Bugun...



Bursa Havlusu" coğrafi işaret tescili aldı

Bursa Ticaret Borsası’nın, Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı başvuru sonucunda ‘Bursa Havlusu’ da coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı.

facebook-paylas
Tarih: 15-01-2024 00:01


Bursa TB’nin, dünyaca ünlü Bursa Havlusu için Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) yaptığı başvuru da sonuçlandı. İncelemelerin ardından "Bursa Havlusu" coğrafi işaret tescili alarak Bursa’nın tescilli ürünleri arasındaki yerini aldı.

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursa Havlusu’nun coğrafi işaret tescili almasının kent ekonomisine ve marka değerlerine önemli bir katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Matlı, "Bursa’nın sahip olduğu kültürel zenginliği ve tarihini yansıtan Bursa Havlusu’nun coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılacağını vurguladı. Coğrafi işaret tescilinin, ürünlerin özgünlüğünü ve kalitesini belgeleyerek, yerel ekonomiyi destekleniyor. Bursa Havlusu’nun coğrafi işaret tescili almasıyla birlikte, bu ürünümüz daha da değer kazanacak ve pazarda kendine ayrıcalıklı bir yer edinecektir." diye konuştu.

"Bursa Havlusu"

Bursa Havlusu; üstten vuruşlu dokuma tezgâhlarında iki yüzü de ilmekli, yani havlı olarak dokunan havludur. Zemin çözgüsü, hav çözgüsü ve atkı olmak üzere üç iplik sistemi ile yüzde 100 pamuk ipliği kullanılarak “kara tezgâh” olarak adlandırılan eski tip el dokuma tezgâhları, yarı otomatik ya da otomatik dokuma tezgâhlarında dokunur. Kısa kenarları dikilerek, gerçek kenar bırakılarak, saçaklı ya da bükümlü-düğümlü,bağlamalı olarak üretilebilir. Bursa Havlusu desensiz olabileceği gibi bazı havlularda bitkisel desenler ve/veya minare işlemesi bulunur. Bursa Havlusu ipliğin boyasız haliyle ya daboyanmış olarak üretilir. Boyut ve desen konusunda herhangi bir sınırlama olmamakla birlikte genellikle bitkisel desenler kullanılır.




Bu haber 1430 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kültür Sanat Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI