escort konya
Bugun...



EN GÜZEL ÖRNEK ŞAHSİYET HZ. MUHAMMED (S.A.V.)

Bu hafta Cuma sohbetimizin konuğu Kulp İlçe Müftüsü HAKAN ÇAĞIRAN Müslümanların kim örnek alacak üzerinde durduk. Günümüzde Müslümanların çocuklarını küçük yaşta kimi model ve örnek alacağını, topluma tavsiyeleri nedir. En büyük örnek kim?

facebook-paylas
Tarih: 22-09-2023 00:15

EN GÜZEL ÖRNEK ŞAHSİYET HZ. MUHAMMED (S.A.V.)

Mehmet zeki özer özel

Örnek almak bir ihtiyaçtır. İnsan küçükken anne-babasını okula başlayınca öğretmenini örnek almaya başlar. Biraz büyüyünce rol modeli de büyür. Bu bazen bir futbolcu, bazen popüler bir şahıs, bazen çevresindeki kişiler olabilir. Yüce Allah bu ihtiyacı gidermek için Hz. Peygamberi (s.a.v.) örnek gösterir. “Andolsun, sizin için, Allah'ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çokça zikredenler için Allah'ın Resulü'nde güzel bir örnek vardır.(Ahzap 21) buyurarak örnek alınması gereken kişinin Hz. Muhammed olması gerektiğini ifade eder.

 

Yüce Rabbimizin peygamberleri gönderme; ve onları beşer cinsinden seçmesinin hikmeti insanların peygamberleri örnek almaları içindir. Yüce Allah bir ayeti kerimesinde “De ki: “Yeryüzünde yerleşip dolaşan melekler bulunsaydı elbette onlara da peygamber olarak gökten bir melek gönderirdik.( İsra 95)

 

Bu âyetlerden anlaşıldığına göre cahiliyye dönemi müşrikleri Hz. Peygamber’e inanmamalarını  onun melek benzeri bir varlık değil kendileri gibi bir insan olmasını bahane ediyorlardı. Halbuki onlar, peygamberlerin insan üstü olması gerektiğini düşünüyorlar; Allah’ın, peygamberleri insanların kendi varlık türlerinden göndermesindeki hikmeti anlayamıyorlardı. Eğer yeryüzünde melekler yaşasaydı  iletişim kurabilmeleri için Allah onlara elçi olarak melek gönderirdi. Ama Allah insanlara peygamber olarak melek gönderseydi insanlar onu örnek alamazlardı. Zira onu göremezler, kendi dilleriyle iletişim kuramazlar, yemek, içmek ve beşeri münasebetlerinde onun gibi davranamazlardı. Sonuçta risâletin hedefi gerçekleşemezdi.

 

Her ümmet kendi peygamberini örnek şahsiyet olarak gördüğünden Şüphesiz ki Müslümanların hem ferdî hayatlarında hem de sosyal hayatlarında kendisine uyacakları rehberleri, peşinden gidecekleri yegâne örnekleri Hz. Muhammed (s.a.s)’dir. Alemlerin Rabbi Yüce Allah da kitab-ı Mübinde biz inananlara hitaben “Andolsun, sizin için, Allah'ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çokça zikredenler için Allah'ın Resulü'nde güzel bir örnek vardır.(Ahzap 21) buyurarak mümin için rol model şahsiyetin Hz. Muhammed olduğunu açık bir şekilde vurgulamıştır.

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bedenen olduğu kadar ahlak ve şahsiyeti itibariyle de insanların en mükemmelidir. Bu hususta yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurur:

“Şüphesiz sen, büyük/yüce bir ahlak üzerinesin” (Kalem 4)

Bizzat Hz. Peygamber (s.a.v.); "Ben, ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim." buyurmuştur (Muvatta', Husnü'l-Hulk, 8).

Biliyoruz ki, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) çocukluğundan beri Cenab-ı Hakk'ın kontrol ve murakabesi altında idi. Bu sebeple O; "Beni Rabbim terbiye etti ve güzel terbiye etti." buyurmuş (Süyüti, el-Ca-miu's-Sağîr 1/14); hayatı boyunca gayri İslamî ve gayri insanî hiç bir söz, davranış ve fiil ondan sadır olmamıştır. Peygamberliğinden önce de doğru sözlülüğü, dürüstlüğü, ahde vefası, yardım severliği ve her türlü güzel ahlakı ile takdirler kazanan ve KureyşIiler tarafından "el-Emîn = güvenilir kişi" ünvanına layık görülen Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberliğinden sonra da Rabbinin Kur'an'la mü'minlere ve bütün insanlara emrettiği tüm ahlakî değerlere sımsıkı sarılmış ve bunları büyük bir titizlikle harfiyyen yerine getirmiştir. Bu bakımdan mü'minlerin annesi Hz. Aişe (r.anha)'ye Ashab-ı kiram'dan birisi Hz. Peygamber (s.a.v.)'in ahlakını sorduğu zaman, Hz. Aişe; "O'nun ahlakı Kur'an idi." diye cevap vermişti (Müslim, Müsafirîn 136).

 

Örnek gösterilen kişinin ahlâkı da örnektir. İslâm ahlâkının temsilcisi olan Peygamberimiz (s.a.v), güzel ahlâkın ne derece önemli olduğunu “İyi biliniz ki sizin en hayırlınız, en güzel huylu olanınızdır.” (Buhâri Edep 39) sözleriyle ifade etmiştir. Bu sebeple Ashâb-ı Kirâm O’nun örnek hayatını titizlikle izlemişler; kendi yaşayışları için örnek almışlar, hem de sonraki nesillere büyük bir gayret ve itina ile nakletmişlerdir. O’nun ahlâk ve şahsiyetinin kaynağı Kur’ân-ı Kerim’dir. Yani Efendimiz (s.a.s) Kur’ân’ın emrettiğini yaparak yasakladığı şeylerden kaçınarak hayatını şekillendirmiştir.

 

Rabbinin terbiyesinde olan ve Ahlakı Kur’an olan bir şahıs en güzel şahsiyet ve en güzel rol model olmaz mı?

 

Hz. Muhammed (s.a.v.) bizlere hayatın her aşamasında örnek olacak davranışlar sergilemiştir. Bir devlet başkanı, bir ordu komutanı, bir öğretmen, bir imam, bir baba, bir evlat, bir genç, bir eş vb.  pek çok görevi üstlenen ve hayatın içinde olan Hz. Muhammed (s.a.v) bütün bu durumlarda bize de örnek olmalıdır.

 

Eğer servet sahibi zengin biriysen, bütün Arabistan’a hâkim olan, bilumum Arap ulularını kendisine muhabbetle râm eden, O Yüce Peygamber’in tevâzû ve cömertliğini tefekkür et!

Eğer mazlum ve mağdur biriysen, Mekke’de zâlim ve gâsıp müşriklerin nizam ve idaresi altında yaşayan Peygamber’in hayatından örnek al!

Eğer öğretmensen, mescidde Suffe Ashâbı’na, ince, rakik ve hassas gönlünün feyizlerini aktararak ilâhî emirleri öğreten Peygamber’i düşün!


Eğer çiftlik sahibi bir kişi isen ve oradaki işlerini yoluna koymak istersen, Benî Nadîr, Hayber ve Fedek arâzisine sahip olduktan sonra, onları ıslah ve en iyi şekilde idâre edecek şahısları iş başına getiren dirâyetli Peygamber’den örnek al!

Eğer bir eş isen, Hazret-i Hatîce’nin ve Hazret-i Âişe’nin eşi olan O mübârek zâtın nezâket ve zarâfetine, derin hissiyâtına ve şefkatine dikkat et!

Eğer çocuk babası isen, Fâtımatü’z-Zehrâ’nın babası ve Hazret-i Hasan ile Hazret-i Hüseyin’in dedesi olan O mübârek zâtın, evlâtlarına ve torunlarına karşı davranışlarındaki ahvâlini öğren!

Velhâsıl, senin sıfatın ne olursa olsun, hangi makam ve mevkide olursan ol akşam-sabah her vakit ve anda Hazret-i Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’i kendin için en mükemmel bir mürşid ve en güzel bir rehber olarak bulursun...

O halde rol model olarak efendimizi örnek al ki pişman olamayasın.  Allah Resulünü değil de zamane ünlülerini, popçularını, topçularını, sanatçılarını örnek alanlar pişman olacaklardır. “O gün, (dünyada iken) haktan sapmış kişi ellerini ısırarak şöyle diyecek: “Keşke peygamberle birlikte aynı yolda olsaydım! Eyvah! Keşke falancayı kendime dost edinmeseydim!” ( Furkan 27-28) diye yakarışta bulunacaklarını Yüce Allah bizlere söylüyor.

Rabbim hayatımızda yaşantımızda işimizde evimizde hülasa her yer ve mekanda ona uymayı, onun gibi yaşamayı sünneti seniyesine  tabi olmayı cümlemize nasip etsin.




Bu haber 1774 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI