Bugun...



Diyarbakır'da eylül ayında kira konut sıkıntısı had safhaya çıkabilir

Diyarbakır'daki mevcut emlak sektöründeki kiralık konut krizine eylül ayında gelecek olan 2 bini aşkın öğretmen ile 6 bin 500 yeni öğrenci eklendiğinde olağan emlak sıkıntısının olağanın üzerinde bir seviyeye ulaşabileceği belirtiliyor.

facebook-paylas
Tarih: 21-08-2023 17:30

Diyarbakır'da eylül ayında kira konut sıkıntısı had safhaya çıkabilir

Diyarbakır'da pandemi dönemi sonrası baş gösteren kiralık konut sıkıntısı 6 Şubat depremiyle beraber farklı bir boyut kazandı.

Mevcut sıkıntıların okulların açılmasıyla katlanarak daha ciddi boyutlara ulaşacağına dikkat çeken emlak sektörü temsilcileri ile STK'lar, olabilecek kriz öncesinde gerekli tedbirlerin kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı.

Muhammed Enes Babacan

Kiralık konut alanındaki mevcut sıkıntıları aktaran emlak sektörü temsilcilerinden Muhammed Enes Babacan, "Kiralık daireler çığırından çıkmış durumdadır. Eskiye kıyasla insanlar 'ev olsun da girelim' modundalar. Pandemi, deprem ve yüksek enflasyon öncesi ile şimdiki duruma bakıldığında arada dağlar kadar fark var. Örneğin 2+1 daire 500-1000 TL'ye tutulabiliyorken şu an eşyalı bir daire 18 bin 500 TL'dir. 3+1'ler 20 bin TL başlayıp 4+1'lerde 27-28 bin TL'ye kadar çıkıyor. Eskiden insanlar tiksindiği evlere girmezken şu an o evleri tercih etmek zorunda kalmış. Çünkü mecburdur, hayat şartları çok zor ve daire bulma sıkıntısı var." dedi.

"İnşaat sektörü devam ediyor ama fiyatlar uçuk"

Pandemiden öncesine kadar da her şeyin sorunsuz olduğuna vurgu yapan Babacan, "Örneğin 40-50 tane ilanımız olurdu, gelen müşterilerimize birçok daire ve dükkanları gösterebilirdik ama şu an gelenleri kapıdan geri çeviriyoruz. Çünkü elimizde kiralık daire ve dükkân yok. Pandemi döneminde dışarıya fazla çıkamıyorduk. Her şey ilan üzerinde dönüyordu, piyasa çöktü ve satışlar durdu. Bunun üzerine deprem gelince emlak sektörü komple gitti. Kiralık daire kalmadı, ilanlarda birkaç tane bulunabilir ama onlarda fahiş fiyattadır." ifadelerini kullandı.

Eylül ayında beklenen emlak sıkıntısına da değinen Babacan, "Yeni gelecek memur ve öğrenci arkadaşlarımız olsun Diyarbakır hiçbirini barındıramaz, çünkü yetersizdir. İnşaat sektörü devam ediyor ama fiyatlar uçuk. Örneğin bir öğretmen ek derslerle beraber maksimum 25 bin TL alsın. Dışardan gelip eşyalı bir ev tutsa 18-19 binden aşağı bulamaz. Bu adam ne yiyip içecek? Ya da yeni gelen bir öğrenci devlet yurtlarında yer bulamazsa barınacak yer bulamaz. 4-5 kişi beraber bir eve girmeye çalışsa kişi başı en az 5-6 bin TL rahat gider." şeklinde konuştu.

Ramazan Tekdemir

"Kira fiyatlarını dengeleyecek bir takım pratik çözümler devreye konulmalı"

Diyarbakır'da 6 Şubat depreminin neden olduğu risk grubunda bulunan bina sayısının fazla olmasıyla birlikte konut probleminin olduğunu ve bunun belirli sebepleri içerisinde özellikle Bağlar ve Kayapınar ilçelerindeki imar probleminin başta geldiğini söyleyen Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Tekdemir, yeni öğretmen atamaları ile üniversite öğrencilerinin durumunu hatırlatarak konut alanında bir an önce gerekli tedbirlerin alınması hususunda çağrıda bulundu.

Kentte arsa fiyatlarının fazla olmasının konut fiyatlarındaki artışı beraberinde getirdiğinin altını çizen Tekdemir, hazine arazilerinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Şu an Diyarbakır'da kiralık ev bulunamadığını, mevcutta 2+1 daire kirasının 15 binin üzerine çıktığını ifade eden Tekdemir, "Dolayısıyla dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın kiralık evde hayatlarını devam ettirebilme imkanları oldukça daralmış durumda. Buna bir çözüm bulunması lazım. Çok hızlı bir yükselişin konusu olan kira fiyatlarının dengelenmesinin düzenlenmesi için bir denetleme mekanizmasının mutlaka aktif bir görev icra etmesi lazım. Öteki taraftan kira fiyatlarını dengeleyecek bir takım pratik çözümlerin devreye konulması lazım." diye belirtti.

"Atamaları göz önüne aldığımızda ortaya çıkacak konut krizine ilişkin önlem alınmalı"

Eylül ayında beklenen konut krizine işaret eden Tekdemir, şunları söyledi:

"Bir enflasyonist ortam söz konusu. Fiyatlar sürekli artış trendini yaşıyor. Fiyatlar sabit kalmadığı için de insanlar var olan evlerini kiraya vermek istemiyor. Bu tür tedbir ve yaklaşımlar en fazla memurlardan oluşan sabit gelirli ve asgari ücretle çalışanları zorluyor. Buna ciddi önlem alınması lazım. Okullar açılacağı zaman daha büyük bir kriz bizleri kapıda bekliyor. Çünkü Diyarbakır'a 2 bini aşkın öğretmen ataması yapılmış, tayin ve başka kurumlarda gerçekleştirilen atamaları göz önüne aldığımızda bir konut krizi ortaya çıkacak. Buna ilişkin bir önlem alınmalı."

Tekdemir, "Vatandaşların daha makul fiyatlarda kalabilecekleri çözümlere odaklanmak lazım ve bunu çok hızlı bir şekilde yapılmalı. Aksi takdirde üniversite öğrencilerinin gelmesiyle birlikte yurtlar tamamen dolduktan sonra öğrencilerin de konut problemleri ortaya çıkabilir. Bazı sosyal tesisler ara formül olarak değerlendirilebilse de bu sorunlar daha kalıcı çözümlerle giderilmelidir. Bu da bir an önce imar olayının çözülmesi ve devlet arazilerinin tokileşme faaliyetiyle birlikte vatandaşın ihtiyacına açılmasıyla olur." ifadelerini kullandı.

Yarın yapılacak olan toplu sözleşme sürecine de değinen Tekdemir, "Toplu sözleşme sürecindeyiz ve yarın önemli kararların alınacağı gün. Yarınki görüşmede hükümetin son teklifiyle karşı karşıya kalacağız. Toplu sözleşmede talep ettiğimiz tekliflerden biri de kira desteği idi. Dolayısıyla Diyarbakır'da da kira desteğinin ne kadar önemli olduğunu, yüksek kira fiyatlarından da görmüş bulunuyoruz. Bir an önce Kamu İşveren Heyetinin memurlara kira desteği konusunda olumlu bir cevap vermesi gerekiyor." dedi.

 




Bu haber 631 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI