Bugun...



Kurban hareketliliği başladı

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile Ağrı Canlı Hayvan Borsası'nda hareketlilik başladı. Geçen yıla göre kurbanlık fiyatlarında yükseliş yaşanırken il dışına sevkiyatlarda ise yoğunluk bekleniyor.

facebook-paylas
Tarih: 09-06-2023 00:30

Kurban hareketliliği başladı

Türkiye'nin önemli noktalarından biri olan Ağrı Canlı Hayvan Borsasında Kurban Bayramı hareketliliği başladı.

Geçen yıla oranla büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatlarında yükseliş yaşanırken, il dışına hayvan sevkiyatlarında büyük bir yoğunluğun yaşanması bekleniyor.

Hayvan Borsasında satılan kurbanlık fiyat aralığı ise büyükbaş hayvanlarda 30 bin TL ile 140 bin TL arasında değişirken küçükbaş kurbanlıklarda ise 5 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor.

Bu yıl kurbanlık satışlarında yoğunluğun yaşandığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, Ağrı'nın büyükbaş ve küçükbaş hayvan potansiyeli açısından ülkenin ve bölgenin önemli illerden olduğunu kaydetti.

"Ağrı ilimiz hem sahip olduğu 400 bin civarında büyükbaş hayvan varlığı hem de 1,5 milyon küçükbaş hayvan varlığı ile hem ülkemizin hem bölgemizin önemli illerinden biri." diyen Engin şunları söyledi:

"İlimizde Kurban Bayramı döneminde önemli hayvan sirkülasyonu oluyor. İlimizin özellikle besiciliğe yönelik hayvancılığı devam ediyor. Tabi bu yıl hayvan satışları anlamında hareketliliğimiz çok yoğun. Hem Hayvan Borsası'nda hem de diğer illere kurban sevkiyatı anlamında yoğun bir çalışma devam ediyor. Bu yıl geçen yıla oranla büyükbaş hayvan sayımızın 30 bin civarında olacağını öngörüyoruz. Küçükbaş hayvanında 40 bin civarında olacağını düşünüyoruz. Ağrı gibi illerde hayvan ticareti satışları ilimiz ekonomisi için çok önemli. Malumunuz yakın dönemde Türkiye'de yeni şap virüsü görüldü. Biz Ağrı'da veteriner teşkilatı, tarım teşkilatı olarak sahada yoğun çalışmalar yapıyoruz. Şu ana kadar toplam 400 bin büyükbaş hayvanımızın neredeyse yüzde 70'ini aşıladık. Fakat yine de vatandaşımızın aşılama noktasında hassasiyet göstermesi lazım. Aynı zamanda vatandaşımızın sevk edeceği kurbanın kimliklerini, küpe ve aşılamasını düzenli yapması lazım ki özellikle sevkiyatlarda bir sorun yaşanmasın."

Ağrı Canlı Hayvan Borsası'ndaki fiyat aralığı hakkında konuşan Niyazi Paliğa, "Piyasa şimdilik yüksek görünüyor, alışveriş hareketliliği bekliyoruz. Şu an fiyatlar cinsinden cinsine göre değişiyor. 45 bin TL'ye hayvan var, 70 bin TL'ye kadar satılan hayvanlar var tosunlar arasında. Buzağılar var 50-60 bin TL arasında fiyatı değişen kurbanlıklar. Simental kurbanlıklar ise 90 ile 100 bin TL arsında değişiyor çifti." ifadelerini kullandı.

Kurbanlık için Kayseri'ye hayvan götürdüğünü belirten Mehmet Dursun ise Kayseri ile Ağrı arasında kurbanlık fiyat farkı olduğunu hatırlattı.

Dursun, "Hayvan yüklüyorum Kayseri'ye. Bu yıl piyasa yüksek haliyle besinde yüksek. Yen, saman fiyatları yüksek. Kayseri ilinde satılan kurbanlıklar ile Ağrı'da satılan kurbanlıklar arasında 5 bin TL fiyat farkı var. Artık her yıl kurbanlık götürdüğümüz için Kayseri'de sabit müşterilerimiz var. Onlara hizmet götürmek amacı ile hayvanları götürüyoruz." şeklinde konuştu.

Üretici Davut Turan ise, "Besicilik yapıyorum, 150 tane hayvan besliyorum. Bizim için kurban şart değil kesime de veriyoruz marketlere, kasaplara. Sattığım büyükbaş hayvanların fiyatları 65-75 bin TL arasında değişiyor. Şu an piyasada 140 bin TL'ye kadar büyükbaş hayvan satılıyor. En uygun hayvanlar dügelerin fiyatları ise 30 bin TL'den başlıyor 50 bin TL'ye kadar var." diye konuştu.

Küçükbaş hayvan piyasasında hareketliliğin başlamadığını ilerleyen günlerde küçükbaş hayvan piyasasında da yoğun bir hareketliliğin başlamasını öngördüklerini belirten Sinan Cengiz, "Küçükbaş hayvanlarda koyunların çifti 10 bin 15 bin TL arasında değişiyor. Koçların ise taneleri 8-10 bin TL arasında fiyatları değişiyor." dedi.




Bu haber 532 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI