Bugun...



Çarşı-pazarlarda fiyatların son durumu nasıl?

Artan sıcaklıklarla birlikte, çeşit çeşit meyve ve sebze pazarlarda yerini aldı. Tezgâhlarda onlarca meyve çeşidi görünüyor. Peki, sebze ve meyveler göze hitap ettiği gibi cebe de hitap ediyor mu?

facebook-paylas
Tarih: 27-07-2023 00:20

Çarşı-pazarlarda fiyatların son durumu nasıl?

Vergi artışlarının yapıldığı temmuz ayı içerisinde benzin ve motorine gelen zamdan sonra süt ve süt ürünlerine de yüzde 35 zam geldi.

Akaryakıtta gelen zamlar, döviz kurundaki yükseliş, çarşı-pazara da zam olarak yansıdı. 

Siirt semt pazarlarında sebze ve meyve fiyatları yüksek olunca vatandaşlar da ihtiyaçları kadar alışveriş yapamıyor.

Semt pazarlarında meyve ve sebze fiyatları el yakıyor. Pazarda, domates 12- 20 TL, salatalık 12-15 TL, şeftali 40 -55 TL, patlıcan 10-16 TL, kiraz 45 TL, üzüm 25-35 TL arasında değişen ücretlerle; patates 15 TL, soğan 10-17 TL, marul 20 TL, maydanoz 5 TL, limon ise 15 TL’ye satılıyor.

"Fiyatı artmayan tek ürün şu anda domates, diğer ürünler yüzde 200 arttı"

Muhsin Koç

Çarşı pazardaki meyve sebze fiyatları hakkında değerlendirmede bulunan pazarcı esnafı Muhsin Koç, geçen seneye göre meyve-sebze fiyatları bu yıl baya yükseldiğini, yüzde 200'e varan bir artış yaşandığını söyledi.

Şu anda domatesin 10 liraya, biber çeşitlerinin 20 liraya, salatalıkların ise 15-20 arasında değiştiğini belirten Koç, kuru soğan, patates fiyatlarının 15-17,5 lira arasında olduğunu söyledi.

"Akaryakıta gelen zam fiyatlara yansıdı! Kurutma sezonunda fiyatlar daha da arttı"

Patlıcanın fiyatının 7,5 liradan 12,5 liraya yükseldiğini belirten Koç," Biber 15 liradan 20 liraya yükseldi. Fiyatlar geçen seneye göre baya yüksek. Sebze kısmı da baya yüksek ama meyve daha da yüksek. Şu anda şeftali 40-50 lira arasında değişiyor. Üzüm 25-35 lira, kiraz 30-40 lira, karpuz 5 liradan 10 liraya çıktı, fiyatlar her gün yükseliyor. Akaryakıta gelen zam fiyatlara yansıdı, nereden bakarsanız sebze, meyvede kilo başına 5-10 lira arasında bir fiyat artışı oldu. Domates hariç diğer çeşitlerin hepsi arttı." şeklinde fiyatların ne kadar yükseldiğine dikkat çekti.

"Fiyatlar, durumu iyi olmayan için yüksek"

Ramazan Argınken

Bir kilo kaysının haldeki toptan fiyatının 40 lira olduğunu dile getiren Ramazan Argınken, "Pazara gelinceye kadar maliyeti 45 liraya çıkıyor. KDV, aldığınız bütün ürünlerin üzerine ekleniyor. 40 lira aldığımız ürünü 45 liraya satmazsak zarar ederiz. En iyi kiraz 45 lira, orta kalite 35 lira, kaysı 50 lira, karpuz şu anda 12 lira, nektar 30-35 lira, domates, 10-12,5 lira arsında değişiyor. En iyi domates 15 lira, pembe domates bulursanız 20 lira, patlıcan 10 lira, iyisi olursa 25 liradır. Biberler 20 lira, 15 liraya kadar düşüyor. Kavun 15 ile 20 lira bandında değişiyor. Patatesin en iyisi 20 lira, orta kalitesi 17,5 lira, en düşüğünü de 15 liraya bulursunuz. Ufak soğanlar var 10 liradan satılıyor. Fiyatlar, durumu iyi olmayan için yüksek. Patlıcan şu anda 7,5 lira olması lazım çünkü kurutma mevsimi geldi ama biber 20 lira, bu fiyatlar çok pahalı, biberin satış fiyatı 10 lira olmalı. Patlıcan da 5 lira olmalı." diye konuştu.

 

"Akaryakıt bu şeklide artmaya devam ederse patates-soğan fiyatı 40 liraya dayanır"

Cafer Başak

Akaryakıt fiyatlarını yükselişine göre patates ile soğan fiyatlarının uygun olduğunu söyleyen Cafer Başak, akaryakıt fiyatlarının bu şekilde yükselmesi durumunda patates ve soğanın fiyatının 40 liraya kadar dayanacağına dikkat çekti.  

İshak İnan

Akaryakıt fiyatlarının bu kadar yükselmesi karşısında meyve-sebze fiyatlarını normal olduğunu söyleyen vatandaşlardan İshak İnan, fiyatların düşmesini beklemediklerini, fiyatların sabit kalmasını kendileri için yeterli olacağını ifade etti.




Bu haber 677 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI