Bugun...



Beyaz ete bir yılda yüzde 150 zam geldi

Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici ile satıcılar, zamma tepki göstererek yetkililerden fahiş artışa çözüm bulmaları çağrısı yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 23-04-2024 13:04

Beyaz ete bir yılda yüzde 150 zam geldi

 

 

Kırmızı ete oranla dar gelirli ailelerin tercih ettiği beyaz etin bir yıl içerinde neredeyse yüzde 150 oranlarda zamlanması halkın alım gücünü oldukça düşürdü.

Fiyatlardaki artış nedeniyle dar gelirli aileler kırmızı et alamazken son zamanlarda peş peşe tavuk etine yapılan zamlar, beyaz eti zengin yemeği haline getirdi.

Her geçen gün artan tavuk fiyatları halkı tavuk eti alamaz hale getirirken, esnafın satışlarını da yüzde 400 oranlarında düşürdüğü belirtildi.

Büyük tavuk firmalarının kafalarına göre kendi aralarında anlaşarak yaptıkları fahiş zamlara ivedi bir şekilde çözüm getirmesi gerektiğini belirten tüketici ve satıcılar, hükümetin beyaz et fiyatlarındaki fahiş artışa çözüm bulması gerektiğini söyledi.

"Tavuk eti fiyatı bir senede yüzde 150 arttı"

Selman Coşkun

Fakir insanları yemeği olan tavuk etinin artık zengin yemeği olduğunu ifade eden esnaf Selman Coşkun, "Tavuk etini daha çok fakir kesimler alıyordu ama şimdi zengin insanların yemeği oldu. Beyaz et, kırmızı et fiyatıyla yarışıyor. Bundan dolayı son zamanlarda millet artık tavuk bile alamıyor. Çünkü geçen seneye oranla tavuk fiyatlarında neredeyse yüzde 150'lik bir zam artışı var. Tabi bu işlerimizi de olumsuz etkiledi. Geçen sene günde 400-500 kilogram tavuk satarken şu anda günlük satışımız 50 ila 100 kilograma kadar düştü. Bu zamlar insanları çok zor durumda bırakıyor. Buraya gelip tavuk almak isteyenler yaşanan fiyat artışlarını bizlere sorarak 'neyin fiyatı bu kadar arttı da tavuk fiyatı bu kadar artıyor?' diyorlar." dedi.

"Büyük tavuk firmaları kafalarına göre anlaşarak zam yapıyorlar"

Bir yıl içerisinde tavuk yemi fiyatlarına ortalama yüzde 20 zam geldiğini anımsatan Coşkun, tavuk fiyatında yüzde 150 gibi artış yapılmasına anlam vermediklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Bu artışlar neredeyse ayda bir aralıklarla yapılıyor. Artık bu zamların önünün alınması lazım. Millet artık tavuk eti bile yiyemez hale geldi. Bir tavuğun fiyatı en az 250 lira tutuyor. Millet almakta çok zorlanıyor. Hatta parça tavukların kilogram fiyatı bile 200 liraya kadar çıkıyor. Geçen sene tavuk etinin kilosu 30-40 lira civarındayken şu anda 100 liraya kadar çıktı. Tavuk fiyatlarındaki artışın sebebi ise Türkiye'de belli başlı firmalar var ve bunlar birbirleriyle anlaşarak zammı gerçekleştiriyorlar. Yetkililerden, tavuk fiyatlarındaki artışa karşı denetleme yapmaları ve bu zamların önüne geçmelerini istiyoruz."

"Artık tavuk eti alamaz hale geldik"

Şengül Yıldız

Yüksek fiyatlardan dolayı artık eskisi gibi tavuk eti alamadıklarını söyleyen vatandaş Şengül Yıldız, "Her şey çok pahalı ve gittikçe de pahalı oluyor. Marketlere gittiğimizde hiçbir şey alamıyoruz. Eskiden ürünlere senede bir zam gelirken şimdi ise günlük zam yapılıyor. Geçen sene tavuğun kilosu 30-50 lira arasında değişiyordu. Ama şu anda 100 liraya alamıyoruz. Neredeyse kırmızı et fiyatına yaklaşacak. Eskiden her buraya geldiğimde 2 tane tavuk alabiliyorken şu anda 1 tane ancak alabiliyorum. Yetmemesine rağmen yine de alıyoruz. Hükümetin artık bu zamlara el atmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.




Bu haber 369 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI