Bugun...



Alın terinin karıştığı helal kazanç: Odunculuk

Zamana yenik düşen mesleklerden biri olan odunculuk, hala doğalgazın ulaşmadığı bölgelere, fırınlara, lokantalara, ilçe ve köylere hitap eden bir iş olarak önemini korumaya devam ediyor.

facebook-paylas
Tarih: 24-10-2021 00:20

Alın terinin karıştığı helal kazanç: Odunculuk

Havaların soğumaya başladığı şu günlerde oduncuların kış hazırlıkları da başladı.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların kullanımına sunulmak üzere kışlık yakacak hazırlayan oduncular, yoğun bir çalışma içerisine girdi. Odunculuğun sezonluk bir iş olması nedeniyle geçim konusunda sıkıntılar çektiklerini belirten oduncular, sadece bahar aylarında çalışabildiklerini, ek bir iş olmaması halinde aile geçimlerini sağlamada sıkıntı çektiklerini dile getirdi.

"AĞIR İŞTİR FAKAT MECBURUZ BAŞKA ÇAREMİZ YOK"

Bingöl'de, yaklaşık 25 yıldır odunculukla uğraştığını söyleyen Ziya Koyuldar, mesleklerinin zorluklarını şöyle anlattı: “Bingöl merkez Ilıcalar beldesinde oturuyorum. Bu işin çok zorlukları var, çünkü sürekli dışarda çalışıyoruz. Odunculuk ağır bir iştir fakat bu işi yapmaya mecburuz, başka çaremiz yok çünkü. İŞKUR'a iş için başvuruyoruz ama çıkmıyor, hayat şartları zorlaşmış. Bundan önce çalıştığımız işler de bu şekildeydi, taştan duvar örme gibi. Bu işte çalışırken çeşitli kazalar geçirdim bir seferinde ağacı keserken kafama denk geldi, yaklaşık 50 gün hastanede yattım, çalışamadım. Başka bir zaman ayağımı kestim, iyileştikten hemen sonra mecburen tekrar işe başladım.

"ODUNCULUKTA ÇALIŞTIĞIN GÜN SAYISI KADAR KARŞILIĞINI ALIRSIN"

Odunculuğun sıkıntılı yanlarından birinin de sigortasının olmaması olduğuna vurgu yapan Koyuldar, yıllardır çalıştığı bu işten dolayı ne bir emeklilik imkanının ne de sosyal bir güvence hakkının olduğuna dikkat çekti.

Koyuldar, "Çalışmadığım gün eve ekmek götüremiyorum, çünkü bu işte, çalıştığın gün karşılığını alırsın. Biz Bingöl'de en fazla 6 ay çalışabiliyoruz, zira işimiz sezonluk iştir. Soğuk oldu mu iş bitiyor.  Kömür tek başına yanmadığından odunları kömürle birlikte attığınızda o şekilde yanıyor. Bu işin sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki sezonu bulunmakta. Bu sene fazla kesim yapamadık. Yaşanan orman yangınlarından dolayı yeteri kadar kesim yapılmadı. Bu iş bazen oluyor, bazen de bir hafta hiç iş olmuyor, hayatımız bu şekilde sürüp gidiyor. Eşimle birlikte evde 8 kişiyiz, belli bir birikim yapamıyorum." şeklinde konuştu.




Bu haber 420 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Genel Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI