Bugun...



HÜDA PAR Diyarbakır'da "Anadilimize Sahip Çıkalım" sloganıyla yürüyüş yaptı

21 Şubat Dünya Anadil Günü olması münasebetiyle HÜDA PAR İl Başkanlığı Diyarbakır'da "Anadilimiz İçin Yürüyoruz" etkinliği düzenledi.

facebook-paylas
Tarih: 21-02-2024 18:12

HÜDA PAR Diyarbakır'da

 

 

21 Şubat'ın Dünya Anadil Günü olarak kutlanması dolayısıyla Diyarbakır'da HÜDA PAR İl Başkanlığı tarafından "Anadilimize Sahip Çıkalım" sloganıyla düzenlenen "Anadilimiz İçin Yürüyoruz" etkinliği HÜDA PAR Mersin Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç'in katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlik kapsamında ellerindeki dövizlerle merkez Sur ilçesi Nebi Camii önünde bir araya gelen Diyarbakırlılar, basın açıklamasının yapılacağı Ulu Camii önüne doğru yürüyüşe geçti.

Ulu Camii önünde günün anlam ve önemine ilişkin Zazaca konuşma yapan HÜDA PAR Mersin Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç, Diyarbakır’da yaptıkları farkındalık çalışmalarının yanı sıra Ankara’da Anadilin eğitim dili olması için çalıştıklarını kaydetti.

"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini aldığımızda da her mahallede anadillerle ilgili kurslar vereceğiz"

Dinç, "Bugün 21 Şubat Dünya Anadil Günü, bu vesileyle annemizden kalan anadilimize sahip çıkmalıyız. Anadilimiz varlığımızın sebebidir. Anadilimiz geçmişte yaşadığımız acıların, güzelliklerin tarihimizi aktaran bir vasıtadır. Anadilimiz siyaset üstü bir meseledir, ana diline sahip çıkmak toplumsal siyasal meselelerin üstünde bir meseledir. Bu yönüyle anadilimiz Rabbimizin ‘Diller Allah'ın ayetleridir’. Tüm diller zenginliğimizdir. Dillere düşmanlık zenginliklere düşmanlıktır." dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini almaları durumunda her mahallede anadillerle ilgili kurslar vereceklerini kaydeden Dinç, şunları söyledi:

"Bu vesileyle biz HÜDA PAR olarak ana dilimiz için bugün, Dünya Anadil Gününde yürüyüş yaptık ve anadile sahip çıkma konusunda çalışmalar yapıyoruz. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini aldığımızda da her mahallede anadillerle ilgili kurslar vereceğiz. Bu, Diyarbakır'da yapacağımız çalışma. Ancak Ankara'da da vereceğimiz mücadele, anadilimizin resmi dili olması, ikinci resmi dil olması için çalışacağız. Anadilimizin okullarda eğitim dili olması için çalışacağız. Bu yönüyle yürüyüşümüze katılan herkese teşekkür ediyorum."

Hazırlanan basın açıklamasını HÜDA PAR Tunceli Belediye Başkan Adayı Ata Yüksel okudu.

21 Şubat'ın Dünya Anadil Günü olarak kutlandığını ve bu vesileyle yeryüzünde konuşulan anadillerin korunması ve zenginleştirilmesi istendiğini belirten Yüksel, milletlerin dilleri aracılığıyla geçmiş hikâyelerini, hafızalarını, bilgi ve birikimlerini gelecek nesillere aktardığını ve böylece geçmiş ile gelecek arasında ruhsal ve kültürel bir bağ inşa edildiğini ifade ederek bir dilin kaybolmasının bir tarihin, birikimin, kültürün ve milletin yok olması demek olduğunu söyledi.

"Dillerin özgürlüğü ve varlığını sürdürmesi için çalışmak, İslami ve insani bir sorumluluktur"

Yüksel, "Kuşkusuz dil, ilmî faaliyetlerin ve gelişmelerin ana taşıyıcısıdır. Dilleri terakki eden milletler ilimde de terakki etmişlerdir. Milletler, bir anlamda sahip olmaktan övünç duydukları ilmi eserleri ve bilimsel keşifleri güçlü ve gelişkin dillerine borçludurlar. Anadilleriyle konuşan, öğrenen, yaşamsal faaliyetlerini icra eden bireyler tarihsel miraslarının farkındadırlar. Bu kimseler kendinden daha emin, özgüvenleri yüksek, düşünsel yetenekleri daha gelişkin, içinde bulundukları toplumsal yapı ile duygusal bağları daha güçlü olmaktadır. Güçlü bireyler, güçlü toplumları oluşturur." dedi.

 

Dil konusuna Kur’an-ı Kerim'de çok veciz bir ifadeyle değinildiğini sözlerine ekleyen Yüksel, "Göklerin ve yerin yaratılışı, dillerinizin ve renklerinizin farklılığı da O'nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için ibretler vardır." ayetini okuyarak "Dillerin ve renklerin çeşitliliğini, kendi varlığına delil kılan Rabbimizin buyruğuna binaen, dünyanın farklı coğrafyalarında var olan farklı dillerin özgürlüğü ve varlığını sürdürmesi için çalışmak, İslami ve insani bir sorumluluktur." şeklinde konuştu.

"Dillerin korunması ve geliştirilmesi siyasi polemiklerin konusu olmaktan çıkmalı"

HÜDA PAR olarak tüm dünya dillerini değerli bulduklarını ve anadil hususunda hassasiyetle durduklarının altını çizen Yüksel, "Anadilin öğrenilmesi, konuşulması, geliştirilmesi; anadilde eğitim verilmesi hususlarını Hak Teâla’nın tüm insanlar için ortaya koyduğu bir hak olarak görüyor ve diyoruz ki; Hakk’ın hatırı âlidir, hiçbir hatıra feda edilmez.  Anadillerin korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması yönündeki talepler, devlet stratejisi adı altında insani olmayan politikalara kurban edilmemelidir. Dillerin korunması ve geliştirilmesi konusu artık, siyasi polemiklerin konusu olmaktan çıkmalı, bu meseleye insani sorumlulukla yaklaşılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Yüksel, "Anadil konusunda bize düşen görev ve sorumluluğumuzu yerine getirmek adına, bu meselenin siyaset ve toplum üstü bir mesele olduğu bilinciyle, elimizden gelen çabayı ortaya koymaya devam edeceğiz. Bu bağlamda anadilin öğrenilmesi, konuşulması, geliştirilmesi, gelecek nesillere aktarılması, anadilde eğitim verilmesi için siyaset ve sivil toplum kurumları başta gelmek üzere toplumun tüm kurumlarını sorumlu davranmaya davet ediyoruz." diye belirtti.

"Türkçenin korunması ve gelişimi için hazırlanan şartların Kürtçe için de oluşturulması, adalet ve hakkaniyetin gereğidir"

Bu konuyla ilişkili olarak Türkiye sınırları içerisinde milyonlarca vatandaşın anadili olan ve Türkçe'den sonra en çok konuşulan Kürtçe'nin korunması, gelecek nesillere aktarılmasının Türkiye için de bir sorumluluk olduğunu kaydeden Yüksel, şunları söyledi:

"Kuşkusuz son yıllarda Kürtçenin üzerindeki yasak ve engellemelerin hafifletilmesi yönündeki uygulamalar olumlu olmakla beraber yeterli değildir. Türkçenin korunması ve gelişimi için hazırlanan şartların, milyonlarca vatandaşın anadili olan Kürtçe için de oluşturulması adalet ve hakkaniyetin gereğidir. Anadilin önündeki engellerin kalktığı ve herkesin anadili ile eğitim alabildiği bir dünyada buluşmayı canı gönülden temenni ediyoruz!"

 




Bu haber 660 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI