Bugun...



Prof. Dr. Ceylaner: Diyabet ve genetik arasında güçlü bir ilişki var

Prof. Dr. Serdar Ceylaner, "Bazı genetik faktörler, insülin direncini artırabilir veya insülin üretimini azaltabilir. Bu faktörler, diyabet riskini artırabilir ve bazı kişilerde diyabetin nedeni olabilir." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 06-07-2023 21:22

Prof. Dr. Ceylaner: Diyabet ve genetik arasında güçlü bir ilişki var

Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından yeterince kullanılamaması sonucu oluşan bir metabolik hastalık olduğunu belirten  Prof. Dr. Serdar Ceylaner, diyabet tanısı koymak için genellikle kan şekeri testlerinin kullanıldığını belirtti.

Ceylaner, "Bunun yanında tanı kesinleşince genetik faktörlerin de diyabetin gelişiminde önemli bir rol oynadığı bilindiğinden nedenlerin araştırılması gereklidir. Bazı genetik faktörler, insülin direncini artırabilir veya insülin üretimini azaltabilir. Bu faktörler, diyabet riskini artırabilir ve bazı kişilerde diyabetin nedeni olabilir." dedi.

Tüm bunların yanında diyabeti taklit eden bazı hastalıklar olabildiğini belirten Prof. Dr. Serdar Ceylaner, şunları ifade etti: "Tekrarlayan kan şekeri düşüklükleri (hipoglisemi) çeşitli genetik hastalıklarda görülebilir. Buna ek olarak diyabete neden olan MODY ve mitokondrial hastalıklar gibi hastalıklar, genellikle tip 1 veya tip 2 diyabete benzer semptomlar gösterir. Bu nedenle, diyabet tanısı konulan bir kişinin genetik faktörleri de değerlendirilmelidir. Genetik test sonuçları, hastanın tedavi planı ve yaşam tarzı değişiklikleri açısından önemli bilgiler sağlayabilir."

Ceylaner, diyabet ile genetik arasında güçlü bir ilişki olduğunu ifade ederek, "Diyabet, birden fazla genetik faktörden etkilenebilen karmaşık bir hastalıktır. Diyabetin türüne bağlı olarak, farklı genlerle ilişkilidir. Tip 1 diyabet, otoimmün bir hastalıktır ve pankreasın beta hücrelerinin yok edilmesi sonucu insülin üretiminde azalma veya durma ile sonuçlanır. Bu hastalarda ileri ki hayatında yeni bazı otoimmun hastalıklar ile karşılaşabilirler. Tip 2 diyabet, insülin direncine ve pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesine neden olan bir hastalıktır. Tip 2 diyabet, birçok genetik faktörün etkileşimi sonucu oluşur. Gestasyonel diyabet, gebelik sırasında oluşan bir diyabet türüdür ve genetik faktörler de dahil olmak üzere birçok risk faktörü ile ilişkilidir. Sonuç olarak, diyabetin farklı türleri farklı genetik faktörlerle ilişkilidir ve bu faktörlerin anlaşılması diyabetin gelişimini daha iyi anlamamıza ve tedavisini daha etkin planlamamıza yardımcı olabilir. Ülkemizde genetik alanında teknolojilerin ve cihazların gelişmesi ile birlikte tüm ekzom sekanslama (WES) gibi yöntemler ile diyabet ile ilişkili birçok genin değerlendirilmesinde yardımcıdır." ifadelerini kullandı




Bu haber 448 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI