Bugun...



Kamu Mühendisleri: Kamu Mühendisleri en mağdur meslek grubu olmuştur

Mardin'de basın açıklaması yapan Kamu Mühendisleri Derneği (KAMÜHDER) ve Kamu Mühendisleri Platformu, çektikleri sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

facebook-paylas
Tarih: 14-08-2023 00:25

Kamu Mühendisleri: Kamu Mühendisleri en mağdur meslek grubu olmuştur

Mardin ve Batman gibi farklı illerden gelen Kamu Mühendisleri, Karayolları Parkında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı Kamu Mühendisleri Derneği Temsilcisi Elektrik Elektronik Mühendisi Metin Atayoğlu okudu.

"Kamu mühendisleri denk sayıldığı mesleklerin ve daha birçok meslek grubunun gelir olarak çok gerisinde kalmıştır"

Yapılan açıklamada mühendislerin temel görev alanlarında birçok farklı kurumun, ülkelerinin gelişmesi ve kalkınması için hizmet ettiklerini ifade Atayoğlu basın açıklamasına şu sözlerle başladı:

"Sevgili Meslektaşlarımız, Kıymetli Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Değerli Basın Mensupları; Mühendislik ve mühendisler hayatımızın her alanında yer almaktadır. Kamu Mühendisleri üretim, düzenleme, denetleme, işletme gibi devletin temel görev alanlarında birçok farklı kurum, kuruluşta ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için hizmet etmektedir. Bilişimden Enerjiye, Savunmadan Ulaşıma, Sağlıktan Gıdaya, Tarımdan Ormana, Turizmden Çevreye, Sanayiden Madene, Üst yapıdan Alt yapıya, Ziraattan Adalete, Eğitimden Güvenliğe kadar akla gelebilecek her alanda kritik noktalarda görev yapmaktadırlar. Ülkemizde teknik hizmetler sınıfının en üst noktasında görev yapan Kamu mühendislerinin üstlendikleri görevler onlara birinci derecede teknik, mali ve hukuki sorumluluklar yüklemektedir. Ayrıca birçok kanun ve yönetmelikte kamuda çalışan mühendislere yapmış oldukları işlerden ötürü ömür boyu süren ciddi sorumluluklar yüklenmektedir. Meslek bazlı yapılan düzenlemeler hiyerarşik yapıyı bozan ücret eşitsizliğine, statüler arasındaki barışın negatif yönde değişmesine, bazı unvanların pozitif ayrışmasına, kamuoyu oluşturamayanların geri planda kalmasına sebep olmuştur. Bu yüzden kamu mühendisleri denk sayıldığı mesleklerin ve daha birçok meslek grubunun gelir olarak çok gerisinde kalmıştır. Hatta amiri olduğu personelden dahi oldukça düşük gelire sahiptir. Kamu Mühendisleri en mağdur meslek grubu olmuştur. Yıllardır hakları teslim edilmemiştir."

"Ek ödeme oranlarında artış maddelerinin kamu mühendislerinin mağduriyetlerini gidermese de eksiksiz kabul ettirilmesi gereklidir"

Yapılacak olan toplu sözleşmede masaya oturanların kamu mühendislerinin mağduriyetlerini gidermelerini beklediklerini ifade eden ve ayrıca beklentilerini sıralayan Atayoğlu, "7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde Mühendisi temsil etmek için toplu sözleşme masasına oturanlardan yaşanan mağduriyetin giderilmesi beklenmektedir. Kamu mühendisleri ile ilgili toplu sözleşmede yer alan; Madde 131 : Teknik sorumluluk ilave ödemesi Madde 132 : Meslek kanunu Madde 61 : Özel hizmet tazminatı Madde 74 : Ek ödeme oranlarında artış maddelerinin kamu mühendislerinin mağduriyetlerini gidermese de eksiksiz kabul ettirilmesi gereklidir. Kamu Mühendisleri olarak ülkemizin gelişmesi ve çağının ilerisinde olması için gece gündüz faaliyet gösterip, ciddi sorumluluklar alıyoruz ve yetkililerden hakkımız olanı istiyoruz. Toplu sözleşme masasından beklentilerimiz: Kamu Mühendisleri Platformu Yıllardır mücadelesi verilmemiş haklarımızın mücadelesinin verilmesidir. Haklarımızın teslim edilmesidir. Mühendislere hak ettikleri değerin verilmesidir. Kaybolan itibarımızın kazanılmadan masadan kalkılmamasıdır. Mali ve Özlük haklarımızın iyileştirilmesidir. Teklif edilen/Kabul edilen maddelerden kanunlaşması gerekenlerin kanunlaştırılması için de mühendisi temsil edenlerden gerekli mücadelenin verilmesi beklenmektedir. Kariyer meslek grupları arasından oluşan bu gelir adaletsizliğinin giderilmesi için; Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak “Teknik Sorumluluk Ödemesi’’ adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kalemi oluşturulmasını talep ediyoruz Bilgi birikiminin, deneyimin, tecrübenin değerlendirilmesi ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşma, mesleki gelişimin düzenlenebilmesi için bir "Mühendislik Meslek Kanunu" talep ediyoruz." dedi.

"Kamu Mühendisi gelirinin, yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz"

Kamu mühendislerinin maaş sıkıntılarıyla da ilgili konuşan Atayoğlu, "Temmuz maaş zammı düzenlemeleri genel bir düzenleme olduğu için kamu mühendislerine etkisi olmamakla beraber kanunlarca denk sayıldığı meslek grupları ile arasındaki gelir farkı daha da açılmıştır. Kamu Mühendisi gelirinin, yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz. Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılmasını ve emekli mühendisler için de ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Kamuda çalışan Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Peyzaj Mimarı, İç mimar ve bu mesleklerin kamudan emekli olanlarının mağduriyetlerin giderilmesi, sorunlarının çözülmesi, haklı taleplerin karşılanması için Devlet Yetkililerine sesleniyoruz. Kamu mühendislerinin haklı mücadelesinde yanında olan herkese çok teşekkür ediyor ve herkesi saygıyla selamlıyoruz." şeklinde konuştu.

Basın açıklaması son olarak toplu şekilde okunan "Mühendis Yeminiyle" son buldu.




Bu haber 607 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI