Bugun...



Batman Valiliği; “Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” Kapsamında Konferans Düzenledi

Lise ve üniversite öğrencileri, akademisyenler, Batman Valiliği’ne bağlı kamu çalışanlarının katılımıyla düzenlenen etkinlikte, kadınlara yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğuna dikkat çekildi. Katılımcılar, çözüm önerileriyle ilgili değerlendirmelerini paylaşarak atılması gereken adımlara yönelik görüşlerini sundular.

facebook-paylas
Tarih: 02-12-2023 00:01

Batman Valiliği; “Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” Kapsamında Konferans Düzenledi

Batman Valiliği, Türkiye’nin lider sanayi şirketi Tüpraş, Batman Belediyesi, Batman Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin katılımıyla her yıl 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar devam eden 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında bir konferans düzenlendi.

Batman Hatice Nasıroğlu Konferans Salonu’nda 30 Kasım tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte, Batman Valisi Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehtap Nasıroğlu Aydın, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın ve Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Çiler Teber konuşmacı olarak yer aldı.

“Şiddeti önlemek için topyekûn mücadele zorunludur”

Batman Valisi Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp, konuşmasında kadına yönelik şiddetin önlenmesinin bütüncül bir farkındalık ve mücadele gerektirdiğini ifade etti. Canalp “Kadına yönelik şiddet kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın, bir program dâhilinde, sistemli ve eşgüdümlü çalışması ile sonlanabilir. Bunun için de topyekûn ve çok taraflı mücadele zorunludur. Bu konuyla ilgili diğer önemli bir nokta da toplumda var olagelen kalıp yargıların ve olumsuz tutumların ortadan kaldırılması, şiddetin kadınların kaderi olmadığı hususunda bilinç artışının sağlanması gerekir” dedi.

“Şiddeti bu topraklardan silme mücadelesinden asla taviz vermeyeceğiz!”

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana Türkiye’nin tarihine imza atmış Nene Hatun, Halime Çavuş, Fatma Refet Angın, Sabiha Gökçen gibi kadın kahramanları anarak başladığı konuşmasında, “Bu toprakların, Anadolu çınarının kadınları hep en ön safta, asaletiyle, zarafetiyle, erdemiyle ve donanımıyla dimdik duracak. Ne bir adım geride ne de kimsenin gölgesinde kalmayacak!” dedi. Demir şöyle devam etti: “Gelecek nesillerimizin mimarı kadınlar için; bizi besleyip büyüten, yetiştiren, hayatı, erdemli bir yaşamı, vatan sevgisini öğreten kadınlar için hep birlikte daha refah dolu, daha erdemli bir hayat için uğraşacağız. Şiddetin her türlüsünü bu toprakların üzerinden silme mücadelesinden asla taviz vermeyeceğiz!”  

 “Temel amacımız şiddetten uzak bir toplum oluşturmak”

 

Batman Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehtap Nasıroğlu Aydın, konuşmasında kadınların özellikle 18. yüzyıldan itibaren tarih boyunca insan haklarından tam olarak faydalanamadıklarını ve esasen sistematik olarak ayrımcılığa maruz kaldıklarını dile getirdi. Nasıroğlu Aydın “Batman Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu aktivizm sürecinin içerisinde kadına yönelik şiddete dur demek için bulunmaktayız. Burada temel amacımız bu hususta toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı artırarak şiddetten uzak bir toplum ve dünyanın mümkün olabileceğini göstermektir” dedi.

“Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin #BahanesiYok”

Bu yıl #BahanesiYok kampanyası ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğuna dikkat çeken Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele Uluslararası Günü ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü arasındaki 16 gün boyunca kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi için Türkiye'deki mevcut mevzuat hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedeflerken, mevzuatın etkin bir şekilde uygulanması ve daha da güçlendirilmesi için çağrıda bulunuyor. Kampanya hakkında bilgi veren Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın şunları söyledi: “Türkiye'de kadına yönelik her türlü şiddet yasa dışıdır ve bazıları suç olarak kabul edilmiş, Ceza Kanunu ile Medeni Kanun'da ve diğer yasalarda da yaptırıma bağlanmıştır. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, şiddet olaylarını ve risklerini yönetmek için etkili, şiddete maruz bırakılana odaklanan ve insan hakları temelli bir sistem kurması açısından önemlidir. Mevzuatın etkili bir şekilde uygulanmasında çok paydaşlı yaklaşım elzemdir. Bu yaklaşım, kamu kurumlarının kadın sivil toplum örgütleriyle yakın iş birliği içinde olduğu ve onların uzmanlıklarından ve kesişimsel ayrımcılığa maruz kalanlar da dahil olmak üzere kadınlarla yakın ilişkilerinden beslenilmesini esas alır. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir ve şiddetin bahanesi yoktur.”

“Erkek egemen görülen enerji sektöründe cesur adımlar atıyoruz, attığımız her adım bize güç veriyor”

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Çiler Teber, “BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) Türkiye’deki ilk imzacılarından biri olarak, Tüpraş’ta ‘Eşitlik için Enerjimiz Bitmez’ diyerek kapsayıcı, adil, insan haklarına saygılı ve emniyetli bir çalışma ortamını olmazsa olmazımız görüyoruz. Tüm rafinerilerimizde kadın mühendisler görev alıyor. Üretim sahalarımızda kadın teknisyenler ve operatörler istihdam ediyoruz. Erkek egemen görülen enerji sektöründe cesur adımlar atıyoruz, attığımız her adım bize güç veriyor” dedi.

Teber sözlerine şöyle devam etti: “2022 yılında, parçası olduğumuz Koç Holding’in Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki küresel liderliğindeki taahhütlerine katkı sağlamak üzere Teknoloji ve İnovasyonda Kadın Programı’nı geliştirdik. Farklı eğitim projeleriyle 5 yılda, 100 bin kız öğrenciye ulaşmayı taahhüt ettik. Programımız ile kız öğrencilerin teknoloji ve inovasyon alanına yönelmeleri için çalışıyor ve bu alanda çalışan kadın oranlarını artırmayı hedefliyoruz. Programın ilk uygulamasını da Batman Üniversitesi’nin katkılarıyla Batman’da devreye aldık. Ayrıca, taahhütlerimiz kapsamında, şirketimizde her yeni işe alımda, iki kişiden birinin kadın olmasını hedefliyoruz. Mühendislik, Ar-Ge, İnovasyon, Hizmet Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri alanlarında yüzde 24 olan kadın çalışan oranımızı, 5 yıl içinde (2027’ye dek) yüzde 40’a çıkarmayı amaçlıyoruz”.

Kıymetli iş ortaklarımızla bitmeyen enerjileriyle çalışmaya devam edeceğiz diye konuşan Teber, “Bu farkındalık etkinliği için Batman Valiliğimiz başta olmak üzere Batman Belediyesi, Batman Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’ne ve tüm katkıda bulunanlara şahsım ve şirketim adına teşekkür ediyorum” dedi.




Bu haber 697 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Belediyeler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI