cehennem tarafında bir yer vardı. Orada bir arıcımızın arılarını görmüştük. Hiçbir yere taşınmamış, oraya has olan arılardı. Oradan alınan numuneler arkadaşlarımız tarafından Ankara'ya gönderildi. Bingöl'e has arılar olduğu oraya konuldu ve böylece süreç başladı, arkadaşlarımızın desteği ile süreç devam ediyor. İnşallah belli bölgelerde arılar ıslah edilir ve korunur. Bingöl'ün şartlarına uygun çok daha verimli hale getirilir. Bugünkü çalıştay da bunun bir sonucudur. İnşallah sonuçları da güzel olur."

Sürdürülebilir Arıcılık Ekosistemi temalı ilk oturumda On Dokuz Mayıs Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler, "Yerel Arı Irk/Genotiplerinin Önemi ve Islah Metodları", Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Şahinler, "Arı Islahı Önemi ve Arıcılığa Yansıması" ve Türkiye Biyologlar Derneği Başkanı Dr. İhsan Soytemiz "Arı Sağlığı İçin Etkin Probiyotikler" konularında sunum yaptı.

Bingöl Bal Arısı Islahı konusunun işlendiği 2'nci Oturumda ise Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Karabağ "Bal Arılarında Biyoteknoloji Uygulamaları", Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Gül "Türkiye'de Uygulanan Islah Projeleri, Önemi ve Bingöl Yerel Bal Arısı Çalışması", Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Murat Cengiz "Ana Arılarda Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Yetiştirme Faktörleri" ve Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nevzat Çağlayan, "Bingöl Bal Arısı Islah Sürüsünün Oluşturulması" başlıklı sunumları yaptı.

 Çalıştaya çevre illerin arıcılar birliği başkanları, akademisyenler, öğrenciler ve arıcılar katıldı.




Bu haber 683 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI