Bugun...



Dev-Sağlık İş ‘Sağlıkta Yaşayan Zorunlu Emekliliğe’ tepki gösterdi

Diyarbakır’da geçtiğimiz günlerde kamu hastanelerinde görev yapan aralarında otomasyon, temizlik ve güvenlik personellerinin yer aldığı 180 sağlık çalışanının zorunlu emekliliğe sev edileceği kararına tepkiler devam ediyor.

facebook-paylas
Tarih: 04-01-2024 14:58

Dev-Sağlık İş ‘Sağlıkta Yaşayan Zorunlu Emekliliğe’ tepki gösterdi

Taşkın Çulcu

DİSK Dev-Sağlık İş Sendikası yetkilileri İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, 180 meslektaşlarına yönelik alınan bu kararın hukuksuz olduğunu ve bir an önce geri çekilmesi için çağrıda bulundu.

Zorunlu emekliliğin anayasaya aykırı olduğunu aktaran DİSK/Dev Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Bölge Şube Başkanı Cebrail Akdemir, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün hukuksuz işlem yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin yürürlüğe girdiği 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren taşerondan kadroya geçirilen kamu işçileri için zorunlu emeklilik uygulaması anayasaya aykırı bir şekilde uygulanmakta idi. Sendikamız bu süreçte bu konuyu sıklıkla gündeme getirmiş, imza kampanyaları düzenlemiş olup topladığı imzaları Sağlık Bakanlığına ve Çalışma Bakanlığı ileterek bu konuda birçok çalışma yapmıştır. Sendikamız 30 Kasım 2022'de zorunda emeklilik anayasaya aykırıdır zorunlu emekliliğe hayır demek için örgütlü olduğu onlarca iş yerinde basın açıklamaları gerçekleştirmiştir. 30 Kasım 2022 ‘de “zorunlu emeklilik kaldırılsın” demek için yine bu hastane önündeydik. O gün EYT kapsamında yapılan çalışmalardaki yasal düzenlemeye karşı Diyarbakır’dan ve Türkiye’nin birçok hastanesinin önünden “EYT’nin görünmeyen bir yüzü de zorunlu emeklilik tehlikesidir. On binlerce kamu işçisi ‘zorunlu emeklilikle’ karşı karşıya. Zorunlu emeklilik Anayasa’ya aykırıdır” sözlerimizi haykırmıştık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı 30 Kasım 2022 tarihinde akşam saatlerinde uygulandığı dönemde on binlerce mağdur yaratan zorunlu emeklilik uygulamasının anayasaya aykırı olduğunun farkına varmış (!) ve kaldırılması gerektiğini ifade etmişti. Ve daha sonra kamuoyunda EYT düzenlenmesi diye bilenen düzenleme ile zorunlu emeklilik uygulaması son bulmuştur. Ancak Diyarbakır Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü Aralık ayının son günlerinde sağlık işçilerine gönderdiği yazı ile bir hukuksuzluğa imza atmış bulunmaktadır. İlgili yazıda resen emeklilik işlemlerinin başlatılması gerektiğini belirtmiştir. EYT düzenlemesi öncesi emekliliğe hak kazanılması gerekçe gösterilerek bu yazının gönderilmesi çalışma hakkının ihlali ve açıkça kanuna aykırı bir uygulamadır.”

Personellerin zorunlu emekliliğe sevk edilmesiyle Diyarbakır’daki sağlık hizmetinde aksamalara neden olacağını bildiren Akdemir, “Ülkemizde emeklilerin durumu emekli aylıkları bağlanma oranı emekli aylıkları ortadayken çalışanların resmen emekli edilmesi akıl alır gibi değildir. Diyarbakır genelinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde zaten yetersiz sayıda personelle sağlık hizmeti karşılanmakta iken var olan yetişmiş personelin zorla ve hukuka aykırı bir şekilde emekli edilmek istenmeleri ise Diyarbakır'da sağlık hizmetlerinin sunumuna vurulacak bir darbedir. Akla, vicdana ve hukuka aykırı zorunlu emeklilik kabul edilemez! Başka sendikalar yapılacak bir şey yok diyorlar ama ilgili kanun çok açık. Emeklilik uygulaması yürürlükten kaldırılmış olmasına rağmen İl Sağlık Müdürlüğü’nün resen emeklilik yazıları iş barışını bozmuştur. Kendisine yazı gidenleri geçim derdi, hastanede çalışmaya devam edenleri ise zaten fazla olan iş yükünün daha da artacağı endişesi artmıştır. Bu noktada şimdiye kadar sadece Diyarbakır’da gönderilen bu yazının derhal geri çekilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.




Bu haber 2185 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI