Bugun...



Oto galericiler: Cezalar araç stokçuluğunu ve fiyat artışını önlemiyor

Neredeyse her geçen gün ikinci el araç fiyatının arttığını, bu artışın bir türlü önüne geçilemediğini belirten oto galerici esnafı, bunun sebebini cezaların caydırıcı olmamasına bağlıyor.

facebook-paylas
Tarih: 22-06-2023 00:25

Oto galericiler: Cezalar araç stokçuluğunu ve fiyat artışını önlemiyor

Araç fiyatlarındaki artışın en büyük sebeplerinden birinin stokçuluk ve üretimin yetersizliği olduğunu vurgulayan oto galericiler, bayilerden hem kendilerinin hem de vatandaşların araç bulmada sıkıntı yaşadığını ifade etti.

Bayilerin depolarında araç bulunmasına rağmen satışını yapılmamalarına bir anlam veremediklerini dile getiren galericiler, bu durumun araç fiyatlarını ciddi anlamda etkilediğini ve fiyat artışlarına neden olduğunu kaydetti.

Stokçulara kesilen cezaların caydırıcı olmadığını savunan galericiler, yetkililerden araç fiyatlarındaki artışların önüne geçecek kalıcı çözümler bulması gerektiğini belirtti.

 

Batman'da faaliyet gösteren oto galerici esnafı Mehmet Nur Ete, İLKHA muhabirine, pandemiden bu yana araç fiyatlarının fahiş oranda arttığını söyledi.

Mehmet Nur Ete

"Amaçları fiyatların artmasıdır"

Bu artışın önüne hiçbir şekilde geçilemediğini ifade eden Ete, "Sattığım aracın yerini dolduramıyorum. Bununda başlıca sebebi stokçulardır. Bayilerden artık araç alamıyoruz. Çünkü aradığımız zaman bizlere ellerinde araç olmadığını söylüyorlar. Hâlbuki stoklarında ve depolarında araç doludur. Sürekli İzmir ve İstanbul arasında çalışıyorum ve oralarda stoklanmış binlerce sıfır araç görüyorum. Araçlara plaka takıp ikinci el olarak satmaya çalışıyorlar. Amaçları araç fiyatlarının artmasıdır." dedi.

"Bayiler araçları stokluyor"

Araç sıkıntısından en çok vatandaşların mağdur olduğunu söyleyen Ete, "Bundan dolayı bu fırsatçılığın önüne geçilmesini istiyoruz. Özellikle bayilerin depolarına ve oto parklarına iyi bakmalarını istiyoruz. Çünkü bütün araç bayilerinin otoparklarında binlerce araç dolu ve müşterilerine araç yok çekiyorlar. Türkiye'de araç çoktur. Ama çoğu bayiler araçları piyasaya çıkarmayıp stokluyorlar. Devletin stokçulara karşı cezaları var ama caydırıcı değildir. Caydırıcı olmadığı için de stokçuluğun ve fiyat artışının önüne geçilemiyor. Şayet caydırıcı cezalar olursa, bayiler aracı satışa çıkarırsa fiyat artışları da durur, artışlarda olmaz." diye konuştu.

Deniz Özden

"Vatandaşlar da kâr amaçlı araç alıp stok yapması piyasayı etkiliyor"

Araç fiyatlarının gün geçtikçe yükseldiğini ve bir türlü önüne geçilemediğini ifade eden bir diğer oto galerici esnafı Deniz Özden ise şunları söyledi:

"Bu artış devletten değil halktan kaynaklanıyor. Çünkü her araç alan vatandaş ve esnaf aracın üzerine kat kat fiyat atarak piyasaya aracı sürüyor. Üretimde talebe göre azdır. Eskiden her hanede ya da üç dört hanede bir araç varken şu an bireysel olarak parası olanlar 2-3 araç alıp kâr amaçlı stok yapıyor. Bu da piyasayı olumsuz etkiliyor. Araç üretiminde artış olursa ve elektrikli araçlarda piyasaya sürülürse fiyatlarda gevşeme olacaktır."




Bu haber 727 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI