Bugun...



“SÜRÜCÜ KURSLARININ DENETİMİ YETERSİZ”

Diyarbakır Sürücü Kursları Derneği Başkan Vekili Özcan Külcü, sürücü kursu denetimlerinin yetersiz olduğunu söyledi....

facebook-paylas
Tarih: 09-03-2018 08:36

“SÜRÜCÜ KURSLARININ DENETİMİ YETERSİZ”

Diyarbakır Sürücü Kursları Derneği Başkan Vekili Özcan Külcü, sürücü kursu denetimlerinin yetersiz olduğunu söyledi.

Diyarbakır Sürücü Kursları Derneği Başkan Vekili ve sürücü kursu işletmecisi Özcan Külcü, ehliyet alma işlemlerindeki zorluk ve eğitimlerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Son çıkan yönetmenlik ve kanunlara göre, 50 bin nüfusun olduğu yerlerde 3 kurs açılabilmesine yönelik yetki verildiğini belirten Külcü, Diyarbakır'da 80'den fazla sürücü kursunun olduğunu söyledi.

Külcü, "Kurumların fazla olması rekabeti beraberinde getiriyor. Bu nedenle bilinçli sürücü yetiştirmede sıkıntı yaşıyoruz. Rekabetin sebep olduğu fiyatların düşmesinden dolayı yeterince ücret alamadığımız için sürücüleri tam yetiştiremiyoruz. Bakanlığımız bu konuyla alakalı yeterince tedbir almasına rağmen biraz da sürücü kursu sahiplerine görev düşüyor. Bilinçli olmaları gerekiyor." dedi.

"DENETİMLER YAPILMIYOR"

Sürücü kurslarının zorunlu olarak 14 saat direksiyon eğitimi vermeleri gerektiğini kaydeden Külcü, şunları söyledi: "Sürücü adaylarının, trafik ve çevre bilgisi, araç bilgisi ve tekniği, ilk yardım ve trafik adabı dersini mutlaka görmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu derslerin hepsi bir maliyettir. Kursiyer bu dersleri almak zorundaysa bunun maliyeti vardır. Devlet, 'Diyarbakır'da bir kişi ehliyet almak isterse bin 100 TL'ye mal olur ve bin 100 liradan aşağıya ehliyet kaydı yapılırsa cezai müeyyideleri vardır.' diyor. Her yıl toplanılıyor, imza altına alınıyor. Bu, kâğıt üzerinde oluyor ama denetimler yapılmıyor. Sürücü kurslarının denetimi yetersiz. Siz eğer bir kişiye ehliyet vermeye kalkarsanız ya direksiyon eğitiminden ya da teorik derslerden çalmış olacaksınız. Direksiyon eğitiminden çalmanız demek, o kişiye yetersiz eğitim verdiğiniz halde ehliyet aldığı zaman acemi bir şekilde trafiğe çıkacak olması demektir. Trafiğe çıkması ya benim canıma zarar verecek ya sizin malınıza zarar verecek. Bütün bunlarda kurum sahiplerini bilinçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü bakanlık kendine düşen görevi yapmasına rağmen biraz da kurum sahiplerine görev düşüyor."

"BAYAĞI MALİYET OLUŞUYOR, İNSANLARIMIZ MAĞDUR DURUMDA"

Artık ehliyet alma işlemlerinin zorlaştığını anlatan Külcü, "Daha önceki yıllarda kişi kursa geldiği zaman direkt otobüs veya kamyon ehliyeti alabiliyordu. Milli Eğitim Bakanlığının bazı çalışmaları sonucu tecrübe şartı getirildi. Kişi önce 'B' sınıfına kayıt yapıyor, sınavı geçtikten sonra trafiğe gidiyor. Hem vergisini yatırıyor hem trafik kart parasını verip ehliyetini alıyor. Tekrar kursa geliyor ve otobüs sınıfı ehliyetine kayıt yapıyor. Kazandıktan sonra tekrar vergisini ödüyor, kart parası yatırıp ehliyet alıyor. Bayağı maliyet oluşuyor. Bu konuda insanlarımız mağdur durumda. Kişi kayıt yaptıktan sonra tüm ehliyet sınıfları için aynı anda vergi verirse daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

Son olarak Külcü, "Maalesef Türkiye genelinde kural ve kaideler taksici, dolmuşçu ve otobüsçüler için geçerli olmuyor. Bütün yollar onlarınmış gibi hareket ediyorlar. Gerçekten de bunlara trafik adabı derslerini vermemiz gerekiyor." şeklinde konuştu. 




Bu haber 54 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI