Bugun...



'Sivil bir ombudsman platformunun oluşması hedefliyoruz'

Yeni kurulan Toplumsal Mutabakat Derneği Başkanı Mahmut Şimşek, hedeflerini, "Şehrimizde, bölgemizde ve ülkemiz genelinde sivil bir ombudsman platformunun oluşmasını hedefliyoruz." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 17-09-2021 00:14

'Sivil bir ombudsman platformunun oluşması hedefliyoruz'

Toplumsal Mutabakat Derneği Başkanı Mahmut Şimşek ve yönetim kurulu üyeleri, gazetemizin imtiyaz sahibi Zeki Özer'i ziyaret ederek derneklerinin kuruluş amacı hakkında bilgi verdi. İnsanların sağlık, ekonomik ve hak ihlalleri kıskacında olduğunu dile getiren Dernek Başkanı Şimşek, "Ülkemiz, özellikle kadım şehir Diyarbakır'ımız bu güncel durumdan nasibini almaktadır. Gerek iktidarın ve gerekse muhalefetin siyaset ve siyasetçileri bırakın kendi aralarında yerlede ve genelde halkla olan ilişkilerinde bile barışık oldukları söylenemez. Tüm siyasetlerin halkı kendince yönlendirdiği karmaşık bir dönemden geçiyoruz. Demokratik birlik yerine, adeta bölünmeye çağrı yapan yapana. Bereket versin Türkiye halkları arasında tabanda çözümsüz görünen, umutsuzluk ihtiva eden bir durum yoktur. Ama zaman, can ve mal kaybımız çoktur." ifadelerini kullandı.

 

'SİVİL DEMOKRASİNİN GÜÇLENMESİNİ ESAS ALIYORUZ'

 

Toplumsal mutabakatı savunanların, şu ya da bu siyasetin değil, sivil demokrasi ve eşitliği güçlendirmek için, kentin, bölgenin ve ülkenin istikar ve huzuruna toplumsal mutabakatla katkı sağlamak için bir araya geldiklerini kaydeden Şimşek, "İnsani ve rahmani değerlere ve bu değerleri yaşatmak ve yaşamak isteyenlere yaklaşımımız her zaman açık ve net olacaktır. Yaşadığımız yerin siyaseti, ticareti, ekonomisi, sanayisi, kültürü, eğitimi, sağlığı ve sosyal adaleti üzerinde araştırmalarımız ve elbette sözümüz olacaktır. Bu konularda öncelikle sivil bir ombudsman olmaya özen göstereceğiz. Sorunların ve ortamların iyileştirilmesinde olanakların ve adaletin tecelli etmesinde yerel ve genel yönetenlerle diyalog içinde olacağımız kadar, çözüm ve uzlaşı sağlamada yönetelerin yanlış, hukuksuz uygulamalarına karşı duran, ikaz eden ve illa eşitlik için adaletli bir diyalog diyen, sivil baskı gücü olacağız. Bu nedenle toplumsal mutabakat için tüm düşüncelere eşit mesafede durmaya ilkesel özen göstereceğiz. İnsan hak ve özgürlüklerinin ihlali hiçbir gerekçe ile savunulamaz diyoruz. Ulusal ve uluslararası toplumsal hak ve özgürlükleri için her insanı eşit ve aynı haklara sahip biliyoruz. Bu anlamda toplumsal mutabakat için sivil demokratik işbirliği yapmak ve sivil demokrasiyi güçlendirmeyi esas almaktayız." diye konuştu.

 

'SİYASETÇİLERİN BİZİ YÖNLENDİRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

 

Çok partili döneme geçişten bu yana ülke genelinde sivil toplum kuruluşlarının ideolojilere ve siyasetlere göre duruş sergilemesinin körüklendiğini kaydeden Şimşek, "Zihnimizin toplumsal fay hatlarında oluşturulan med-cezir ortamlarıyla aidiyet değerlerimiz üzerinde kışkırtmalar yapılarak, bölünmeye davetiye çıkarılmaktadır. Bu durum da bizleri fazlasıyla üzmektedir. Bu nedenle bizler, huzurunuzda toplumsal mutabakatı hedefleyen arkadaşlar mesleklerimiz gibi, görüşlerimiz de ayrı fikirler oluştursa da bir arada yaşamayı ve konuşabilmeyi zengin bir farkındalık, zorunlu bir mutabakat olarak gördük ve bu nedenle bir araya geldik. Şu farkımız her zaman olacak: Siyaset ve siyasetçilerin bizi yönlendirmesine şüphesiz izin vermeyeceğiz. Ama ülkemiz ve halkımız için onları etkileyen, onlara yaşamın her alanında yol, yordam öneren, sivil aydınlatma ışığı olacağız. Siyasetlere yol sormayacağız, ama onlara demokrasi yolunu, yordamını önereceğiz. Biz toplumsal mutabakatçılar olarak şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin toplumsal sorunlarını bireyden, meslek gruplarından ve halk kesiminden araştırarak öğreneceğiz ve toplumsal çözüme adaletli katalizör olmaya çalışacağız." şeklinde konuştu.

 

 

'DEMOKRAT BİR SES OLACAKTIR'

 

"Özgür yaşam için özgür düşünce ikliminin olması bir zorunluluktur." diyen Şimşek, şöyle devam etti:

 

"Toplumsal barış ortamının yeşermesi ile de sıkı sıkıya bağlantılıdır. Bu nedenle ülkede ileri demokrasi yolunda yol işaretlerinin sivil ışığı olmaya çalışacağız. Bu ışığı devamlı görünür tutmanın öyle kolay olmadığını biliyoruz. Sivil toplumsal mutabakatı sağlamak için şiddet yanlısı olmayan, ideolojik saplantıya kapılmayan her sivil ya da yarı resmi demokratik kitle kuruluşu, sivil toplum kuruluşu ve vakıflarla birlikte çalışmaya özen göstereceğiz. Halkı bilgilendirmede yerel ve genel yönetimleri uyarı ve ikaz politikalarımız; panel, plenum, konferans, yüz yüze görüşmeler ve araştırmalarla olacaktır. Şehrimizde, bölgemizde ve ülkemiz genelinde sivil bir ombudsman platformunun oluşmasını ayrıca hedefliyoruz. Toplumsal Mutabakat Derneği, sivil demokrasimizin güçlenmesini sağlamaya çalışan dürüst bir renk, pozitif bir güç ve demokrat bir ses olacaktır." 

 




Bu haber 658 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI