Bugun...



172 Enfal kurbanının kalıntıları Kürdistan Bölgesi'ne gönderildi

Irak'ın başkenti Bağdat'taki adli tıp merkezinde bulunan 172 Enfal kurbanının kalıntıları, Kürdistan Bölgesi'nde toprağa verilecek.

facebook-paylas
Tarih: 13-01-2024 16:40

172 Enfal kurbanının kalıntıları Kürdistan Bölgesi'ne gönderildi


    

 

Enfal Katliamı kurbanlarının yakınları, Irak Sağlık Bakanı Salih el-Hasnavi ve Çemçemal Kaymakamı'nın katıldığı törenin ardından naaş kalıntıları Kürdistan Bölgesi'ne uğurlandı.

2019 yılında Samawa vilayetinin çöllerindeki toplu mezarda çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 172 Enfal kurbanına ait kalıntılar bulunmuş ve DNA örneklerinin alınması amacıyla başkenti Bağdat'taki adli tıp kurumuna gönderilmişti.

Enfal Katliamı

​Enfal Katliamı'nda şehid edilen 100 binin üzerindeki Kürd rahmet ve minnetle anılıyor.

8 aşamadan oluşan Enfal Katliamı kapsamındaki operasyonlar 1988 Şubat'ının ortalarında göç ettirmelerle başlamıştı. Kürdistan'ın neredeyse bütün alanlarına doğru genişleyen Enfal operasyonu hızla yayılan sindirme politikalarıyla 14 Nisan 1988'de çok tehlikeli bir seviyeye çıktı.

Enfal Katliamı'nın ilk aşaması 23 Şubat 1988'de Cafayet Bölgesinde başlatıldı ve aynı yılın 18 Mart'ına kadar devam etti. 22 Mart'ta başlayıp 2 Nisan'da sona eren ikinci aşama ise Qeredax Bölgesini içerisine alıyordu. Germiyan'da başlayan üçüncü aşama ise 7 Nisan'da başlayıp 20 Nisan'a kadar devam etti. Dördüncü aşama, 3 Mart'ta Qelay Sewke ve Zeyi Bıçuk alanlarında başlayıp 15 Mart'a kadar sürmüştü. 15 Mart'ta başlayıp 25 Mart'a kadar devam eden beşinci, altıncı ve yedinci aşamalar, Şaqlawa ve Rewanduz bölgelerini kapsamıştı. 26 Mart'ta başlayıp 9 Eylül'e kadar süren son aşamanın hedefinde ise bütün Behdinan Bölgesi vardı.

Baas rejimi, tamamı 8 aşamadan oluşan Enfal operasyonlarında, bu alanlardaki tüm köy, kasaba ve ilçelerindeki Kürtleri katliamlardan geçirmiş, kalanları ise Irak'ın güneyine doğru sürmüştü. 100 bini aşkın (kimi kaynaklara göre 150, kimi kaynaklara göre ise 180 bin) Kürt, toplu katliam, kurşuna dizilme gibi vahşi yöntemlerle öldürülmüş ve toplu mezarlara gömülmüş, 4 bin 665 köy yerle bir edilmişti.

Enfal Katliamı ile 3 bin cami, 2 bin okul, 300 hastane, 27 kilise harabeye çevrilmiş, bir milyon kişi Kürdistan'dan göç etmek zorunda kalmıştı. Baas rejiminin yıkılması sonrasında ise çok sayıda toplu mezar bulunmuştu.

14 Nisan, Enfal Katliamı'nı anma günü olarak kabul ediliyor.




Bu haber 670 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI