Bugun...



‘İlaçlar asla kâr amacıyla stoklanmamalı’

Türkiye’de son dönemlerde yaşanan ilaç temini sıkıntısının sebeplerini değerlendiren Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, Kur fiyatlarının yükselmesi nedeniyle son dönemlerde vatandaşların bazı ilaçlara ulaşmada sıkıntı çektiğini vurgulayarak ilaç stoklanmasına dikkatleri çekti.

facebook-paylas
Tarih: 16-11-2021 00:20

‘İlaçlar asla kâr amacıyla stoklanmamalı’

HÜDA PAR Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ve Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, son zamanlarda ilaç sıkıntılarından dolayı halkın ilaca ulaşamadığını, bununla birlikte tedavilerinde aksamalar yaşadığını ifade ederek, ilaçların temini noktasında yetkililere çağrıda bulunarak, çözüm önerilerini sundu.

“VATANDAŞ ELİNDEKİ REÇETE İLE ECZANE DOLAŞARAK MAĞDURİYET YAŞAMAKTADIR”

Özelikle soğuk algınlığı ve diyabet hastalarının kullandığı ilaçlar gibi birçok ilacın eczanelerde temin edilemediğini hatırlatan Dinç, “Kur fiyatlarının yükselmesi nedeniyle son dönemlerde vatandaşlar, bazı ilaçlara ulaşmada sıkıntılar yaşamaktadır. Bu ilaçlar; soğuk algınlığında kullanılan şuruplar, Azitromisin grubu antibiyotikler, burun damlaları, spreyleri, ağrı kesiciler, ateş düşürücü ilaçlar ve diyabet ilaçları gibi 645 ilaç eczanelerde temin edilememektedir. Ecza depoları eczanelere sınırlı sayıda ilaç vermektedir. Bu da halkın ilaca ulaşmasını ve tedavi olmasını aksatmaktadır. Hasta olan vatandaş elindeki reçete ile maalesef eczane eczane dolaşmakta ve mağduriyetler yaşamaktadır.” dedi.

 “İLAÇLAR ASLA KÂR AMACIYLA STOKLANMAMALI”

Dışa bağımlılıktan tamamen kurtulup, yerli ilaç üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini ve toplumun ekonomik durumları göz önünde bulundurarak ilaçlarda bir fiyat düzenlenmesi yapılması gerektiğini söyleyen Dinç, ilaç yokluğuna yönelik ilaç bitmeden önce ihtiyaç ilaçların temin edilmesi gerektiğini söyledi. Son olarak yetkililere çağrıda bulunan Dinç, “Halkın sağlığı önemsenmeli. Her yıl oynanan bu oyuna dur denilmelidir. Bulunmayan ilaçlar halka ulaştırılmalı ve yetkili merciler acil bir şekilde denetime başlamalıdır. Sağlık Bakanlığı, ilaç firmaları ve özel ecza depoları ilaç yokluğunun bir krize dönüşmemesi için üzerlerine düşen insani sorumluluklarını yerine getirmelidirler. İlaç, asla kâr amacıyla stoklanmamalı. İlacı stoklayıp hastalara vermeyen her kim varsa cezai müeyyide uygulanmalı. Yerli ilaç üretimine ağırlık verilmeli ve dışa bağımlılıktan tamamen kurtulmalıyız. Toplumun ekonomik durumları göz önünde bulundurarak ilaçta bir fiyat düzenlenmesinin yapılması gerekir. İlaç yokluğuna yönelik bir önlem alınmalı ve ilaç bitmeden önce temin edilmelidir. Gerekirse İlaç Takip Sistemi (İTS) gibi bir yöntemle ilaçların bitimi takip edilmeli.” Dedi.




Bu haber 994 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Sağlık Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI