Bugun...



Covid-19’u geçiren hastaların ortak şikayeti; Nefes darlığı

Koronavirüs hastalığını geçirenlerin sağlık durumlarının kontrolü ve takibi için kurulan “Covid-19 Takip Merkezi”ne başvuran hastaların ortak şikayetleri arasında nefes darlığı yer alıyor.

facebook-paylas
Tarih: 19-11-2021 00:27

Covid-19’u geçiren hastaların ortak şikayeti; Nefes darlığı

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda koronavirüsü geçirmiş olan hastalarda sonraki süreçte oluşacak komplikasyonlarını tespit ve zamanında müdahale etmek amacıyla Türkiye’nin 41 ilinde “Covid-19 Takip Merkezi” kuruldu. Hastaların mevcut durumunu belirleyip, hastalığa bağlı komplikasyonların en az 2 yıl süreyle standart ve multidisipliner şekilde takip edileceği merkezde gerekli durumlarda erken müdahale de yapılacak.

Covid-19 Takip Merkezi haftanın 5 günü mesai saatleri içinde hizmet sunacak. Söz konusu hizmetten faydalanmak isteyenlerin gönüllü olması şartı bulunuyor. Öncelikli olarak ilgili sağlık tesisinden hizmet almış ve Covid-19’u ağır geçirmiş, yoğun bakımda veya hastanede yatarak tedavi gören hastalar arasında gönüllü olanlar kabul edilirken pilot uygulamaları Ankara ve Eskişehir’de başlayan merkezlerin kısa sürede 81 ile yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Pilot iller arasında yer alan Gaziantep’te de “Covid-19 Takip Merkezi” Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mücahitler Ek Hizmet Binasına kuruldu. Yaklaşık bir aydır hizmet veren merkeze şu ana kadar başvuranların en çok şikayet ettiği semptomlar arasında nefes darlığı başta olmak üzere gezici eklem ağrıları, genel bir halsizlik, yorgunluk, dalgınlık, uyku bozuklukları ve unutkanlık gibi nörolojik rahatsızlıklar yer alıyor. Covid-19 hastalığını atlatmış kişilerin uzun dönem takiplerinin yapılacağı merkezde bir ayda 20 hasta kontrolden geçirildi. Bir aylık süre boyunca merkezde takip edilen hastalardan gelen şikayetler hakkındaki bilgileri Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Ahmet Şahin, İLKHA muhabirine anlattı.

Covid-19 Takip Merkezi'ne başvuru yapan hastaların genelde en çok şikayette bulunduğu rahatsızlığın nefes darlığı olduğunu bildiren Şahin, nefes darlığını, kas ve eklem ağrılarının, nörolojik, psikolojik ve dermatolojik bir çok durumun takip ettiğini ifade etti.

Şahin, Covid-19 Takip Merkezi’nin Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla Covid-19 geçirmiş hastaların uzun dönem takipleri için kurulduğunu belirterek, Covid- 19 sürecini ağır seyirle geçirmiş olan ve yoğun bakımda tedavi gören hastalar başta olmak üzere hastalığı geçirmiş hastaların en az 1 ay sonrasından başlayarak düzenli olarak belli periyotlarda takiplerinin yapılacağını bildirdi.

Hastaların genel sağlık sorunları ile ilgili takiplerin merkezde yapılacağını belirten Şahin, “Hastalarımız, tarafımızca aranarak randevu oluşturulup merkezimize davet edilecektir. Bu merkezde Covid-19 uzun dönemli etkilerinin belirlenmesi ve bu verilerin Sağlık Bakanlığımıza bildirilmesi ana hedeftir.” dedi.

Merkezlere tedavi amaçlı başvurunun tamamen gönüllülük esaslı olduğuna dikkat çeken Şahin, genel anlamda hastaların şikayetlerinin ortak olduğunu söyledi.




Bu haber 1366 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Genel Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI