Bugun...



Bu belirtiler beyin kanaması işareti olabilir!

Anevrizma yani halk dilinde bilinen adıyla beyin kanaması, ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, fışkırır tarzda kusma, konuşmada güçlük, baş dönmesi gibi bazı belirtilerle kendini gösteren ölüme veya telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilen çok ciddi bir sağlık problemidir.

facebook-paylas
Tarih: 03-03-2024 11:03

Bu belirtiler beyin kanaması işareti olabilir!


 

 

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Sıklıkla damarların çatallanma bölgelerinde görülen Anevrizma, beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu ortaya çıkar. Bu balonlaşan yapı normal damara kıyasla daha dayanıksızdır ve bazı şartlar altında yırtılıp beyin içine kanamaya yol açar.Bu durumda yaşamı tehlikeye sokabilir.

Anevrizma, anormal damar yumağı gibi doğumsal ya da sonradan kazanılan bazı damar hastalıkları, kan pıhtılaşmasına engel olan hastalıklar ve pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanımı, beyin tümörleri ve vaskülit ile seyreden hastalıklar, hipertansiyon, diyabet hastalığı, yaş, yüksek kolesterol, hiperlipidemi, şişmanlık, sigara kullanımı gibi ateroskleroza neden olan risk faktörleri ile oluşabilir ayrıca gebelik sırasında oluşan eklampsi ile de beyin kanaması gelişebilir.

Sıcak havalardan etkilenen yüksek tansiyon hastalarının sıcağa bağlı olarak gelişen tansiyonun ani ve denetimsiz yükselmesi beyin kanamasına neden olabilir.

Özellikle 50 yaş üzerinde olan kişiler de yüksek tansiyon, diyabet ve damar sertliğine bağlı olan beyin kanamalarının görülme riski daha fazladır. 40 yaşın altındaki kişilerde görülen beyin kanaması sebeplerinin araştırılması gerekir. Hamilelik sırasında oluşan ve takibe ayrıca tedaviye alınmayan yüksek tansiyon ve sigara kullanımı da kanama için risk demektir.

Anevrizma ve damarsal problemler cerrahi ile tedavi edilir. Ancak bunların dışındaki beyin kanamalarının tedavisi, hastanın muayene bulguları, kanamanın yeri, kanamanın miktarı ve kafa içerisinde oluşturduğu basınç artışının beyne yaptığı baskı değerlendirilerek, uygun tedavi seçenekleriyle yapılır. 
 




Bu haber 544 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Genel Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI