Bugun...



Uzman Eğitimci Aslan: Öğrenciler LGS ve YKS için programlı bir çalışma yapmalıdır

Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Uzman Eğitimci Hamdin Aslan, öğrencilerin sınavlara planlı ve programlı bir şekilde çalışmaları gerektiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 05-03-2024 00:25

Uzman Eğitimci Aslan: Öğrenciler LGS ve YKS için programlı bir çalışma yapmalıdır

 

 

Batman Erdemli Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Eğitimci Hamdin Aslan, 2 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve 8-9 Haziran'da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili öğrenci ve velilerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Sınavlara yaklaşık 3 ay gibi bir sürenin kaldığını hatırlatan Aslan, öğrencilerin bu süreyi çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

"Sınavlar sadece bilgi değil beceriyi de ölçüyor"

Türkiye'de öğrencilerin sınavlarla imtihan edildiğini hatırlatan Aslan, "Ortaokul öğrencileri liseye yerleşirken LGS ile sınava tabi tutuluyor, lise öğrencileri de YKS ile üniversiteye yerleşmeleri yapılıyor. Ülkemizdeki sınavlar sadece bilgi değil beceriyi de ölçüyor. Ölçtüğü en önemli beceri ise okuma ve okuduğunu anlama üzerinedir. Son yıllardaki sorulara baktığımız zaman hem sözel hem de sayısal alandaki derslerde geçerli olduğunu görüyoruz." dedi.

"Stresten uzak durulmalı"

Dijital dünyanın öğrencilerin kitap okumalarına olumsuz yönde etki bıraktığına şahit olduklarını ifade eden Aslan, "Kitap okuma oranları düştükçe öğrencilerimiz, yeni nesil soruları çözme ve bunları anlama hususunda ciddi sorunlar yaşamaktadır. En büyük engellerden bir tanesi de olumsuz düşünceden kaynaklı strestir. Bu süreçte çocukları strese koymadan olumlu düşünmelerini teşvik etmeliyiz. Haziran ayı başında yapılacak her iki sınava da yaklaşık 3 ay gibi bir süre kaldı. Bu üç ay azımsanmayacak bir süreçtir." diye konuştu.

"Planlı ders çalışma yapılmalı, kitap okumaya zaman ayrılmalıdır"

Öğrencilerin bu üç aylık süre zarfında konu tekrarları yaparak eksikliklerini gidermeleri gerektiğini dile getiren Aslan, şöyle devam etti:

"Ancak bunun için öğrencilerimiz planlı ve programlı bir çalışma yapmalıdır. Sınavlara az bir zaman kaldı gibi endişeye kapılmadan, ders motivasyonunu bozacak davranışlardan kaçınması lazım. Öğrencilerimizi planlı bir şekilde ders çalışmalarına teşvik etmeliyiz. Bununla ilgili okullardaki rehberlik servisinden destek almak lazım. Eksikliklerimizi tamamladıktan sonra zamanımızı verimli bir şekilde değerlendirip, düzenli kitap okumaya da zaman ayırmamız gerekiyor."

"Aileler çocuklarına yardımcı olmalı"

Bu süreçte velilere de büyük görevlerin düştüğünü vurgulayan Aslan, "Aileler çocuklarına yardımcı olmaları gerekiyor. Çocuklarının sabah erken kalkması, hedeflerinin belirlenmesi için birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Sınavlarda başarılı olmak için sadece bilgi sahibi olmak yeterli değildir. Karşımıza çıkacak soruyu yorumlayabilme, hızlı bir şekilde düşünme ve karar verme öğrenciler arasında farkı açtıran unsurlardır." ifadelerini kullandı.

"Öğrencilerin moral ve motivasyonunu bozacak davranışlardan kaçının"

Öğrencilerin üç aylık bu süreç zarfında bol bol deneme sınavları yapmaları tavsiyesinde bulunan Aslan, şunları söyledi:

"Deneme sınavlarında öğrenciler eksik yaptıkları konuları belirleyip bunları tamamlama adına hızlı hareket etmeleri lazım. Öğrenciler gerçek bir sınavdalarmış gibi deneme sınavlarını yapmaları lazım. Testler çözülürken süre tutulmalıdır. Özellikle velilerden beklentimiz, şu kalan üç aylık süreçte öğrencilerimizin moral ve motivasyonunu bozacak davranışlardan kaçınarak stressiz bir ortamda öğrencilerimizin ders çalışmalarını teşvik etmeliyiz."

YKS geç başvuru bugün başlayacak

YKS geç başvuru 5 Mart Salı günü başlayacak, 7 Mart Perşembe günü sona erecek.

ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) ekranı üzerinden yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 1-26 Şubat'ta yapıldı.

Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden tamamladı.

ÖSYM tarafından yayımlanan 2024 YKS takvimine göre geç başvurular 5-7 Mart arasında yapılacak.

Geç başvurular 7 Mart Perşembe günü saat 23.59'da sona erecek.

YKS geç başvuru ücreti yüzde 50 artırımlı olacağı için adaylar sadece TYT'ye girecekse 442,5 Lira, TYT, AYT ve YDT'nin tümüne girecek ise 1327 Lira ödeyecek.

 




Bu haber 475 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Eğitim Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI