Bugun...



Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Namaz, zekât, oruç ve hac ibadeti güzel ahlaka vesiledir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Hacca gelişimiz ve dönüşümüzde ahlaki duruşumuzda bir gelişme olursa demek ki haccın faydası olduğu anlamına gelir." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 22-06-2023 08:36

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Namaz, zekât, oruç ve hac ibadeti güzel ahlaka vesiledir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mekke'de Din Hizmetleri Ataşelik Binasında Türkiyeli basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Burada konuşan Başkan Erbaş, haccın insanlığın özüne dönüş fırsatı olduğunu ifade ederek, "Hac, her bir uygulamasının ifade ettiği manayla Müslüman hayatının temel ilkelerini bünyesinde toplayan bir ibadettir. Bize İslam'ın temel ilke ve değerlerini hem teorik hem de pratik olarak öğreten bir mekteptir. Hac, bu semboller üzerinden bize varoluşun hikmetini, yaratılış gayesini, kulluk bilincini, insani değerleri, güzel ahlakı öğretmektedir." dedi.

"Namaz, zekât, oruç ve hac ibadeti güzel ahlaka vesiledir"

Erbaş, ibadetlerin güzel ahlaka erişmenin vesilesi olduğunu belirterek, "Namaz, zekât, oruç ve hac ibadeti güzel ahlaka vesiledir. Hacca gelişimiz ve dönüşümüzde ahlaki duruşumuzda bir gelişme olursa demek ki haccın faydası olduğu anlamına gelir." diye konuştu.

Dünyanın, savaş, salgın, küresel kriz ve bireysel bunalımlar gibi devasa sorunlarla kuşatıldığına ve insanların bir çıkış yolu aradığına dikkati çeken Erbaş, "Bizler insanlığı içine düştüğü bunalımlardan kurtaracak, ahlak ve değerlerin neşet ettiği topraklarda bulunuyoruz ve söz konusu kurtuluş ilkelerini yeniden insanlığa takdim etme sorumluluğunu taşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının hac dönemini irşat için önemli bir fırsat olarak değerlendirdiğini dile getirerek, "Haccı, bilinçlenme, arınma, yenilenme vesilesi olarak görüyoruz. Bu yıl sadece Türkiye'den 90 bine yakın hacı var. Haccın rahmetinden bizlere kazandıracağı o vasıflardan ne kadar çok istifade edebilirsek haccı o kadar güzel değerlendirmiş oluruz." İfadelerini kullandı.

"4 bin 100 kişilik bir ekiple Mekke'de ve Medine'de hacılarımıza hizmet ediyoruz"

Diyanet İşleri Başkanlığının hacda görevli personeline ilişkin de bilgi veren Erbaş, şunları söyledi:

"Başkanlığımız üst düzey görevlilerinden ve üniversitelerimizden 70 kadar irşat vazifesi yapacak hocamız var, 468 kadın irşat görevlimiz var. Yine 416 kafile başkanı ve 1767 din görevlisi hocamızla irşat faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Toplam 4 bin 100 kişilik bir ekiple Mekke'de ve Medine'de hacılarımıza hizmet ediyoruz. Söz konusu ekibimiz içerisinde sağlık alanında hizmet veren 390 kişilik bir ekibimiz de bulunmaktadır."

"En büyük hacı adayımız 99 yaşında, en küçük hacı adayımız 2 aylık"

Erbaş, 2023 hac organizasyonu kapsamında Türkiye'den gelen hacı adaylarıyla ilgili de şu bilgileri aktardı:

"Diyanet İşleri Başkanlığı olarak vatandaşlarımızın her yönüyle en güzel şekilde hac ibadetini yerine getirmeleri ve evlerine dönmeleri için azami gayret gösteriyoruz. Bu sene 88 bin 430 vatandaşımız hac ibadeti için kutsal topraklara geliyor. Bu sayının yüzde 54'ünü kadın hacı adaylarımız, yüzde 46'sını da erkek hacı adaylarımız oluşturmaktadır. Yarın itibariyle tüm hacı adaylarımız kutsal topraklara, Hicaz'a, Mekke'ye, Medine'ye gelmiş olacak inşallah. Bu sene hacca gelen vatandaşlarımızın yaş ortalaması 62. Geçen yıllara göre biraz daha yukarıda. Bunun sebebi de geçen yıl 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ya da işte bütün dünyadan hacıların gelememesi oldu. Bu sene yaş sınırı olmadığı için biraz yükselmiş oldu. En yaşlı hacı adayımız 99 yaşında, bir hacımız da 2 aylık bir yavrumuz. Onları inşallah bir araya getirip kendilerini ziyaret edeceğiz. Şu ana kadar hac için kutsal topraklarda bulunan 14 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına Rabbimizden sabrı cemil niyaz ediyorum. Mekânları cennet, dereceleri ali olsun inşallah."

"Arafat'ta hastane kuruyoruz"

Arafat hazırlıklarına ilişkin de bilgi veren Erbaş, "Arafat çadırlarımızı oldukça kaliteli, klima ve halılarıyla donanımlı şekilde inşa ediyoruz. Kısa süreli kalıyor olsak da Arafat'a hastane kuruyoruz. Yürüyemeyecek kadar hasta ve yaşlı hacılarımızın intikallerini tamamen araçlarla sağlıyoruz. Böylece inşallah hep beraber güzel bir şekilde hac ibadetimizi tamamlayacağız." dedi.

Başkan Erbaş, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Binden fazla deprem mağduru hacı adayının kutsal topraklarda olduğunu belirten Erbaş, bu yıl gelemeyenlerin ise haklarının gelecek yıla devredildiğini söyledi.

Erbaş, Türkiye'ye ayrılan hac kontenjanının 88 bin 430'a çıkarılmasına ilişkin soruya, "Bütün ülkelerde nüfus güncellemesi dolayısıyla ilave oldu. Bizim de talebimiz oldu, '2 milyon 300 bin bekleyenimiz var, bu güncellemede biraz daha artış sağlarsanız memnun oluruz' talebimizi ilettik. Biraz artırılmış oldu. Daha önce 83 milyondu nüfusumuz, şimdi 85 milyonu geçti. Böyle bir güncelleme oldu." dedi.

Toplantıya, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Selim Argun, Kadir Dinç, Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut ile Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Bilgin de katıldı.

 




Bu haber 476 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Genel Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI