Bugun...



Değişen Kabineye İlk Çağır Tarım Danışmanlarından Geldi

Değişen kabineye çağrıda bulunan tarım danışmanları, mali ve özlük haklarıyla ilgili sorunlar yaşadıklarını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

facebook-paylas
Güncelleme: 05-06-2023 07:30:56 Tarih: 05-06-2023 00:30

Değişen Kabineye İlk Çağır Tarım Danışmanlarından Geldi

 

Yasin GÜLER - Tarım danışmanları, kısa süreli sözleşmeler üzerinden çalıştıkları için işsiz kalma korkusuyla karşı karşıya kalmakta ve geleceklerini planlayamadıklarını ifade etti. İşsizlik sigortası primi ödenmediği için işsiz kaldıklarında maddi sıkıntılar yaşadıklarını, Ayrıca, tarım danışmanlarının maliyetleri arasında muhasebe ücreti, dosya ücreti, dükkan stopajı, büro vergisi, büro aidat ücreti, teminat ücreti, gelir vergisi, KDV vergisi, damga vergisi, muhasebe yıllık defter ücreti, köylere araba kiralama bedeli, ziraat mühendisleri aidat ücreti gibi giderler bulunduğun altı çizildi.

Tarım danışmanları, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin önemine de  dikkat çekti. 

Tarım danışmanları, tarımsal bilgi ve teknolojiyi çiftçilerle buluşturarak çiftçilere yönlendirme yapmakta ve tarımsal üretimin kalite ve verimini artırmaktadır. Ayrıca, tarım danışmanlarının Covid-19 döneminde güvenli gıda erişimini sağlamada önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir. Tarım, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, kalite ve veriminin artırılması, muhafazası, işlenmesi ve pazarlanmasıyla ilgilenen bir bilim dalıdır ve tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yerine getirilmesi gereken bir kamu hizmeti olduğu savunuldu.

Tarım danışmanları, mali ve özlük haklarının düzeltilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerinin yükseltilmesi gerektiğini belirtildi. Ayrıca, tarım danışmanlarının ücretlerinin ziraat odası çalışanları düzeylerine yükseltilmesi gerektiği vurgulandı. Tarım danışmanları, sözleşmeli personel olarak çalıştıkları için iş güvencesi bulunmadığını ve bu durumun işten çıkarılma korkusu ve geleceklerini planlayamama endişesine neden olduğu ifade edildi. Ayrıca, işsizlik durumunda yeni bir iş bulma sürecinde maddi sıkıntılar yaşadıklarından dolayı işsizlik sigortası primi ödenmesi talep edildi

Tarım danışmanları, tarım sektöründe görev yapan ziraat mühendisleriyle aynı eğitimi aldıklarını ve aynı işleri yaptıklarını belirtmektedir. Bu nedenle, tarım danışmanlarının ücretlerinin ziraat mühendisleri düzeyine yükseltilmesi gerektiği dile getirilmektedir. Ayrıca, kısa süreli sözleşmeler yerine uzun süreli sözleşmelerin yapılması önerilmekte ve tarım danışmanlarının iş güvencesinin sağlanması talep edilmektedir.

Bu haber, Tarım danışmanları, sorunların çözülmesi için bazı önlemler önermektedir. Bu önlemler arasında tarım danışmanlarının Bağ-Kur primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve vergiden muaf tutulmaları yer almaktadır. Ayrıca, tarım danışmanlarının kadrolu olarak istihdam edilmesi, yeterli sayıda kadro açılması, tarım danışmanlığı alanında nitelikli personel istihdamı için yeni imkanlar yaratılması talep edilmektedir. Yeni kabinede araması yapılan yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından tarım danışmanlarının seslerinin duyulması, sorunlarını çözmesi gerektiği vurgulanmaktadır.




Bu haber 1354 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI