Bugun...



TTB Üyesi Dr. Gökalp beraat etti

Türk Tabipler Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp “silahlı terör örgütü üyesi olduğu” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davadan beraat etti.

facebook-paylas
Tarih: 20-11-2021 00:11

TTB Üyesi Dr. Gökalp beraat etti

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi Şeyhmus Gökalp hakkında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi olduğu ve DTK etkinliklerine katıldığı suçlamasıyla “silahlı terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davadan beraat etti.

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı bir önceki celsede ceza istemiyle verdiği mütalaasını tekrarladı. Gökalp’in esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada, DTK üyesi, delegesi veya sağlık komitesi üyesi olmadığını söyledi. Aleyhinde beyanda bulunan şahsı tanımadığını, onun da kendisini tanımadığına inandığını dile getiren Gökalp, şahsın iddialarının asılsız olduğunu daha önceki duruşmalarda heyetin de tanıklık ettiğini ifade etti.  Gökalp, "Üyesi olduğum tek örgüt Türk Tabipler Birliği'dir. Halen de bu örgütün üyesiyim ve TTB'nin Yüksek Onur Kurulu üyeliği görevini yürütüyorum" dedi.

'DÜNYA HEKİMLİĞİNİN BİR PARÇASI OLDUM'

İnsanların haklarıyla insan olabileceğine inandığını ve bir insan hakları savunucu olduğunun vurgulayan Gökalp, "Mesleki ve sosyal açıdan yasadışı hiçbir faaliyete içerisinde olmadım. Anayasamızın bana sunduğu hak ve özgürlüklerin dışına  çıkmadım, bu hak ve özgürlükleri kötüye de kullanmadım. 18 yıldır hekimlik mesleğini Hekimlik Meslek Etiği ilkeleri doğrultusunda icra ediyorum. Kendimi her zaman dünya hekimliğinin bir parçası olarak gördüm. İnsanların yaşamını ve sağlığını korumaya çalışmak, hastalıkları önlemek ve bilimsel gerekleri yerine getirerek hastaları iyileştirmeye çalışmak, meslek uygulamaları sırasında insan onurunu gözetmek, yararlılık, zarar vermeme, adalet ve mesleki bağımsızlık ilkelerine bağlılığımı bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Gökalp'in savunmasını tamamlamasının ardından avukatlarından Ziynet Özçelik söz aldı. Sanık kürsüsünde oturtulan müvekkilinin lekelenmeme hakkı ve masumiyet karinesi hakkının ihlal edildiğini dile getirerek sözlerine başlayan Av. Özçelik, müvekkili hakkında ceza talebinde bulunan savcının mahkemeye sunmuş olduğu mütalaasında bunun gerekçelerini göremediklerini kaydetti.

‘SUÇLAMAYI KANITLAYACAK DELİL YOK’

Avukat Kerem Altıparmak da yaptığı savunmada,  suç ve cezanın kanuniliği ilkesi gereği bir kişinin örgüt üyesi olabilmesi için iradesini o örgüte teslim etmiş olması gerektiğini ve süreklilik arz eden eylemleri olması gerekirken, müvekkilleri şahsında böylesi bir durumun söz konusu edilemeyeceğini ifade etti.  Altıparmak, bir hekim ve insan hakları savunucunun faaliyetlerinin karşılarına suç olarak çıkmasına tanıklık ettiklerini, bu mesleki faaliyetlerin "örgüt üyeliği" suçlamasına gerekçe yapılamayacağını vurguladı. Yargılama boyunca yöneltilen suçlamayı kanıtlayacak bir delil ortaya konulamadığını da söyleyen Altıparmak, beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, Şeyhamus Gökalp'in beraatına karar verdi.

‘BİR ORTA OYUNU İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK’

Duruşma sonrası Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Aslında hiç olmaması gereken bir yargılamaydı. Bir yıl boyunca insanların emeğini, mücadele süreçlerini hekimlik uygulamalarında yapabileceklerini engelleyen bir tutumla karşılaştık. Aslında Türkiye'de uzun bir zamandır karşı karşıya kaldığımız bir duruma tanıklık ettik. Adil yargılanma hakkı ile karşı kaşıya kaldık. Davet etseler gidebilecek bir meslektaşımızın evini basarak ardından da tutuklu yargılayarak, onun zamanından,  hastalarından, bizlerden çaldılar. Bu Türkiye'deki hukuk sistemi hepinizin bildiği gibi belirsizlikler üzerine kurulu ve ne yazık ki ve bu sonucu biliyor olmamıza rağmen pek çok sonucun çıkabileceği bir orta oyunu ile karşı karşıya kalabildik. Bu kez meslektaşımız aldık ve sağlık hakkı mücadelemizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

‘TEK GÜLE BAHAR GELMEZ’

Gökalp ise, "Ben nasıl beraat ettiysem, sevgili ağabeyim, üstadım da beraat etmeliydi. Aynı karar bu adliyeden çıkmalıydı. İçeride olan Selçuk Mızraklı, o da beraat almalıydı. Bu örnekler çoğaltabiliriz. Bugün olumlu, iyi bir karar alındı belki ama tek bir gül ile bahar gelmez. Bahar tüm memlekete gelirse bahar olur.  Demokratik bir ülke olursa, eşitlik içerisinde hak ve özgürlüklerin kullanıldığı, insan haklarına saygılı bir ülke olursak bu toplum sağlıklı olur ve biz hekimlerin amacı yerine gelir. Bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.




Bu haber 304 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI