Bugun...



Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı kapılarını açtı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Group tarafından organize edilen bu yıl üçüncüsü düzenlenen Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, 12 bin 400 yıldır bu topraklarda biriktirilen değerleri yeteri kadar anlatamadıklarını, söyleyemediklerine işaret ederek, “Bu Fuar’ın sadece Diyarbakır’ın kazancı değil, bu Türkiye’nin kazancı olacak” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 17-11-2021 00:07

Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı kapılarını açtı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Group tarafından organize edilen bu yıl üçüncüsü düzenlenen Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Yarışmalar ve yemek atölyeleriyle renklenecek Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı; tulum, kemençe, halk oyunları ve yöresel şarkılar eşliğinde kapılarını ziyaretçilere açtı.

Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuara eşleri ile katılan Vali Münir Karaloğlu ile Vali Kemal Çeber’in yanı sıra, Diyarbakır Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker ile Ebubekir Bal, Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ünal Koç, Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Gökhan Çiloğlu, İl Emniyet Müdürü Dr. Hüseyin Aşkın, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Borsa Başkanı Engin Yeşil, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, SİAD Başkanları ve vatandaşlar katıldı.

EKER: “BİNLERCE YILDIR BİRİKTİRDİĞİMİZ DEĞERLERİ 40 YIL ARA VERDİK”

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, açılışta yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın 10 binlerce yıldır biriktirdiği değerleri insanlıkla paylaşabilme sürecinde yaklaşık 40 yıldır ara olduğunu hatırlatarak, “Ama maalesef bizim bir tane gündem maddemiz oldu. 40 yılda. Terör. Biz 12 bin 400 yıldır bu topraklarda biriktirdiğimiz değerleri yeteri kadar anlatamadık, söyleyemedik. Şimdi özellikle son yıllarda terörle etkin mücadele, bunu iki boyutlu söylüyorum; FETÖ ile etkin mücadele aynı zamanda PKK ile etkin mücadele süreci oldu. Çünkü ikisi birbirine bağlı. Bunu Diyarbakır’da yaşayanlar bilir. Bu bölgede yaşayanlar bilir bunun ne manaya geldiğini. Ama hamdolsun bugün artık bu güzellikleri paylaşma sürecindeyiz. Ve bu fuarın 3. Düzenleniyor. Tabi bu öyle bir küçük bir yöre değil. Burası Mezopotamya’dır. Karadeniz’den, Akdeniz’den, Marmara’dan, Ege’den kardeşlerimiz var. Türkiye’yi temsil edecek olan 84 milyon vatandaşımızı, kardeşimizi Türkiye’nin dört bir yanından temsil eden ve Türkiye Cumhuriyeti’ni ifade eden kardeşlerimiz bugün bizimle birlikteler. Bu fuar hem Diyarbakır’ın değerlerinin tanıtılması, bilinmesi buradaki üretimin anlaşılması, buradaki ticareti, sanayinin gelişmesine katkı sağlayacak hem de Türkiye’nin diğer bölgelerinde üretilen ticari ürünler burada fuar vesilesiyle pazara sunulacak. Dolayısıyla bu sadece Diyarbakır’ın kazancı değil, bu Türkiye’nin kazancı olacak. Hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum” diye konuştu.

VALİ KARALOĞLU: “İNSANLIĞIN LEZZET SERÜVENİN BAŞLADIĞI YER DİYARBAKIR’DIR”

Vali Karaloğlu yaptığı konuşmada insanlığın lezzet serüvenin başladığı yerin Diyarbakır olduğunu söyledi. İnsanlığın yerleşik hayata Mezopotamya’da geçtiğini ifade eden Karaloğlu şöyle konuştu: “İnsanoğlu, ilk kültür tarımını burada yaptı; buğday, arpa ve mercimek bu topraklarda ekildi. Hayvanlarını bu topraklarda evcilleştirdi. İlk mayalı ekmeği Diyarbakır’da, Körtiktepe’de mayaladı ve pişirdi. Onun için gastronomi, lezzet deyince bölge, ülke çok önemlidir. Biz elimizdeki çok önemli bir değer olan mutfak kültürümüzün, yemeklerimizin, gastronomi kültürümüzün yeni yeni farkına varıyoruz. Dünya gastronomiden yıllardır para kazanıyor. Biz sadece kendimiz tüketiyoruz ama bu fuarlar, inşallah elimizdeki bu büyük serveti hem kendimiz hem de insanlık için kullanma yolunda bize fırsat verecek.”

Fuarın bu yıl ki onur konuğunun kendi memleketi olan Rize olduğunu ifade eden Karaloğlu, Diyarbakır ve Rize’de kurulacak lojistik merkezler ile her iki bölgede de ticaretin, dostluğun ve turizm hareketlerinin gelişeceğini belirtti.

RİZE VALİSİ ÇEBER: “DİYARBAKIRLI HUZURLU OLMADAN RİZE HUZURLU OLMAZ”

Rize Valisi Kemal Çeber ise yaptığı konuşmada Rize’nin bu fuarda onur konuğu olmasından gurur duyduklarını söyledi.  Çeber, “Diyarbakır huzurlu olmadan Rize huzurlu olmaz, Diyarbakır’daki insanların yüzü gülmeden Antalya’daki insanların yüzü gülmez” ifadelerini kullandı.

53 METRELİK DİYARBAKIR ÖRME PEYNİRİ İLGİ ODAĞI OLDU

Konuşmaların ardından Karaloğlu ve Çeber beraberindekilerle standları gezdi. Çeşitli lezzetlerin yer aldığı fuarda onur konuğu Rize adına yapılan 53 metrelik Diyarbakır örme peyniri ilgi odağı oldu.

DTSO tarafından kurulacak olan sahne mutfağı ve tadım atölyelerinde 5 gün boyunca Diyarbakır’ın tescilli yöresel lezzetleri ve Anadolu mutfağının birbirinden lezzetli yöresel ürünleri sergilenecek. Fuarda ayrıca alanında ünlü şefler, gurmeler, akademisyenler ve bloggerların da katılacakları yemek atölyeleri, söyleşiler ve yarışmalar düzenlenecek.




Bu haber 678 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI