İnsan Hakları Dermeği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 512’nci kez kayıplarının akıbetini sordu, faillerinin...
İnsan Hakları Dermeği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 512’nci kez kayıplarının akıbetini sordu, faillerinin bulunmasını istedi.
Salih YEŞİL
DİYARBAKIR - İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın” eyleminin 512’ncisi derneğin şube binasında gerçekleşti.
Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın’ın da destek verdiği eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, Diyarbakır Valiliğinin eylemin açık alanda yapılmasını yasaklamasının üzerinden 13 hafta geçtiğini belirterek, Valilik yasağını “keyfi uygulama” olarak değerlendirdi.
‘İNSANLAR KATLEDİLİP KAYBEDİLDİ’
İnsanlara 1990’lı yıllarda çok farklı işkence biçimleri uygulanarak öldürüldüğünü kaydeden İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Örhan, yaşanan olayları “vahşice işlenmiş cinayetler” olarak değerlendirerek, “İnsanlar evlerinden edildi. İnsanlar çocuklarını, yakınlarını kaybettiler. 90’lı yıllar ağırlıklı olmak üzere, insanlar gözaltına alınıp faili meçhule götürülüp katledildi, kaybedildi. Bizler, insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları bunun mücadelesini veriyoruz.” dedi.
‘KAYIP MÜCADELESİNDE EMEK VERDİ’
“Bu coğrafya, birçok failli meçhulü gördü, birçok kaybı gördü.” diyerek konuşmasını sürdüren İHD Kayıp Komisyonu Üyesi, “Bunlardan biri de Tahir Elçi’ydi. Tahir Elçi, faili meçhul bir şekilde katledildi. Tahir Elçi, kayıpların mücadelesinde ciddi anlamda emek vermiş, sahiplenmiş ve birçok davayı takip eden bir baro başkanımızdı.” diye konuştu.
‘MÜCADELE EDECEĞİZ, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Elçi’nin ölümünün 3’üncü yıl dönümü olduğunu hatırlatan Adnan Örhan, geçmişte yaşanan cinayetlerin üstünün örtüldüğüne savunarak, “Bu ülkede tek bir faili meçhul kalmayana kadar bu mücadelemizi edeceğimizi ve takipçisi olacağımızı söylemek istiyoruz.” diye ekledi.
Örhan’ın konuşmasının ardından İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Ezgi Sıla Demir, 1 Ocak 1994 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybedildiği öne sürülen Ali Müldir’in hikâyesini anlattı.
‘O GÜNDEN SONRA HABER ALINAMADI’
Olay tarihinde polislerin, Ali’nin evine giderek kendisini ve babası Pirmüz Müldir’i sorduklarını, babasının eve gelmesiyle, Ali’nin kardeşlerinin babalarına polisin Ali’yi sorduğunu aktaran İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Demir, o günden sonra Ali Müldir’den haber alınamadığını öne sürdü.
Ailenin diğer çocuklarına zarar gelmemesi için yetkili makamlara şikayette bulunmadığını kaydeden İHD Diyarbakır Şubesi Yöneticisi, Müldir ailesinin Ergenekonculara yönelik başlayan operasyon sonrası oğlunun akıbeti için 3 Şubat 2009’da Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunduğunu belirtti.
Şikayet sonrası yapılan soruşturmada, toplanan deliller ve tanık beyanlarının geçmişte yaşanan birçok kayıp vakasıyla örtüştüğünü, o dosyalardaki şüphelilerin bir kısmının tutuklandığını söyleyen Ezgi Sıla Demir, ancak dosyalarda uzun süredir hiçbir ilerlemenin kaydedilmediğini vurguladı.
Demir, Ali Müldir’in ise akıbetine ilişkin henüz bir bilgi edinilmediğini sözlerine ekledi. Açıklama, oturma kayıplar için yapılan oturma eylemiyle sona erdi.
Bu haber 106 defa okunmuştur.