Bugun...



Mardin uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından Uluslararası Dilbilim ve Karşılaştırmalı Edebiyat Kongresi düzenleniyor.

facebook-paylas
Tarih: 14-06-2023 00:15


Dillerin ve Edebiyatların karşılaştırmalı bir şekilde ele alınacağı uluslararası kongre 15-16 Haziran tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

Uluslararası Dilbilim ve Karşılaştırmalı Edebiyat Kongresi iki gün süreyle farklı çevrimiçi salonlarda 39 oturum halinde yapılacak.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, düzenleyecekleri Uluslararası Dilbilim ve Karşılaştırmalı Edebiyat Kongresi ile ilgili şu bilgileri aktardı.

"Köklü bir geçmişe sahip ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin, gerek kültürel ve tarihsel hafızası, gerekse sosyo-ekonomik yapısı bakımından birçok zenginliği bünyesinde barındırmaktadır. Kültürlerin, dillerin ve dinlerin doğal bir karşılaşma havzası konumunda olan Mardin, bütün bu zenginlikleri barış içinde uyumlu bir şekilde barındırarak geliştirip yeni mecralarda gösterebilmiştir. Bu bağlamda, yapılacak olan Uluslararası Dilbilim ve Karşılaştırmalı Edebiyat Kongresi için Mardin doğal bir hinterland görevi üstlenmektedir. Bu görevin gereği olarak da dillerin, Edebiyatların karşılaştırmalı bir şekilde ele alınacağı bir kongre yapma fikri ortaya çıkmıştır.

Mardin’de gerçekleştireceğimiz Uluslararası Dilbilim ve Karşılaştırmalı Edebiyat Kongresi, farklı disiplinler arasındaki eski ve yeni ilişki biçimlerini, sosyal bilimler perspektifinden anlama çabasının bir ürünüdür. Ülkemizde varlıklarını devam ettirmekte olan diller ve ortaya çıkardığı edebiyatların mukayeseli bir şekilde ele alındığı bu kongrede, geçmişle gelecek arasındaki köprü sistemli bir şekilde ele alınacaktır. Bu kongrede yakın ve uzak komşu edebiyatlar karşılaştırılıp kaynak diller irdelenecektir.

Kongrede sosyal bilimlerin metotlarına uygun bir şekilde ele alınan dilbilim ve edebiyat konuları ile dil ve edebiyata yönelik karşılaştırmalı çalışmalar ele alınmaktadır. Bu doğrultuda kongrenin teması, bütün dillere ve Edebiyatlara açık olacak şekilde, Uluslararası Dilbilim ve Karşılaştırmalı Edebiyat olarak belirlenmiştir.

Belirlenmiş alt temalar ışığında, keskin ve kesin bir disiplin sınırlaması olmaksızın betimleyici, açıklayıcı, anlamlandırıcı, yorumlayıcı ve yönlendirici çalışmalar araştırmacı ve ilgililerin istifadesine sunulmuştur. Kongrenin disiplinler arası sınırların sorgulanmasına da hizmet etmesi amaçlardan biridir. Bu anlamda kongre, kurumsal olarak tanımlanagelen tarih, dilbilim, sosyoloji, felsefe, antropoloji, Edebiyat ve daha birçok disiplinden akademisyenlerin katkısı bulunmaktadır."

 




Bu haber 416 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI