Bugun...



Şanlıurfa'da üniversite öğrencileri yerli araç geliştirdi

Harran Üniversitesi öğrencileri kendi tasarımları olan Harran Otomobil Girişim Grubu (HOGG) ismini verdikleri bir araç üretti.

facebook-paylas
Tarih: 24-06-2023 00:25

Şanlıurfa'da üniversite öğrencileri yerli araç geliştirdi

Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrenci grubu, iki ay gibi kısa bir sürede birçok araç parçasını kendi imkânları ile temin ederek yerli bir otomobil  ürettiler.

Otomotiv Teknolojisi Bölümünde eğitim gören 14 öğrenci, yılsonu bitirme projesi çerçevesinde TOGG’dan esinlenerek "HOGG" adını verdikleri otomatik sinyal ve sesli komutla sinyal verebilen bir araç tasarladılar.

Öğrenciler, deprem ve sel nedeniyle uzaktan eğitim olmasına rağmen okulun atölyesinde her gün bir araya gelerek çalışmalara devam etti. Günlerce pes etmeyerek atölyede parçaları birleştirerek aracı yapan öğrenciler, hocalarının verdiği yılsonu bitirme projesi ödevini başarıyla tamamladılar.

Otomotiv bölümü öğrencileri topluma faydalı yenilikçi bir teknoloji üzerinde bir proje geliştirerek ülke genelinde oluşan en çok trafik kazalarının nedenlerini araştırarak bir araç tasarladılar. Kazaların bir kısmının sinyal verme yüzünden olduğunu tespit eden Harran Otomobil Geliştirme Grubu, bunun üzerinde çalışarak bağımsız, otomatik ve sesli komutla sinyal verebilen bir sistem geliştirdiler. Sesli yanıtla kontrol edilebilen sinyal sistemi, elektronik devreler ve yazılımlarla aracı dizayn ettiler. Aracı kullanan sürücü, sola döneceği zaman ‘sola sinyal ver’ sağa döneceği zaman ‘sağa sinyal ver’ komutu ile otomatik olarak araç o yöne sinyal veriyor. Sistem, sürücünün sesine entegre olarak çalışıyor.  Ayrıca araç otomatik olarak 45 derecelik dönme açısına göre sinyali hemen aktif olarak o yöne vermeye başlıyor.

 

Harran Otomobil Geliştirme Grubu; Yusuf Demir, Mehmet Yaşar, Fatih Turmak, Şilaş El Hüseyin, Mehmet Alan, Emirhan Öğretmen, Mehmet Yalçın, Hasan Ay, Abdulselam Tahtasız, Abdurahim Kaya, Umutcan Akış, Fuat Çobanyıldızı, Mustafa Nitik, Cebrail Tuncel öğrencilerinden oluşuyor.

Yüksekokul öğrencileri olarak destek görmeleri halinde projeyi daha da geliştirmek istediklerini belirten Harran Otomobil Geliştirme Grubu: “Bu projeyi TOGG'dan esinlenerek yapmaya başladık. 14 kişilik öğrenci ekibimizle tamamen atıl araç parçalarından 14 bin TL maliyet ile yaptık. Harran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Otomotiv Bölümü öğrencileri olarak yerli ve milli aracımız olan "TOGG" fabrikasını görmek istiyoruz. Yapılan faaliyetleri yerinde inceleyip TOGG ile HOGG aracımızı yan yana görmek istiyoruz. Bizler iki yıllık deneyimlerimizle kısıtlı imkanlarla şartları zorlayarak gerçekleştirdiğimiz aracımızı hem TÜBİTAK hem de bu projeyi geliştirebilecek sanayi kuruluşlarında daha da ileriye taşımak istiyoruz. Yaptığımızın daha da iyisini yapabileceğimizin farkındayız.  Bizlerin de fikirlerimizin önemsendiği ortamda, projelerimizi hayata geçirebileceğimiz alanlarda veya fabrikalarda sanayici ve müteşebbislerle çalışmak istiyoruz. Her zamanda yanımızda olan ve desteklerini bizden esirgemeyen hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 




Bu haber 1100 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI