Bugun...



Prof. Şenyiğit: Ülkemizde herhangi bir varyant olmasa da eylül ayı sonrasına dikkat edilmeli

Bazı ülkelerde artan Eris ve BA.2.86 Varyantı vakalarının henüz Türkiye'de rastlanılmadığı bilgisini paylaşan Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, ancak okulların açılmasıyla beraber ülkemizde de bu ve değişik varyantların görülebilme ihtimallerinin mevcut olabileceğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 22-08-2023 17:48

Prof. Şenyiğit: Ülkemizde herhangi bir varyant olmasa da eylül ayı sonrasına dikkat edilmeli

İlk olarak 11 Mart 2020'de Türkiye'de Covid-19 vakasının tespit edilmesiyle başlayan pandemi süreci yaklaşık 2 sene devam etmesinin ardından şimdi de Eris ve BA.2.86 Varyantı vakaları başladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere başta olmak üzere vakaların gözlendiği bazı ülkelerde yaklaşık olarak yüzde 80 oranlarında artış göstermiş durumda. Türkiye'de Eris ve BA.2.86 Varyantı vakalarının durumu hakkında bilgi veren Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, an itibariyle herhangi bir vaka olmasa da Türkiye'de de eylül ayında okulların açılmasıyla beraber bu ve değişik varyantların görülebilme ihtimalleri mevcut olduğuna dikkat çekti.

"Bu varyantlar Covid-19 gibi ağır hastalık oluşturan türden değildir"

Covid-19 sürecini özetleyen Şenyiğit, "Bilindiği üzere birkaç yıl önce Covid-19'la ilgili birtakım sıkıntılar oldu. Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde ciddi kayıplar yaşandı. Aşılar yapıldı ve sonrasında da Covid-19'un değişik varyantlarına bağlı olarak hastalık düzeyinin azaldığını gördük. Dolayısıyla pandemi ortadan kalktı." dedi.

Son zamanlarda dünya üzerinde Covid-19 vakalarında yüzde 80'lik bir artış tespit edildiğinin altını çizen Şenyiğit, "Özellikle iki varyant çok konuşulmaktadır. Biri Eris Varyantıdır ve bu Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka ile İngiltere gibi ülkelerde görülmüştür. Ülkemizde henüz tespit edilmiş bir Eris Varyantı yoktur. Aynı zamanda BA.2.86 Varyantı da değişik ülkelerde yayılmaya başlamıştır. Bu varyantlar Covid-19 gibi ağır hastalık oluşturan türden değildir." ifadelerini kullandı.

Şenyiğit, "Ancak okulların açılmasıyla beraber ülkemizde de bu ve değişik varyantların görülebilme ihtimalleri mevcuttur. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de önemli görülmektedir. Fakat Türkiye'de önemli bir avantaj vardır. Bilindiği gibi Türkiye vatandaşlarına Hibrit aşısını önerdi. Halkımızda bu aşıyı yaptı. Bu aşının yeni varyantlara karşı etkinliği; İngiltere, alman, BioNTech aşılarına göre daha etkili olabilme ihtimali yüksektir." şeklinde konuştu.

"Bu varyantlar, kronik hastalığı olanlarda ciddi sıkıntılar oluşturabilir"

Risk faktörü olanların eylül ayı ve sonrasında daha dikkatli olmaları hususunda uyarıda bulunan Şenyiğit, şu ifadelere yer verdi:

"Hafif derecede dahi olsa özellikle kronik hastalığı olanlarda Covid-19 ciddi alanlarda sıkıntılar oluşturabilir. Şu an ülkemizde bir sıkıntı söz konusu olmasa da okulların açılmasından sonra duruma göre gerekli tedbirlerin alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum."

Şenyiğit, "Bu varyantların belirtileri Covid-19'la neredeyse aynıdır. Fakat akciğere inip de ciddi anlamda enfeksiyon oluşturma riskleri düşüktür. Şu an dünya yüzünde tespit edilen varyantlarda kişiyi 14 veya 5 günlük korumaya alma, izole etme ihtiyacı yok. Bulaş oranları yüksek. Özellikle Eris Varyantının çok yayıldığını biliyoruz. BA.2.86 Varyantı da yayılmaktadır ama bu varyantlar ağır hasar oluşturan varyantlar değildir." dedi.




Bu haber 434 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI