Bugun...



Şanlıurfa'da endoskopik tüp mide işlemi başarıyla uygulandı

Şanlıurfa'da Türkiye'de kamu ve üniversite hastanelerinde ilk kez bir endoskopik tüp mide işlemi başarıyla tamamladı.

facebook-paylas
Tarih: 19-06-2023 18:27

Şanlıurfa'da endoskopik tüp mide işlemi başarıyla uygulandı

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Türkiye'de kamu ve üniversite hastanelerinde ilk kez bir endoskopik tüp mide işlemi, yani endoskopik sleeve gastroplasti uygulamasını başarıyla tamamladı.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından geliştirilen ve uygulanan bu işlem, öncesinde Harvard'da ileri endoskopi eğitimi alan Doç. Dr. Cem Şimşek tarafından 42 yaşındaki bir hastaya uygulandı.

Endoskopik tüp mide işlemi, endoskopik ile ağızdan girilerek içeriden mideye dikiş atma esasına dayanıyor. Özel bir endoskopik kamera ve dikiş cihazlarıyla uygulanan işlem sonucunda mide, kalıcı olarak akordeon benzeri bir şekilde katlanarak küçültülüyor. Yaklaşık 1-1,5 saat süren işlem, hastaların aynı gün taburcu olabildiği endoskopi ünitesinde gerçekleştiriliyor.

İşlem hiçbir kesi içermediği için bir iz bırakmıyor. Hastaların mideleri kalıcı olarak küçültüldüğünde, açlık hissi azalıyor, daha hızlı doyuyorlar ve doygunluk hissi daha uzun sürüyor. İşlemin midede kalıcı etkileri, bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50 fazla kilo kaybına yol açıyor. Bu kilo kaybının kalıcı olduğu ve hastaların 10 yıla kadar kilolarını koruyabildiği biliniyor.

Deprem bölgesinde gerçekleştirilen bu işlem, bölgedeki sağlık çalışanları ve hastalar tarafından memnuniyetle karşılandı. Tamamen endoskopik gerçekleştirilen bu işlemin sağlık turizmine de önemli katkılar sunması bekleniyor.

Şanlıurfa'daki merkez ayrıca ileri endoskopik yöntemlerle sindirim sistemindeki tümörlerin tedavisini, yutma ve sindirim sistemi hareket bozukluklarının tedavisini ve safra yolları, safra kesesi, karaciğer ve pankreas hastalıklarının tedavisini gerçekleştiriyor.

"Endoskopik tüp mide operasyonu gerçekleştirildi"

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Bedri Caner Kaya "Hastanemiz Gastroenteroloji kliniğinde bir ilke imza atıldı. Kamu hastaneleri ve üniversiteler dahil olmak üzere Türkiye’de daha önce yapılmamış olan bir operasyon uygulandı. Bu operasyonda çift kanallı endoskopi cihazıyla beraber dikiş atabilen cihazların alımı sonrası ülkemizde kamu hastaneleri ve üniversitelerde ilk defa yapılmış olan endoskopik tüp mide operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonla beraber hastanemizde ve ülkemizdeki diğer kuruluşlar da bir genç hastamıza ilk defa cerrahiye ihtiyaç kalmadan endoskopik yolla son derece başarılı bir şekilde bu işlem uygulanmış oldu. Deneyimli gastroenteroloji uzmanlarımız sayesinde hastamız son derece başarılı bir operasyon sonrası şu anda sağlıklı bir şekilde servisimizde yatmaktadır." dedi.

Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. M. Bahattin Durak ise "Hastanemiz Gastroenteroloji kliniğinde son teknoloji cihazlarımızla birçok işlemi gerçekleştirmekteyiz. En son Türkiye’de ilk defa Kamu ve özel Üniversite hastanesinde bulunmayan endoskopik tüp mide operasyonu için çift kanallı endoskopi cihazını temin ettik. Beraberinde çift kanallı dikiş setini temin ettik. Cem hocam ile birlikte bu işlemi gerçekleştirdik." diye konuştu.

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Cem şimşek de yaptığı açıklamada, " Ameliyatımızın adı endoskopik tüp mide. Endoskopik sleeve gastroplasti (Endoskopik Obezite Tedavisi) geçiyor. İlk defa Harvard da geliştirilen bu işlemi ben buraya gelmeden örnek klinik eğitimini alarak ve ilk defa Şanlıurfa’da bugün yapma şansımız oldu. İşlemimizde sadece ağızdan endoskopik ve dikiş seti kullanarak ağızdan giriyoruz ve mideyi kendi içine katlayarak dikiyoruz. Herhangi bir içerden veya dışarıdan dikiş kesiği olmadığı için hastalar herhangi bir iz olmuyor. İşleme burada gördüğünüz endoskopi ünitesinde ayaktan yapıyoruz. Aynı gün hastalarımızı taburcu edebiliyoruz. Hastalarımız yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arasında yeni tekniklerle % 30 varan 50 kg varan kilo kayıpları sağlayabiliyoruz. Çok daha önemlisi elimizdeki verilerde bu kilo kaybının 10 yıla varan süre boyunca korunduğunu biliyoruz. Ameliyat olmayan ayaktan gerçekleştirilen işlem ile hem hastalarımıza oldukça fazla kilo kaybettiriyoruz. Hem de komplikasyon yan etki riskini de oldukça azaltıyoruz.  Aynı zamanda bu işlemin sağlık turizmi açısından katkı da bulunacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.




Bu haber 615 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI