Bugun...



Uluslararası Enerji Ajansı "petrol kıtlığı" konusunda uyardı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ham petrol stoklarının 2024 yılına kadar ciddi şekilde tükeneceği konusunda uyardı

facebook-paylas
Tarih: 16-09-2023 19:47

Uluslararası Enerji Ajansı

 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yaptığı açıklamada, büyük üreticilerin Suudi Arabistan ve Rusya'nın uzun süreli üretim kesintileri nedeniyle petrol piyasalarının bu yılın sonunda on yıldan fazla bir sürenin en keskin arz sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamada, "önemli bir arz açığının", yetersiz küresel stoklar nedeniyle piyasada fiyat oynaklığını tetikleyebileceği belirtildi.

Moskova ve Riyad'ın ihracat ve üretim kesintilerini 2023 yılına kadar uzatma planlarını açıklamasının ardından petrol piyasalarının yılın ikinci yarısında günde 1,2 milyon varil (bpd) açıkla karşı karşıya kalması bekleniyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), yayımladığı raporda, OPEC+ grubunun liderlerinin üretim kesintilerini sürdürmeleri halinde açığın dördüncü çeyrekte günde 3,3 milyon varile ulaşabileceğini kaydetti.

Geçen hafta Rusya, küresel petrol piyasalarını dengelemek için petrol ihracatındaki gönüllü kesintiyi yıl sonuna kadar günde 300.000 varil uzatacağını duyurmuştu.

Riyad da aynı şekilde günlük 1 milyon varillik gönüllü üretim kesintisini Aralık ayına kadar uzattı.

Uluslararası Enerji Ajansı, Moskova ve Riyad'ın kısıtlamaları kaldırması halinde bile ham petrol stoklarının 2024 yılına kadar ciddi şekilde tükeneceği ve bunun da petrol fiyatlarını "şoklara" maruz bırakacağı konusunda uyardı. 




Bu haber 2030 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI