Bugun...



'Bu kent sahipsiz değildir'

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden görevlendirilen doktor sayısının çoğu branşta biri geçmemesine siyasilerden tepki geldi. Kentteki siyasi parti temsilcileri "Bu kent yalnız değildir" mesajı verdi.

facebook-paylas
Tarih: 15-09-2021 00:26

 'Bu kent sahipsiz değildir'

Diyarbakır merkez ve ilçelerindeki kamu hastanelerinde MHRS üzerinden doktor sayısının azlığı nedeniyle yaşanan mağduriyetleri dile getirdiğimiz haberimize siyasilerden destek geldi. Kamu hastanelerinde bir çok branşta MHRS için bir doktor görevlendirilmesi nedeniyle vatandaşların randevu alınmamasına tepki gösteren Diyarbakır'daki siyasi parti temsilcileri "Bu kent yalnız değildir" mesajı verdi.

 

 

 

Kentteki nüfusa değinenen İyi Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdi Ensarioğlu, daha az nüfusa sahip illerimizde bile MHRS de görev alan doktorların daha fazla olduğunu belirterek, "Ben öncelikle bir vatandaş olarak sahadaki en alt kademeden idarecilerine kadar tüm sağlık çalışanlarımıza minnettarım. Gerçekten halkımızın pandemiyle ilgili sorunlarıyla ilgilenirken onların verdiği mücadeleye birebir şahit olan birisi olarak söylüyorum. İki yıla yakındır Sağlıkçı kardeşlerimiz pandemiye karşı tabiri caizse büyük bir savaş vermektedir ve bunun yanında diğer hastalara hizmet vermeye devam ediyorlar. Diyarbakır'a baktığımızda Eğitim ve Araştırma hastanemiz ile Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi pandemi hastanesi olarak hizmet verirken, ilçe hastalerindeki diğer sağlık çalışanlarımızın da bu hastanelerimize de destek verdiklerini bilgisini alıyorum. Dolayısıyla sahada görev yapan tüm sağlık çalışanlarımız yoğun iş temposundan yoruldular artık. Bu kadar yoğun iş temposunun üzerine şifa için yardım istediğimiz sağlıkçı kardeşlerimize Şiddet olayları da eklenince son zamanlarda artık tükenme noktasına gelen doktorlar başta olmak üzere birçok sağlıkçı istifa etmeye başladı. Dolayısıyla Sağlıkta ciddi bir personel açığı oluşmaya başladığı görülmektedir. Bunun yanında pandemi de en ön safta savaş veren Sağlıkçılar için Sağlık Bakanlığı ve hükümet ne yapıyor bu arada. Sadece Sağlıkçılarımızı alkışlamakla yetinip hakları ödenmez diyerek gerçekten haklarını ödememeyi bir görev zannederek sağlıkçıları bu noktada görmüyorlar. Dolayısıyla sayın Sağlık Bakanın ve bürokratlarının işbilmezliği veya liyaktsizliği mi desem ya da bilinçli olarak Sağlık sistemini çalışamaz hale getirerek vatandaşlarımızla sağlık çalışanlarımızı karşı karşıya getirerek kafalarının arkasında bizim bilmediğimiz gizli bir ajandalarını mı uyguluyorlar bir siyasetçi olarak bu sistemsizliğe bir anlam veremiyorum. Yani bu pandemiyle mücadelede moral ve motivasyon olarak Hükümet ve bakanlık Sağlık çalışanlarına ne yaptı. İzinlerini kullandırtmıyorsun, istifa etmelerine izin vermiyorsun. Ee bunun karşılığında mali haklarını vermiyorsun, sosyal haklarında iyileştirme yok, moral ve motivasyon olarak için hiç bir projede üretmiyorsun. Sonuçta bu kardeşlerimizde insan yani. Onların duyguları, insani ihtiyaçları yok mu. Ayrıca son olarak toplu sözleşme masasında Sağlıkçılarla alay edercesine ciddi bir mali destek verilmediği de görülmektedir. Artık AKP iktidarının bu halka verebilecek hiç bir projesi yoktur. Vatandaşlarımızın en temel hakkı olan tedavi olma hakkını sağlayamıyorsan sen bu işi beceriksiz ve liyakatsiz bürokratlarla doldurmuşsunuz." diye konuştu.

 

'İKTİDAR SAĞLIKLA TERBİYE ETMEYE ÇALIŞIYOR'

 

2 milyon nüfusa sahip Güneydoğu’nun Paris’i olarak bilinen İlimiz Diyarbakır Eğitim, ekonomik, İnsan hakları ihlallerinde olduğu gibi sağlık alanında da geri plana bırakıldığına dikkat çeken Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, şunları söyledi: “ İlimizdeki aşı oranın yetersiz olması nedeniyle vaka sayılarındaki artışı görmekteyiz. Bu pandemi sürecinde daha fazla sağlık personeli görevlendirilmesi gerekirken sağlık alanında tasarrufa gidilmesini hayretler içerisinde izlemekteyiz. Yapmış olduğumuz araştırma ve çalışmalar neticesinde Diyarbakır’da onlarca doktor istifa etmiş bulunmaktadır. Sağlık personelinin yanı sıra uzman hekim ve belli branşlardaki doktor eksiğinin olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Pandemi sürecinden bu yana sağlık sisteminin çökme aşamasına geldiği bu süreçte Batman İlimizde 200, Mardin İlimizde 250 doktorun görev yaptığı MHRS’de metropol olarak anılan ilimiz Diyarbakır’da 100 doktorun görev alması kabul edilemez bir durumdur. 20 yıldır Ülkeyi tek başına yöneten AK Parti iktidarının vatandaşı açlık ve korku politikası ile yurttaşlarımızı terbiye etmeye çalıştığı yetmezmiş gibi şimdi de sağlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Buradan basın yolu Sağlık Bakanlığına ve yetkilere sesleniyoruz Diyarbakır sahipsiz değildir. Vatandaşlarımızın temel haklarından biri olan Sağlıktaki bu sıkıntıların biran önce giderilmesi ve MHRS’ye daha fazla doktor görevlendirilmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

 

'SAĞLIKTA TASARRUF OLMAZ'

 

Diyarbakır’da, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden tedavilerini sürdürmek için randevu almak isteyen vatandaşlar, bir çok branşta sadece bir doktor görevlendirilmesi nedeniyle randevu alamadıkları için tedavi olmadıklarına dikkat çeken Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır Yenişehir İlçe Başkanı Erdal Akildiz, "Herşeyden önce bir sağlıkçı olarak iktidarın yanlış politika ve uygulamaları sayesinde sağlık alanında maalesef geri gitmekteyiz. Sağlıkta devrim milyonluk lüks şehir hastaneleri yaparak değil, halkın sağlığa erişimini kolaylaştırarak mümkündür. Pandemi süreci ile beraber ilimiz Diyarbakır’da uygulanan mobingten dolayı bir çok doktor arkadaşımız ya tayin istedi ya da istifa etti. Pandemi koşullarında artan vaka sayıları ile beraber sağlık çalışanlarımızın yetersiz olmasından kaynaklı diğer hastalar adeta unutuldu. Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden randevu alamadıkları veya randevuların aylar sonraya verilmesinden kaynaklı hastalar tedavi olamıyor. Yaşanan doktor sıkıntısının yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kısa bir süre önce 52 ilaç ödeme listesinde çıkarıldı. Yani tedavi olmak veya randevu almak için günlerce bekleyen vatandaşlarımız artık ilaçların bir kısmını da cebinden karşılamak zorunda kalacak. Burada sizin aracılığınız ile başta Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz: "Sağlıkta tasarruf olmaz." 2 milyon vatandaşın yaşamış olduğu ilimizde MHRS’de sadece 100 doktorun görevlendirilmiş olmasını kabul etmiyor ve bir an önce doktor sayısının arttırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca 8 Eylül 2021 tarih 31592 sayılı Resmi Gazete’de “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile yayımlanarak geri ödeme listesinden çıkarılan; kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, vatandaşlarımızın pandemi döneminde en çok kullandığı ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş çıkartırken ağrılarında kullanılan diş jellerinin bulunduğu ilaçların vatandaşa ücretsiz verilmesi için tekrardan reçeteye dahil edilmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

 

'İKTİDAR BASİRETİNİ YİTİRMİŞ'

 

 

Ak Parti ve küçük ortağının basiretlerini yitirdiğine dikkat çeken Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, vatandaşın sürekli mağdur edildiğini belirterek şöyle konuştu.

 

"Sağlık yönetiminden kaynaklanan sorunların  ardı arkası gelmiyor. Her geçen gün sağlıkla ilgili yeni bir sorunla karşılaşıyoruz. Sağlık hizmetleri çökmüş durumda. Hastalar muayene için ve sağlık raporu alabilmek için randevu alamıyor. Hastanelerde tıbbi ve fiziki ihtiyaçlar giderilmiyor. Hastane yönetimlerinin doktorlara mobing uyguladığı, doktorları yoğun çalışmaya zorladığı, doktorların özlük haklarını vermediği, ücret dağılımında adalet gözetmediği, yıllık izinlerini vermediğine dair duyumlar alıyoruz.  Bunların neticesinde doktorlar birer birer istifa ediyor. Gerek merkez gerek kırsal ilçelerimizdeki hastanelerde birçok bölümde yeteri kadar doktor bulunmuyor. Bütün bu sorunlar ortada iken milyonluk bir şehre MHRS’de 100 doktorun görev alması bile istifa eden doktorların yerini dolduramayacak seviye az sayıda olması hem şehrimizin sağlık yöneticilerinin hem iktidarın hem de şehrimizin bu derece sahipsiz hale gelmesine sebep olan milletvekillerinin vurdumduymazlığıdır. Yapılması gereken işi ehline vermektir. Bu şehrin derdiyle dertlenecek kadroları iş başına getirmektir."

 

 

'SAĞLIK İHMALE GELMEZ'

 

 

Sağlığın insan yaşamında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Halkların Demokrasi Partisi Diyarbakır Milletvekilli İmam Taşçıer, iktidarların sağlık alanında önlerine en iyi hedefi koymalarını gerektiğine dikkat çekerek  şunları söyledi:

 

 

"İnsan yaşamında önemli bir yere sahip olan sağlık ve eğitime ayrılan bütçe Diyanet ve Savunmaya ayrılan bütçenin altındadır. Sağlık alanındaki doktor atamaları en az İlimiz Diyarbakır’dadır. Türkiye ortalamasının en az 2-3 kat altındadır. Kürt illerinde her alanda olduğu gibi sağlık hizmetinde de geri bırakılmaktadır. Van’dan Hakkari’ye Muş’tan Mardin’e kadar bütün Kürt vatandaşlarının sağlık alanında gözleri Diyarbakır’da. Sağlık alanında bütün bölgenin yükünü taşıyan Diyarbakır’a MHRS’de sadece 100 doktorun görevli olması kabul edilemez. Ak Parti iktidarı döneminde sağlıkta olsun, eğitimde olsun yapılan yatırım ve hizmetlerde Diyarbakır en son sırada veya sondan ikinci sırada yer almaktadır. Eğitim ve Sağlığı yan yana getirmemin amacı, Diyarbakır  eğitimde sonda 5 sırada, sağlıkta ise ya sonda 1 yada sonda 2 sırada yer almaktadır. İlimiz bunları hak etmiyordur. Biran önce yapılması gereken kamoyunun oluşturulması ve gerekli çalışmaların yapılmasıdır."

 

 

'ACİLEN POLİKLİNİK SAYISI ARTIRILMALI'

 

 

Hür Dava Partisi Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç de şunları kaydetti:

 

 

"2 milyondan fazla nüfusa sahip Diyarbakır’da, Randevu Sistemi üzerinden sadece 100 doktorun görevlendirilmesi yeterli değildir. Pandemiye odaklanırken diğer hastalar, hastane kapılarında bekletilmemeli. Covid gibi acil müdahale gerektiren başka hastalıklar da var. Covid-19 için önlem alınırken diğer farklı hastalıklardan vatandaşlar ölüme mahkum edilmemelidir. Pandemi sürecinde sağlık kuruluşların Covid-19 için seferber olması gerekiyor ancak diğer hastalıklardan mustarip olan hastalar yalnız başına tedaviye ve ölüme terkedilmemeli. Hasta olan ve asgari ücret ile geçinen, maddi imkânları kısıtlı vatandaşlar tedavi olmak için özel hastanelerin vicdanına bırakılmamalı. Ekonomik sıkıntıları göz önünde bulundurarak vatandaşları mağdur etmemek adına acilen devlet hastaneleri Covid-19 dışında da Poliklinik sayısını artırmalıdır. MHRS’yi arayıp da sağlıklı bir şekilde randevu alan nerdeyse yok denebilecek kadar az. Hastaneyle ilgili ağzını açan insanlar, ‘randevu alamıyoruz, mecbur özel hastaneye gidiyoruz.’ diye şikâyette bulunuyorlar. Bu duruma acilen bir çözüm bulunmalı ve mağduriyetler giderilmelidir."

ÖZEL:  SAĞLIK SOSYAL BİR HAKTIR

“Benim özlemim, sağlığın niyaz edilen bir lütuf değil, elde edilmesi için mücadele edilen bir insan hakkı olarak görülmesidir.” (Kofi Annan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri) sözleri ile konuşmasına başlayan Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, iktidarın her alanda vatandaşı mağdur ettiği gibi yurttaşların temek haklarından biri olan sağlık sistemi de çökme aşamasına gelmiştir. Pandemi sürecinde vatandaşına maske dahi dağıtamayan bir iktidarın ülkeyi getirdiği noktada söylenecek tek sözün sandık olduğuna dikkat çekene CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, Diyarbakır’da MHRS’de 100 doktorun görev almasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “ İki Milyon nüfusa sahip kentimizde vaka sayılarındaki artışı göz önünün de bulunduracak olursak, hastanelerimizde yetersiz olan doktor ve sağlık personelinin yetersiz olması nedeniyle, MHRS üzerinde randevu alan hastalarımıza randevu geç tarihlere verilmektedir. Durum böyle olunca yurttaşlarımız temel sağlık hakkında yeterince yararlanamamaktadır. Daha az nüfuslu illerimizde Merkezi Hekim Randevu Sisteminde yüzlerce doktor görev alırken bizim ilimizde 100 doktorun görevlendirilmesi Diyarbakır’a cezamı veriliyor sorusu ile karşı karşıya kalıyoruz. Burada sizin aracılığınızla Hükümete ve Sağlık bakanlığına sesleniyoruz. İlimizde yaşayan Yurttaşlarımızın zamanında tedavilerini olabilmeleri için MHRS ‘de doktor sayısının artırması için çağrıda bulunuyoruz. İşsizlik, Yoksulluk,, alım gücünde büyük bir düşüş yaşayan yurttaşlarımıza en azından sağlık alanında yeteri hizmeti sunmalarını bekliyoruz. CHP İl Başkanı olarak Diyarbakırlı vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek adına siyasetin konuşulmadığı sadece çözüm odaklı bir platformun oluşması adına CHP, DEVA, SAADET, İYİ ve GELECEK partilerinin yer aldığı istişare toplantılarına diğer siyasi parti temsilcilerini de davet ediyoruz. Gelin hep beraber vatandaşlarımızın sorunlarına özüm olalım diyoruz” şeklinde konuştu.

Mehmet Zeki ÖZER 

 

 

 




Bu haber 1824 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI