Bugun...



İnsan odaklı şehirlerin imarı için neler yapılmalı?

Türkiye'de çıkar odaklı imar planı sonucu şehirlerin kadim şehir anlayışından çok aksine bir süreçte ilerlediğini belirten mühendisler, imar planlarının çıkar değil insanı merkeze alarak planlanması gerektiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 23-06-2023 00:07

İnsan odaklı şehirlerin imarı için neler yapılmalı?

İnşaat Mühendisi Selman Zengin, İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunarak insan merkezli imar anlayışının gereklerinin neler olduğunu anlattı.

Yaşanabilir bir şehir için derinlemesine bir çalışmanın ortaya konup bu çalışmanın ivedilikle sahaya yansıtılması gerektiğini belirten Zengin, bunun için mühendislerin, mimarların, şehir plancıların yanı sıra sosyologların, psikologların da fikirleri alınarak bütüncül bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini söyledi.

İmar planının çıkar değil insan odaklı olması gerektiğini ifade eden Zengin, uzun yıllardır çıkar odaklı imar planı sonucu şehirlerin kadim şehir anlayışından ve kültüründen kopmuş vaziyette olduğunu kaydetti.

Selman Zengin

"Çarpık kentleşme ve çıkar odaklı imar planı anlayışı sonucu kültürümüz darbe aldı"

İnsan merkezli bir imar anlayışının hızlı bir şekilde sahaya yansıtılması gerektiğini dile getiren Zengin, şöyle dedi:

"Peki, insan merkezli imar planı nasıl olması gerekiyor? Bunun belli başlı sacayakları var. Bunların en önemlisi kültürün korunması gerektiğidir. Kültür, nesilden nesle aktarılan, insanların geleneğini, göreneğini yansıtan bir bütündür fakat maalesef çarpık kentleşmenin, çıkar odaklı imar planı anlayışı sonucunda kültürümüz ciddi bir darbe almış durumda. Biz tekrardan bunu yenileyebilmek için kültürü, insanı merkeze alarak yeni bir imar planı anlayışını sahaya yansıtmamız gerekiyor."  

"Neslimize doğayı hissetmeleri için bir şehir borcumuz var"

Çarpık kentleşme sonucunda apartmanlara hapsolan nesle de büyük bir borçlarının olduğunu ifade eden Zengin, "Neslimize doğayı ve doğal olanı hissetmeler için bir kent, şehir borcumuz var. Yeni insan merkezli imar planında doğanın insan yaşamıyla iç içe olduğu yeni bir imar planına ihtiyacımız var." dedi.

"Eğitim kurumları merkezi ve ulaşılabilir olmalıdır"

Yeni imar planındaki üçüncü sacayağının ise eğitimin merkeze alınması olduğuna işaret eden Zengin, "Eğitim kurumlarının merkezi ve ulaşılabilir olması insan merkezli imar planının olmazsa olmazıdır. Çünkü eğitim demek kültür demek, kültürün aktarılması demektir. Eğitimin ulaşılabilir olmadığı toplumlarda kültürün aktarılması, yeni değerlerin aşılanması çok ciddi problem teşkil etmektedir. Maalesef çarpık kentleşme sonucunda da eğitim kurumlarının şehrin dışında kalması ciddi sıkıntı ve sorunlar doğurmaktadır." diye konuştu.

"Nitelikli bir kent anlayışına ihtiyacımız var"

Yeni imar planındaki bir diğer sacayağının da yaşamın kolay olduğu imar anlayışı olduğunu vurgulayan Zengin, "Hayat bizden ibaret değil. Dezavantajlı gruplar da var. Çocuklar, bebekler, engelliler var. Onların da hayatlarını problem yaşamadan, bir engelle karşılaşmadan idame ettirebilmesi için, yaşamın herkese kolay olabilmesi için nitelikli bir kent anlayışına ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

"İnsan merkezli şehir planlaması yeniden ortaya konmalı"

İnsan merkezli şehir anlayışının çok farklı parametreleri içinde barındırdığına dikkat çeken Zengin, son olarak şunları söyledi:

"Dolayısıyla bu husus sadece bir inşaat mühendisinin, şehir planlamacısının karar verebileceği, üzerine konuşulabileceği bir şey değildir. Çok farklı disiplinlerin; Psikologların, sosyologların, mühendislerin, mimarların, şehir plancıların ve aklıma gelmeyen onlarca disiplinin bir araya gelerek insan merkezli şehir planlamasını yeniden ortaya koyması gerekiyor. Maalesef içinde yaşadığımız şehirlerde son yıllarda bazı şeyler toparlanmış olsa bile istediğimiz düzeyde değiller. Daha yaşanabilir şehirlerimiz bizim kadim geleneğimize uygun yaşanabilir şehirlerin tekrardan ortaya çıkması için umarım bu disiplinler hızlı bir şekilde bir araya gelirler ve nitelikli bir şehre hep birlikte kavuşuruz."

 




Bu haber 745 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI