Bugun...



Esnaf, son zamlar yüzünden iş yapamaz hale geldi

Son zamanlarda borsada daha fazla görülen artışlar nedeniyle Elazığ'ın Palu ilçesi esnafı, sattıklarının yerine bir şey alamadığını, stok ve fırsatçılık yüzünden piyasadan mal toplandığını ve büyük firmaların mal vermediğini belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 25-11-2021 00:25

Esnaf, son zamlar yüzünden iş yapamaz hale geldi

Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıdan oldukça şikayetçi olan esnaf hem kendilerinin hem de vatandaşın yaşanan zamlar altında ezildiğini, bir an önce Hükumetin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

Palu'da Konfeksiyon işletmeciliği yapan İlhami Yazar, 30 yıldır esnaflık yaptığını ama böylesi bir zaman dilimini hiç yaşamadığını, yaşanan zamlar nedeniyle 3 aydır mal alıp dükkanına bırakamadığını belirtti.

Sürekli olarak yaşanan zamlardan şikayet eden Yazar, "Şu an günlük zam yapılıyor. Dükkanımı açtığım zaman haber geliyor. Çamaşıra zam geldi. Pamuklu ürüne zam geldi. Giyime zam yapıldı. Şu an mal da alamıyoruz. Yaklaşık 3 aydır ben dükkanıma bir çekirdek bile alamadım. Maalesef satış da yok. Mal fiyatı da yüksek, her gün zam yapılıyor. Bir şey alamıyoruz. Şu an yaşanan zammın dolarla alakası yok. Diyorlar ki dolar yükseldi, bu yükseldi, dış güçler yaptı bunu. Konfeksiyon ürünlerinin üretimi Türkiye'de yapılmaktadır. Bunun dolarla ne alakası var. Pamuk, iplik Türkiye'de üretiliyor. Geçen yıl 5 TL'ye sattığım bir parça elbise şu an 20 TL'ye yakın bana geliyor. 25 TL'den satmam lazım. Yüzde 400 zamlanmış durumdadır. Bu son 3 ay içerisinde gerçekleşti. Yüzde 200'ün altında zam alan bir şey kalmadı. Durum zaten bundan ibaret. Palu ilçesine yakın olan Arıcak yolu kesildi, Palu ilçesine bağlı Gökdere Köyü yolu kesildi İnsanların çoğu yeni yapılan TOKİ'lere taşındı.  Çoğu gün siftahsız dükkanı kapatıyoruz. Bunun yanında internet alışverişi bu son zamanlarda çok arttı. Sürekli mahallelerde kargo arabaları geziyor. Bayağı bir yoğunluk var. Parası olan ya internete ya da başka bir yere gider. Parası olmayan da bize gelir. Bizden alır, biz de tanıdık olduğu için vermek zorundayız. İdare de ediyoruz. Paramız da geri dönmüyor. O yüzden bayağı sıkıntı yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Üniversite bitiren ve iş bulamadığı için esnaflık yapmak zorunda olan 2 çocuk babası, manav sektörü olarak sürekli yapılan zamlar nedeniyle kötü bir durumda olduklarını, doğru dürüst satış yapamadıklarını belirten Ayetullah Meydanoğlu, "Sabah 07.00'den beri dükkanı açmışız. Şu ana kadar sattığımız birer kiloluk sebze meyve… Bu satışla biz 8 nüfus nasıl geçineceğiz. Vallahi çok zor durumdayız. Üniversite mezunuyum. 2 çocuk sahibiyim. İş sıkıntısı var. İş başvuruları yapıyoruz. Geri dönüyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bugün aldığımız malı yarın aynı fiyata alamıyoruz. Örnek veriyorum. Mandalina bugün 3 TL ise yarın 3,5 TL'dir. Bu bakkal 1966'dan beri var. Fakat günümüzde yer alan bu ulusal marketler, bizleri bitirmiş durumdadır. Sattığımız mal da borca gidiyor. Karşılığını da alamıyoruz. Böyle ciddi sıkıntılar içerisindeyiz. Caddelere bakın kimse buralarda kalmamış.  Kime satacağız, ne yapacağız onu da bilemiyoruz." şeklinde konuştu.

Nalbur ve züccaciye işi yapan Sabit Yıldız, en büyük sıkıntılarının sattığı malzemeyi yerine koyamamak olduğunu, kurdaki artışın kendilerine zam olarak yansıdığını, şu an piyasada stokçular yüzünden malzeme bulamayacak duruma geldiklerini, fiyat olarak da stokçuların insafına terkedildiklerini belirtti.

 




Bu haber 2425 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI