Bugun...



Göçer: TOKİ'nin konut fiyatlarına yaptığı güncelleme halkı mağdur etti

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Gaziantep'te yapımı devam eden TOKİ konutlarında hak sahibi olan dar gelirli vatandaşların peşinat ve taksit ödemelerinin yüksek oranda artmasının mağduriyetlere neden olduğunu söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 02-12-2023 20:45

Göçer: TOKİ'nin konut fiyatlarına yaptığı güncelleme halkı mağdur etti

 

 

TOKİ'nin 2019 yılında başlattığı "100 Bin Sosyal Konut Projesi" kapsamında hak sahibi olan ve 4 yıldır evleri teslim edilmeyerek mağdur edilen binlerce kişinin yeni mağduriyetlerle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Göçer, TOKİ'nin konut fiyatlarına yaptığı güncellemenin vatandaşları hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.

4 yıldır evleri teslim edilmediği ve konutların fiyatlarına yüksek oranda fiyat güncellemesi yapıldığı için mağdur edilen vatandaşların mağduriyetlerine dikkat çeken Göçer, 4 yıldır dört gözle evlerinin teslim edilmesini bekleyen vatandaşların yeni mağduriyetler yaşayacağını vurguladı.

Türkiye genelinde başlatılan proje kapsamında 2019 yılının aralık ayında Gaziantep'ten 4 bin 100 kişi için kura çekildiğini hatırlatan Göçer, 2021 yılında tamamlanacağı söylenen konutların yapımına 2023 yılında başlanabildiğini ve 2 yıl içinde evlerin biteceğine dair verilen vaade rağmen binlerce kişinin ev sahibi olamadığı gibi mağdur edildiğini belirtti.

Yıllardır TOKİ mağduru olan vatandaşların sorununu defalarca dile getirdiklerini belirten Göçer, "Eylül ayında Genel Sekreterimiz ve Gaziantep Milletvekilimiz Sayın Şehzade Demir, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında TOKİ'nin 2019 yılında başlattığı '100 Bin Sosyal Konut Projesi' kapsamında hak sahibi olan ve 4 yıldır evleri teslim edilmeyen vatandaşlarımızın mağduriyetlerine dikkat çekmiş, konutların vatandaşlarımıza bir an önce teslim edilmesi çağrısında bulunarak vatandaşlarımızın daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini söylemişti. Yine söz konusu proje nedeniyle mağdur olan ve partimizi ziyaret eden vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için girişimlerde bulunduk. Nihayet geçtiğimiz pazartesi günü 4 bin 100 kişi için kat kurası çekildi. Dar gelirliler için sosyal konut inşa eden TOKİ'nin güncel fiyatları hepimizi şaşkına çevirdi. Yıllardır evleri teslim edilmediği için mağdur olan vatandaşlarımız konutların peşinat ve taksit ödemelerinin yüksek oranda artması ile bir kez daha mağdur edildi." dedi.

"Dar gelirli vatandaşlarımız bu fiyatlarla nasıl ev sahibi olacak?"

Teslim edilecek konutların peşinat ve taksit ödemelerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Göçer, "Proje açıklandığında dar gelirli vatandaşlarımızın kira öder gibi konut sahibi olacağı belirtildi ve hak sahiplerine belirlenen bedelin yüzde 10'unun ev tesliminde ödeneceği, taksitlerin ise 890 liradan başlayacağı, en fazla bin lira civarında olacağı söylendi. Proje açıklandığında 2+1 konut için en düşük fiyat 140 bin, en yüksek fiyat ise 180 bin TL olarak açıklanmıştı. 3+1 konut için ise en düşük fiyat 160 bin, en yüksek fiyat 210 bin TL olarak açıklanmıştı. Ancak şu an açıklanan rakamlar çok yüksek. Konut fiyatlarını gören vatandaşlarımız haklı olarak 'bu fiyatlarla nasıl ev sahibi olacağız?' diye soruyor. 2+1 konut fiyatları bir buçuk milyondan, 3+1 konut fiyatları ise iki milyondan başlıyor. Şu an vatandaştan konutun toplam fiyatı kadar peşinat isteniyor. Ayrıca 'taksitler sabit' denildi ama taksitlerde sabit olmayacak. KDV oranları yüzde 1'den yüzde 10'a yükseltilmiş. Evlerin ne zaman teslim edileceği ise henüz belli değil. Asgari ücret 11 bin 402 lira, emekli maaşı 7 bin 500 lira. Dar gelirli vatandaşlarımız bu fiyatlarla nasıl ev sahibi olacak?" diye sordu.

"Konut sorunu olan vatandaşlarımız daha da mağdur hale getirildi"

Vatandaşların, barınma ve konut sorununa çözüm için hayata geçirilen projeyle daha da mağdur edildiğine dikkat çeken Göçer, "İnşaat maliyetleri arttığı gerekçesiyle fiyatların güncellendiği ifade ediliyor. Maliyetlerin arttığının farkındayız ama dar gelirlilerin bu fiyatları karşılaması mümkün değil. Konutlar vaat edilen sürede vatandaşlarımıza teslim edilseydi, bugün bu sorun yaşanmayacaktı. Zamanında teslim edilmeyen konutların bedelinin vatandaşa ödetilmesini doğru bulmuyoruz. Dar gelirliye mevcut kira fiyatlarından daha yüksek taksitlerle ev sahibi olma imkânı sunmak imkânsızlık oluşturmaktır. Bu da sosyal konut anlayışı ile uyuşmaz. Vatandaşa verilen sözler yerine getirilmelidir. Konut fiyatları da düşürülmelidir. Peşinat konusunda da vatandaşa yardımcı olunmalıdır. KDV tekrar yüzde 1'e çekilmelidir." şeklinde konuştu.
 




Bu haber 895 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Asayiş Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI