Bugun...



DEDAŞ HAKKINI ARARKEN HADDİNİ AŞIYOR

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı iki köyde yaşayan elektrik kesintileri üzerine köyler yetkilerde yardım istedi. Yaprakbaşı köyü nüfusu 2000 e yakın Düzova 1000 e yakın. Her iki köyde yaşayanlar, elektriklerinin 15 gündür kesik olduğunu belirterek gazetemize bir video gönderdiler. Bunun üzerine Diyarbakır’da bulunan siyasi parti il başkanlarında ve sivil toplum kuruluşlarda bu konu hakkında görüş aldık. İddialar odağında olan Dicle elektrikte yazılı bir açıklama yaptı. CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve AK parti Diyarbakır il başkanı gazetemizin yayına girmesi saatine kadar açıklamaları gelmedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 24-06-2023 01:03:18 Tarih: 24-06-2023 00:30

DEDAŞ HAKKINI ARARKEN HADDİNİ AŞIYOR

Mehmet zeki Özer özel haberi.

İşte siyasi parti temsilcileri sivil toplum kuruluşların Dedaş açıklamaları.

ŞİMŞEK:DEDAŞ HAKKINI ARARKEN HADDİNİ AŞIYOR.

Toplumsal Mutabakat Derneği Genel Başkanı Mahmut Şimşek, DEDAŞ'ın 15 gündür Çınar ilçesinin Yaprakbaşı ve Düzova köylerindeki elektriği toptan kesmesi konusunda yaptığı açıklama ile köylülerin  açıklamalarını Şimşek şöyle değerlendirdi.

"Bölgede hizmet karşılığı para kazanmak için bulunan DEDAŞ''ın söz konusu son marifeti bireysel faizcilik, tefecilik ve toplu cezalandırma kokuyor. Bize de ulaştırılan her iki tarafın açıklamaları samimiyet kokmasa da mağduriyet kokuyor.

iki haftadır Yaprakbaşı ve Düzova tarlalarına değil köylerine elektrik kasıtlı olara verilmiyor iddiası . Bu tavır DEDAŞ'ın ilk marifeti değil. Dicle elekteik, bireysel alacak verecek müşteri sıkıntılarını "iltisak" yoluyla herkesi, köy meskenlerinde insan, hayvan ve ürünlerini cezalandırmaya kalkması, toplumu ve ortamı germektir. Suçlar ve kabahatler şahsidir. Bir kaç köylünün tarlasındaki sondaj borcunu belki de evinin faturasını ödememesi bireysel bir konudur. Bunu bahane ederek, bireysel alacağı için topyekun  köyün kullandığı elektriği moda söylemle adeta "iltisak"landırarak kesmesi kitleyi kışkırtan bir vehamettir. Borçlar genelde şahsidir. Dedaş hakkını ararken  haddini aşıyor. Çıkarını böyle  korumayı kanunsuz bir alışkanlık yapamaz. Bu ne yasaya ne ahlaka sığmayan bir haksızlıktır. Bireysel ticaretten ticari faizciliğe, o da yetmiyor demek ki toplu cezalandırma yapmaktadır. DİCLE Elektrik vatandaşı da devleti de tanımamaktadır. Vatandaşı iktidarla, devletle karşıkarşıya getirmektedir. DİCLE elektrik yöneticilerinin köye girememekten güvensizlikten söz etmesi samimiyetsizlik kokuyor, devleti töhmet altına alan bir tarz. Biz TMD olarak, tüm partileri, STK'ları, DKK'ları, vakıfları, önce Diyarbakır'ın, sonra bölgenin il valilerinin, çiçeği burnunda milletvekillerinin haberlerinin olması yetmiyor, konuyu siyaset üstü bu ve benzeri kentsel, bölgesel  kronik sorunlarda bir araya gelmelerini talep ediyoruz.  Şehirlerde Kent Konseyi işlemiyor. Kentsel SİVİL OMBUNDSMANLIK PLATFORMU  oluşturulmalıdır. Toplumsal bir mutabakatla, olgunlukla elele bu hayati konuyu, hatta diğer konulara örnek olacak şekilde ilgili yerlere , Meclis'e beraber taşımalıdır. Bu konuda ve her konuda toplumsal mutabakat için konuşmak, tartışmak ve anlaşmak için bir araya gelmek gerekir, diye düşünüyoruz. Özetle,

DEDAŞ bireysel hizmetinin karşılığını bireyden ister. Bu normaldir. Bir köyde 5, hatta 10  kişilik bireysel alacağı için topluma, tüm köylere yönelip,  vahşi kapitalizmden beter cezalandırma uygulamaları anlaşılır değildır. Bu tür davranışlar kriptoların iktidarı ve bölge halkını bir birine karşı gizli gizli kışkırtma oyunlarıdır.

Deva partisi  Av Cihan Ülsen

Türkiye yüzyılı denilen 2023 yılında Diyarbakır gibi metropol bir şehrin köylerinin/mahallelerinin toplu olarak elektriklerinin kesilmesi haberi ile karşı karşıya kalmak ancak utanç olabilir. Bu utancın bir an önce giderilmesi için yetkili makamların harekete geçmesi ve varsa vatandaşların bu konuda zararları bu zararları gidermeleri gerekmektedir. Elektrik su doğalgaz gibi temel ihtiyaçların karşılanması temel bir insan hakkıdır. Burada borçtan dolayı veya başka bir sebepten dolayı kesintiye gidilmesi açık bir insan hakları ihlalidir. Sebebi ne olursa olsun devletin kendi vatandaşlarını koruma ve kollama görevi anayasal bir sorumluluktur. Elektrik ve doğalgaz gibi kamu hizmetlerinin kamulaştırılması ve özel şirketlere devredilmesi bu sorumlulu ortadan kaldırmamaktadır. Devlet üzerine düşen sorumlulu yerine getirmeli ve kendi Vatandaşından uğramış olduğu zararları tazmin dahil tüm özür yollarını devreye sokmalıdır.

Yeniden Refah Partisi il başkanı Ali Erdem

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı yaprak başı mahallesindeki 2000 nüfuslu köyün Dedaş tarafından sondajlarla ilgili bir sorundan dolayı köyün tümüyle elektriğinin kesilmiş olması tam manası ile bir zulümdür. Özellikle bayram arifesinde olduğumuz bu süreçte dedaşın yaptığı hiç bir şekilde kabul edilemez. Dedaşın kazandığı para O köydeki yaşlıların, çocukların ve hastaların bakımından daha mı önemli ? Hangi para birimi insanlıktan daha önemli olabilirki ? Dedaşın halka yaptığı bu zulüm ilk değildir ve devlet nezdinde enerji ve tabi kaynaklar bakanlığı bu işe el atmaz ise maalesef bu zulüm son da olmayacaktır. Dedaş yetkililerini daha insancıl davranmaya davet ediyorum yaptıkları işlerde insani bir yaklaşım ile yaklaşmalarını onlara tavsiye ediyorum. Hükümet enerji ve tabi kaynaklar bakanlığı eli ile bu zulüm sistemini derhal sona erdirmelidir. Yeniden Refah Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ali Erdem olarak ben bu konu ile alakalı ne yapmam gerekiyorsa hic bir şekilde tereddüt etmeden gerekeb her şeyi yapacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın halkımız yanlız değildir ve Yeniden Refah Partisi ailesi olarak bizler nefes aldığımız sürece halkımız hiç bir zaman yanlız olmayacaktır.

DDKD Genel Başak Yardımcısı Abdülhay  Okumuş

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaş (köyü) mahallesinin 15 gündür elektriksiz birakılması insanlık adına utanç vericidir. Bu utanç verici durum sadece DEDAŞ a ait  değil, aynı zamanda sosyal devleti yöneten hükümetlerin izlediği enerji politikasınındır. Günümüz dünyasında insanın yaşama koşulunun olmazsa olmazı olan Elektrik enerjisini özel sektöre devredenler bu ve buna benzer sorunları öngörmeliydiler. İçme suyundan aydınlanmaya, Eğitimden iletişime beslenmeye kadar insan hayatının temel ihtiyacı konumunda olan

Elektrik enerjisini kesmek, insanın nefes almasını önlemek anlamına gelmektedir. Hiçbir yönetim ve tekelleşen şirket, insan yaşamını engelleyen bu güce ve yetkiye sahip olmamalıdır, Adı geçen köyde solunum cihazına bağlı hasta, yaşlı insanların olabileceği düşündüğünde  tüyler ürpertici bir durum olduğu açıktır. Bu tür elektrik kesme yöntemleri zaman zaman gündeme gelen bir sorun olduğu bilinmekte ve tek gerekçe KAÇAK ELEKTRİK kullanımı veya faturaların zamanında ödenmemesi gösterilmektedir. Elektrik kilowatt fiyatı ile tüketim oranları ile fiyatlandırılarak tüketiciye fahiş faturaların gönderilmesi ve Abonelerin ödeme gücünü aşmasında tüm vatandaşlarca bilinen ve şikayetçi olunan konulardır. Elektrik enerjisinin tüketim fiyatları, KDV si, sayaç okuma bedeli ve benzeri uygulama ile tüketicinin faturasının yükseltilerek haksız tahsilatlardan vaz geçilmeli, Adı geçen köyün enerjisi derhal bırakılmalı ve enerjinin bazı kişi ve şirketlerin kar üstüne kar etmesini sağlayan meta olmaktan çıkarılmalıdır.

Dicle Elektrik’ten Açıklama:“Diyarbakır’ın Yaprakbaşı Köyündeki  Kayıtlı Trafolara Enerji Sağlıyoruz”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı Köyündeki kayıtlı trafolarda enerji kesintisinin olmadığı ifade edildi. Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü’nden konuyla ilgili verilen bilgiye göre; Çınar ilçesine bağlı kırsal Yaprakbaşı köyünde enerji verilmeyen kayıtlı trafo bulunmadığı belirtildi. Ancak bölgede yüksek oranda abonesiz trafoya bağlı kaçak tüketim olduğu, borcunu ödemeyen abonelerin ve kaçak elektrik tüketicilerinin neden olduğu aksaklıkların bölgeye kaliteli ve kesintisiz elektrik sağlanmasını zorlaştırıldığı açıklandı.

Dicle Elektrik, elektrik dağıtım hizmeti verdiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 6 ilinde abonelerinin verimli hizmet alması için özenli çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Dicle Elektrik tarafından, Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı Köyü'ne yönelik yapılan elektrik enerjisi tedariki kapsamında bir durum açıklaması yapıldı.

Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü’nden konuyla ilgili verilen bilgiye göre; Çınar ilçesine bağlı kırsal Yaprakbaşı mahallesinde enerji verilmeyen kayıtlı trafo bulunmadığı ifade edildi. Ancak bölgede yüksek oranda abonesiz trafoya bağlı kaçak tüketim olduğu, borcunu ödemeyen abonelerin ve kaçak elektrik tüketicilerinin neden olduğu aksaklıkların bölgeye kaliteli ve kesintisiz elektrik sağlanmasını zorlaştırıldığı açıklandı.

Yüksek oranda kaçak tüketim ve borç var

İl Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, mahallede büyük çoğunluğu tarımsal sulama yapan abonelerin yaklaşık yüzde 90’ı, bir yılı aşkın süredir 24 milyon lirayı aşan elektrik borcunu ödemiyor. Çoğunluğu tarımsal sulamada kullanılan ve sayılarının 70 kadar olduğu belirlenen trafoların büyük kısmı, kayıt dışı elektrik tüketimi kapsamında kullanılıyor.

Güvenlik problemi yaşanıyor

Yapılan açıklama kapsamında güvenlik unsuru önemli bir problem teşkil ediyor. Dicle Elektrik saha ekipleri, bölgedeki kayıt dışı kullanıcıları tespit etmek için ilgili köye girerken tepki ve mukavemetle karşılaşıyor. Bu yüzden de kayıt dışı kullanıcı sayısı tam olarak belirlenemiyor. Bölgede çok sayıda abonesiz trafo ve tüketici bulunmasından kaynaklanan kaçak tüketim oranı ise kabul edilebilir seviyelerin çok üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla birçok kez kayıt dışı tüketim ve abone kontrolü için köye ulaşmak isteyen Dicle Elektrik ekipleri, her defasında köy sakinlerinin engellemeleriyle karşılaşıyor.

Kayıtlı olan trafoların hepsi enerji sağlıyor

Yaprakbaşı Köyü'nde enerji verilmeyen kayıtlı trafo bulunmadığını bildiren Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili olarak, ‘’Elektrik kullanılıyorsa abonelik yapılması gerekiyor. Abonelerin de tükettikleri elektriğin bedelini düzenli ödemesi bir zorunluluk. Sistemsel olarak sadece borcunu düzenli ödeyen aboneler, kesintisiz ve kaliteli elektrik kullanabilir. Ne yazık ki bu köyde ciddi bir abonesiz tüketim ve borç ödememe sorunu ile karşı karşıyayız. Köyün mevcut elektrik alt yapısı, abonelerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak düzeydedir.’’ ifadelerinde bulundu.




Bu haber 3360 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI