Bugun...



Su içmenin faydaları nelerdir? Günde ne kadar su içilmeli?

Uzmanlar, vücudunun 4'3'ü su ile kaplı olan insanlar neden ve ne kadar su içmesi gerektiği ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 29-06-2023 11:44

Su içmenin faydaları nelerdir? Günde ne kadar su içilmeli?

Su hem dünya genelinde hem de insan vücudunda olmazsa olmaz bir besindir. Dünyanın yüzde 70'i sudur ve yeryüzündeki suların sadece yüzde 0,3 içilebilir durumdadır. İnsan kanın yüzde 83'ü, kasların ve beynin yüzde 75'i, kemiklerin ise yüzde 22'si sudan oluşuyor. Besinlerin emilimi, vücut ısısının dengelenmesi de su sayesinde mümkün oluyor.

İnsan hayatında böylesine önemli bir yer tutan su kadar içilen suyun da özellikle sıcak havalarda önem arz ettiğini kaydeden uzmanlar, suyun pH değerinin 7,5 – 8,5 arası yani alkali olmasının ideal seviye olduğunu, içilen suların etiketleri okunması gerektiğini, pH değerinin bu aralıklarda olduğu suların tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

"Uzun süren susuzluk durumları ciddi hastalıklara neden olabilir"

Sıcak havalarda ve egzersiz sırasında daha fazla su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, şu hatırlatmalarda bulunuyor:

"Eğer yeteri kadar su tüketilemezse susuzluk ortaya çıkar. Susuzluğun hafif belirtileri; baş ağrısı, yorgunluk ve kabızlıktır. Uzun süren durumlarda ciddi hastalıklara da neden olabilir. Su tüketimi tek başına olduğu gibi süt, çay, meyve suyu gibi alkol dışındaki tüm içecekler ve besinlerden de sağlanır fakat bu içeceklerin suyun yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır. Vücut susuz oluncaya kadar susama hissi ortaya çıkmaz. Dolayısıyla susamadan önce su içmek çok önemlidir. Çocuklar ve yaşlılar susama hissini yetişkinlere göre daha az hissettikleri için, su içmeleri hatırlatılmalıdır."

"Sebze ve meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa yılda ortalama 18 ton su tasarrufu sağlanabilmektedir"

Sağlıklı insanlarda su ihtiyacının yaşa, iklim koşullarına, tükettiği besinlere ve yaptığı aktivitelere göre farklılık gösterdiğini söyleyen uzmanlar, tüketilmesi gereken su miktarı ile ilgili şu önerilerde bulunuyor:

"Yetişkinler için ortalama günde 2-3 litre

4-8 yaş çocuklar için bir-bir buçuk litre

9-13 yaş çocuklar için bir buçuk-2 litre

14-18 yaş gençler için 2-2,5 litre"

Su kullanırken israfa kaçılmaması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, "Su kaynaklarının devamlılığı ve temiz bir gelecek için herkesin doğal imkanları kullanırken dikkatli olması gerekmektedir. Su tüketirken bilinçli olunmalıdır. Örneğin; sebze ve meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa yılda ortalama 18 ton su tasarrufu sağlanabilmektedir. Dişleri fırçalarken, yüz yıkarken suyu akar vaziyette bırakmamak günde 6 litreye kadar sudan tasarruf edilmesini sağlar." diyor.

Su içmenin insan sağlığı için çok faydalı olduğunu söyleyen uzmanlar, suyun faydalarını aşağıdaki şekilde sıralıyor:

Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.

Kan hacmini artırır, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşır ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar.

Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemlerine engel olur.

Kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin giderilmesini sağlar.

Egzersiz yaparken gerçekleşen kasılma ve krampları önlemede yardımcı olur.

Su stresle savaşmada öncüdür.

Ağız kokusunu önler.

Emziren anneler için süt yapıcı en önemli kaynaktır.

Reflüye iyi gelir.

Grip gibi bulaşıcı hastalıklarla savaşırken, vücut direncine katkıda bulunur.

Cilt sağlığının korunmasında önemli etkileri vardır. Yeterli miktarda su içen kişilerin cildi nemlenir, parlar, sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşur.

Vücut ısısını dengeler.

Vücuttan ödemin atılmasını sağlar.

Yeterli miktarda su içen kişilerde metabolizmayı çalıştırır ve hızlandırır.

Su içmek, böbrek rahatsızlıklarından korur.




Bu haber 639 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI