Bugun...



Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ayaz’dan çimento ve hazır beton zammına tepki

Çimento ve beton üreticilerinin aldığı yüzde 25’lik zam kararına tepki gösteren Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Miraç Ayaz, çimento üreticilerinin, seçim arifesinde çimento ve hazır beton ürünlerine ortalama yüzde 25 civarı zam yapmalarını müteahhitlik sektörü olarak kabul etmeyip kınadıklarını söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 04-04-2024 17:18

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ayaz’dan çimento ve hazır beton zammına tepki

 

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Miraç Ayaz, çimento ve beton üreticileri tarafından alındığı öğrenilen yüzde 25’lik zam kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

Zam kararına tepki gösteren Ayaz açıklamasında; “Müteahhitlik sektörü olarak kabul etmiyor ve kınıyoruz. Ne oldu da bu zammı yapma gereği duydunuz? Her fırsatta Maliyetinizin ortalama yüzde 50’sinin enerji olduğunu sizler söylüyordunuz. 6 aydır elektriğe ve doğalgaza zam gelmemesine rağmen bu neyin zammı?” dedi.

"Karşı değiliz makul bir sınırı olmalıdır"

Başkan Ayaz; “6 Şubat’ta yaşanan büyük felaketin yaralarını sarmaya çalışan “Deprem Risk Kuşağı” altında olan ülkemiz de, ayrıca kentsel dönüşüm bekleyen Elazığ şehrimizde bu zamlar ile kentsel dönüşüm daha da zora girecektir. Çimento üreticilerinin, seçim arifesinde 'çimento ve hazır beton' ürünlerine ortalama yüzde 25 civarı zam yapmalarını müteahhitlik sektörü olarak kabul etmiyor ve kınıyoruz. Tabii ki iş insanları olarak emeğiniz ve yatırım sermayeleriniz oranında kazanmanıza karşı değiliz ama bunun makul bir sınırı olmalıdır” şeklinde konuştu.

“Maliyet artışı diye izah edilemez”

Başkan Ayaz, çimento ton fiyatının 20 kat arttığını dile getirerek; “2021 yılının Nisan ayında, ülkemizde çimento ton fiyatı ve beton metreküp fiyatı ortalama 130 TL civarında iken, geçen 36 ay içerisinde yani bugün geldiğimiz noktada ortalama 2.300 TL ile 20 kat artması, maliyet artışı diye izah edilemez. Maliyet girdileriniz belli. Enerji fiyatlarındaki artış o günden bu güne yüzde 600-700 civarda olmasına rağmen, sizlerin bu zamları yüzde 2.000’e çıkarmanızı kınıyoruz. Zira çimento sektörü olarak son 2 yıldır borsaya bildirdiğiniz karlılık oranlarınızın yüzde 2000’lerde olması her şeyi açıklamaktadır. İnşaat sektörü, özel sektör namına söylüyorum zaten bir sermaye sektörüdür. Kamu faaliyeti gibi değil. Kendi birikimi ile iş yapan sektör. Tabi kendi birikimiyle bir finansman kullanmasa da sonuçta öz sermayesi kendisine ait. Dolayısıyla rotayı yurt dışına çevirir, farklı sektörlere girer. Burada müteahhitleri temsil ediyorsak meslektaşlarımız üzerinden değil kamuyu ilgilendiren kısımları da görmek zorundayız. Burada vatandaşımızın kaybı bizim için daha önemli ve öncelikli. Kamunun kaybı. Türkiye’nin yıllık ortalama 800-900 bin konut ihtiyacı var. Bu son 3 yıl ortalamasında 600-650 bin olarak üretiliyor. Üzerine deprem oldu, üzerine çok ciddi göç aldık dolayısıyla bunlarda yeni konut ihtiyacı oluşturuyor. Ortalama yılda 250 bin eksik üretiyoruz. Niye eksik üretiyoruz, bahsettiğim maliyet artışlarından dolayı müteahhit üretemiyor, arz oluşturamıyor. Üretse dahi vatandaşın bu pahalılıktan dolayı alım gücü düştü vatandaş da alamıyor.Bu vatandaşımızın, özellikle ücretli kesimin geliri belli. Gerek özel gerek kamu sektörü olarak ücretli kesim ülkemizde önemli bir kesimi temsil ediyor. Ve aynı zamanda ücreti de belli. Şimdi bu belli kesimin ortalama Türkiye ölçeğinde büyük kentlerde 20-25 bin TL kira ödemesi çok gerçekçi değil, doğru da değil. Bu şartlarda inşaat sektörünün geleceğini de çok parlak göremiyoruz. Ama bizim endişemiz sadece inşaat sektörü değil. Bu bahsettiğim sebeplerden dolayı inşaat sektörü üretemezse sektörde barınamaz” dedi.

Başkan Ayaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve ilgili bakanlıkların konuya müdahale etmeleri talebinde bulunarak; “Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin en büyük inşaat sektör temsilcisi olan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’na bağlı olan Elazığ İnşaat Müteaahhitleri Derneğimiz ayrıca yine konfederasyona bağlı 51 ayrı şehrimizin birlik başkanlarımızla beraber İMKON Genel Başkanımız Sayın Tahir Tellioğlu başkanlığında fahiş çimento fiyatları ile ilgili toplantı gerçekleştireceğiz. Sektörün çatı kuruluşu İMKON olarak; Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili bakanlarımızın konuya müdahil olmalarını önemle arz ediyoruz” ifadelerini kullandı.




Bu haber 940 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI