Bugun...



Diyarbakır Eczacılar Odası Terendyol Hakkında Suç Duyurusundan Bulundu Mahkeme Ceza Verdi..

Diyarbakır Eczacı Odası geçtiğimiz yılın kasım ayında Trendyol isimli online alışveriş platformunda ilaç satılmasına aracılık eden kişi ve şirketler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

facebook-paylas
Tarih: 22-06-2023 12:13

Diyarbakır Eczacılar Odası Terendyol Hakkında Suç Duyurusundan Bulundu Mahkeme Ceza Verdi..

Satış yapan firma merkezinin Bursa’da olması nedeniyle dava Bursa 33. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. 21 Haziran 2023 tarihinde Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu ve Oda avukatının katılımıyla yapılan duruşmada internetten ilaç satışı yapan firma yetkililerinin cezalandırılmasına karar verildi.

İNTERNETTEN SATILAN İLAÇLAR İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Diyarbakır Eczacı Odası olarak çeşitli platformlarda internetten ve eczane dışı kaynaklardan ilaç, gıda takviyesi, vitamin gibi ürünlerin satışının halk sağlığı açısından tehlike arz ettiğini defalarca dile getirdik.

İnternette satılan ilaçlar herhangi bir denetimden geçmemekte, üzerinde yazan ile içeriğini oluşturan etken maddeler birbirini tutmamaktadır. Özellikle “bitkisel ve doğal” başlığı altında satılan denetimsiz ilaçlar tehlike saçmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bu ilaçların satışı ile ilgili Türk Eczacıları Birliği’nin yürüttüğü mücadele ile yüzlerce internet sitesine erişim engeli getirilmiş ancak pandemi sonrası bağışıklık arttırmaya olan ilgiyi kullanarak bu satışlar yeniden yükselmiştir. Ülkemiz ne yazık ki bir gıda takviyesi çöplüğüne dönüşmüştür.

İlaç, gıda takviyesi ve vitaminler kişinin diğer hastalıkları ve sağlık öyküsü gözetilerek doktor ya da eczacı kontrolünde kullanılmalıdır. İnternetten alınan ilaçlarda doğal olarak kişinin sağlık öyküsü gözetilmemekte, yan hastalıklar dikkate alınmamaktadır. Bu ürünlerin saklama ve korunma koşulları, tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği evreler bilinmemektedir.

İLACIN TEK GÜVENİLİR ADRESİ ECZANELERDİR

Eczaneden satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altındadır ve İlaç Takip Sistemi’ne kayıtlıdır, dolayısıyla sahte olması ya da kişiye zarar vermesi mümkün değildir. Gerek ilaçlar gerek farmasötik formdaki bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri sadece eczacı inisiyatifinde ve danışmanlığında halka ulaştırılmalıdır.

İlaçlar hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulması gerekirken eczane dışı kaynaklardan ve internetten yapılan satışlar, bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakarak pek çok soruna davetiye çıkarmaktadır. İlaç ve sağlığa dair ürünlerin tek ve güvenilir adresi ECZANELERDİR.




Bu haber 1234 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI