Bugun...



Diyarbakır’da 21 öğretmen ihraç edildi

Diyarbakır’da 21 öğretmen 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) geçici 35’inci maddesine dayanılarak kamu görevinden ihraç edildi. Eğitim Sen ihraçları protesto etti.

facebook-paylas
Tarih: 02-12-2021 00:05

Diyarbakır’da 21 öğretmen ihraç edildi

Diyarbakır’da 6 Kasım 2020’de haklarında yürütülen soruşturma nedeniyle gözaltına alınan 29 öğretmenden 21’i “terör örgütleriyle irtibatlı veya iltisaklı” olduğu öne sürülerek ihraç edildi. Olağanüstü Hal’in sona ermesinden itibaren 3 yıla kadar kamu görevinden ihraç edilmelere olanak tanıyan 375 sayılı KHK’nın geçici 35’inci maddesinde yapılan değişikliğe dayanılarak yapılan ihraçlar, eğitimcilerin tepkisini çekti. Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi tarafından Merkez Yenişehir Ofis Semti AZC Plaza önünde yapmayı planladığı açıklamaya güvenlik güçleri izin vermedi.

Emniyet ekiplerinin AZC Plaza önündeki açıklamaların Valilik kararıyla yasaklandığını ve Hazal Parkı’nda açıklama yapılması önerisini sendikacılar kabul etmedi. Uzun süren müzakereler sonuç vermeyince Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, polis çemberinde açıklama yapmak istemesi üzerine çevik kuvvet ekipleri, kalkanlarını kaldırarak basının görüntü ve fotoğraf almasını engelledi. Kalkanların arkasından sesi duyulan Yeşil, iktidarın muhalif kesime baskılarının arttığını söyledi.

‘KESK HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR’

Siyasi parti üyelerine ve sendikacılara davalar açılmasını eleştiren Yeşil, iktidarın kamu emekçilerinin hakkını ve demokratik hakları savunan KESK’e karşı öfkesinin olduğunu savunarak, “KESK e karşı öfkesini, yönetici, aktivist ve üyelerine yönelik gözaltı, tutuklama, ihraç uygulamaları ile çıkarmakta, KESK’i ve bağlı iş kollarını hedef haline getirmektedir.” dedi.

İhraç edilen 21 öğretmenin haklarında yürütülen soruşturmalardan takipsizlik aldığını hakkında dava açılanların ise beraat ettiğini ifade eden Yeşil, öğretmenlerin ihraç edilmesi ve “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle ihraç edilen akademisyenlerin işe dönüş taleplerinin reddedilmesinin tesadüfi olmadığını dile getirdi. Yeşil, söz konusu iki gelişmeyi KESK’e yönelik bir saldırının, sindirmenin planlı bir şekilde yürütüldüğünü açık göstergesi olarak değerlendirdi.

Yeşil, keyfi uygulamalar son buluncaya, ihraç edilen arkadaşları işlerine dönünceye kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

‘BU KEYFİYETİ KINIYORUZ’

Buradaki açıklamasının ardından Eğitim Sen Şubesine geçen sendikacılar, burada da açıklama yaptı. Açıklamayı yapan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, eylemlerinin keyfi bir şekilde engellendiğini belirterek, “En ala hukuksuz bir biçimde Diyarbakır Valiliği ve Emniyeti tarafından engellendi. Bu hukuksuzluğu, bu keyfiyeti kınıyoruz. Bu saldırı ve baskılar asla bizi yıldırmayacak.” ifadesini kullandı.

‘YARGI ÖNÜNDE HESABINI SORACAĞIZ’

KESK’in haksızlığa karşı duruşu nedeniyle bu günkü ihraçların yaşadığını savunan Yeşil, arkadaşlarını suç işlemediğini ifade ederek, “Diyarbakır Emniyetinin kalkanlarını kaldırarak basın mensuplarının görüntü almasını engellenmesi düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı işlenen bir suçtur, suç budur. Bütün bunları yargıya taşıyacağız. Yargı önünde bunun hesabını soracağız”  diye konuştu.




Bu haber 472 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI