Bugun...



Prof. Dr. Zeyrek: Artık kalmış antibiyotiği kullanmayalım

Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fadile Yıldız Zeyrek, antibiyotik direncinin insan sağlığı ve gıda güvenliği üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti.

facebook-paylas
Tarih: 02-12-2023 00:10

Prof. Dr. Zeyrek: Artık kalmış antibiyotiği kullanmayalım

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fadile Yıldız Zeyrek, antibiyotiklerle ilgili uyarıda bulunarak, mikropların oluşturduğu enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yarım yüzyıldan fazladır kullanılan antibiyotiklerin, tedavideki güçlerinin mikropların geliştirdiği direnç nedeniyle özellikle son yıllarda belirgin şekilde azaldığına dikkat çekti.

Zeyrek, antibiyotiklerin sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde hekim önerisi ile kullanılması gereken ilaçlar olduğuna dikkat çekerek, çoğunluğuna virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin kullanılmaması gerektiğini dile getirdi.

Zeyrek yaptığı açıklamada, "Günümüzde antibiyotiklere dirençli bakteriler, insan sağlığını tehdit eden en önemli tıbbi sorunlardan biri haline gelmiştir ve bu durum sessiz pandemi ya da sessiz tsunami olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü antibiyotik direncinin, insan sağlığı ve gıda güvenliği üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu ve bunun gezegenimiz için önemli bir sorun olduğunu bildirmiştir. Sayısı giderek artan enfeksiyonların tedavisinin, antibiyotik direnci nedeniyle çok daha güç hale geldiğine, direnç nedeniyle hastaların hastanede yatış sürelerinin uzadığına, ölüm oranlarının arttığına ve tıbbi harcamaların çok yükseldiğine dikkat çekmektedir." dedi.

"Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların tedavisi imkânsız olabilmektedir"

Antibiyotiklerin gereksiz yere ve yanlış şekilde kullanılmaları konusunda uyarıda buluna Zeyrek, "Antibiyotiklerin gereksiz yere ve yanlış şekilde kullanılmaları antibiyotik direncinin esas nedenini oluşturmaktadır. Yanlış ve aşırı kullanım insanlarda, bitkilerde, hayvanlarda ve çevrede antimikrobiyal direncin ortaya çıkmasına ve yayılmasına yol açar. Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların tedavisi zor ve hatta bazen imkânsız olabilmektedir. Maalesef yeni keşfedilen ya da geliştirilen antibiyotikler yok denecek kadar az olduğundan, antibiyotik direnci nedeniyle her yıl milyonlarca insanın öldüğünü, bu sayının giderek artmakta olduğu bildirilmiştir." şeklinde konuştu.

Antibiyotiklerin doğru kullanılması ve doğru yöntemin direnç için en iyi yöntem olduğuna dikkat çeken Zeyrek, "Antibiyotikler bugüne kadar milyonlarca hayat kurtarmış olup tıpta devrim niteliği taşımaktadır. Antibiyotikler hayat kurtarabilir, ancak yanlış kullanıldığında direnç gelişmesine neden olabilmektedir. Antibiyotik farkındalık haftasının amacı, antibiyotik direnci konusuna dikkat çekmektir. 'Farkındalığını arttır, direnci durdur' sloganıyla; enfeksiyon tedavisinde en önemli araç olan antibiyotiklerin akılcı ve doğru kullanılması için farkındalığı(mızı) arttırarak antimikrobiyal direncin gelişimini azaltmalıyız. Unutmayalım ki, antibiyotiklerin doğru kullanılması ve doğru yönetimi direncin önlenmesinde en iyi yöntemidir." şeklinde konuştu.

Zeyrek son olarak şu uyarılarda bulundu:

"Şunlar bilinmelidir ki, sadece Uzman hekimlerin reçete ettiği antibiyotikleri kullanalım. Antibiyotikleri hekimin tavsiye ettiği şekilde kullan, kimsenin antibiyotiğini kullanma kimseyle antibiyotiğini paylaşma, evde eskiden artık kalmış antibiyotiği kullanmayalım. Enfeksiyonları önlemek için düzenli el yıka, hijyenik besin hazırlayın, hasta kişilerle temastan kaçınalım. Aşılarını olalım. Yaşadığımız çevrenin sağlığı hayvanların sağlığı ve bizim sağlığımız bir bütündür. Toplumdaki herkesin bunu önlemede bir rolü vardır: doktorlar, veterinerler, çiftçiler ve sen hep birlikte hayat kurtarabiliriz, antimikrobiyal direnci önleyebiliriz"




Bu haber 559 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI