Bugun...



Berat Kandili dualarla idrak edildi

Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandili'nde camilere akın eden Diyarbakırlılar, geceyi dualarla idrak etti.

facebook-paylas
Tarih: 25-02-2024 08:33

Berat Kandili dualarla idrak edildi

 

 

Mübarek üç aylardan Şaban Ayı'nın 15'inci gecesi, Ramazan Ayı'nın habercisi Berat Kandili münasebetiyle Diyarbakır'da Ulu Camiinde program düzenlendi.

İslam Aleminin 5'inci haremi şerifi olan Tarihi Ulu Camiinde okunan ezanla beraber kılınan yatsı namazının ardından Berat Kandili programı Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Ulu Camii imam hatipleri tarafından okunan mevlit, seslendirilen ilahi ve kasidelerle devam eden programda, gecenin anlam ve önemine ilişkin konuşan Diyarbakır İl Müftüsü Celal Büyük, bu geceye dair Peygamber Efendimizin hayatından kesitler sunarak Berat Kandili'nin ehemmiyetine dikkat çekti.

Müftü Büyük, "Bu gece Ramazan ayının adım adım yaklaştığını haber veriyor ve aynı zamanda Yüce Rabbimizin kullarını bağışladığı, affettiği ve adeta beratımızı alacağımız bir gece. Bu gece Kadir Gecesi'nde inecek olan Kur'an-ı Kerim'in dünya semasına indirildiği gecedir. Müfessirler aynı zamanda bu gecenin hüküm gecesi olduğunu da ifade ediyorlar. Yani bu gece biz Müslümanların hüküm gecesidir." dedi.


"Bu geceyi tövbe ve istiğfarla geçirmeliyiz"

Berat kandilinin adından da anlaşıldığı üzere bir müminin günahlardan beri olduğu gece olduğunu söyleyen Büyük, "Hadis-i şeriflere baktığımızda bu gecenin özellikleri ile alakalı şunları görüyoruz. Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır. Diğer taraftan bu geceyi ibadet ve dua ile geçirenlere yardımcı olabilmek için melekler yeryüzüne iner. Bu melekler tekrar kendi katlarına çıktığında Allah'ın 'kullarımı nasıl buldunuz' sualine cevaben 'onları sana ibadet ederken bulduk' yanıtını vererek şahitlik edecek, dualarını ileteceklerdir. Bu gece; bağışlanma ve af, Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi Veselleme ümmetine şefaat yetkisinin verildiği gecedir." ifadelerini kullandı.

Büyük, "Efendimiz, Şaban Ayı içerisinde çokça oruç tutar, bu aya daha fazla hürmet ediyordu. Çünkü bu ay da ameller alemlerin Rabbine arz edilir. Efendimiz, bu ay içerisinde özellikle bu gecede daha fazla ibadet ediyor, önem veriyordu." şeklinde konuştu.

Bu gecede yapılacak dua, tövbe ve istiğfara da değinen Büyük, şunları söyledi:

"Allah bize bu gece isteyin bende vereyim diyor. Bunun için bu gece ayakta olmak lazım. Bu gece Allah'ın rahmet hazinelerinden istemek lazım. Kendimiz, çocuğumuz, hanelerimiz, gençlerimiz, hastalarımız ve dertli kardeşlerimiz için bu geceyi bir fırsat bilmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu geceyi tövbe ve istiğfarla geçirmemiz gerekiyor. İnşallah bu gece bizim beraatımıza ve affımıza vesile olur." (




Bu haber 398 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI