Bugun...



Van’daki su kesintileri tepki çekiyor

Van’da son günlerde merkezdeki birçok mahallede yaşanan su kesintileri esnaf ve vatandaşı mağdur ediyor.

facebook-paylas
Tarih: 05-07-2023 19:17

Van’daki su kesintileri tepki çekiyor

Van’da bayram öncesi olduğu gibi bayram sonrası da birçok mahallede su sorunu yaşanıyor. Bayram yoğunluğu ve sonrasında ev ile işletmelerde suların akmaması vatandaşların tepkisini çekiyor.

İşletme sahibi Bedri Bor, bayram öncesi kesilen sular nedeniyle işlerinin aksadığını belirtti.

Bor, "Van susuz bir şehir değil ama en merkezi yerlerde su sorunu yaşanıyor. İşletmelerimizi bazı saatlerde kapatmak zorunda kaldık. Yemek sektöründe su olmazsa olmazımız. Temizliğe, talebe cevap veremediğimiz için kapatma durumuna geldik. VASKİ’den herhangi bir dönüş alamayınca itfaiye daire başkanından yardım istedik. VASKİ’nin yapmadığını sağ olsun Daire Başkanı Abdulillah Arvas Bey yaparak bir iki tanker su gönderdi. Az da olsa işimizi gördü. Suyumuz köpüklü, deterjanlı gibi komik gerekçelerle taşıma su isteğimiz de VASKİ tarafından geri çevrildi. VASKİ’nin işleyiş ve yönetim şeklinden memnun değiliz. Biz bu kurumun başındakileri istifaya davet ediyoruz. AK Parti İl Başkanı Emre Güray ile görüştükten bir gün sonra sularda kısmi olarak bir iyileşme oldu. Ancak biz bayram öncesi ve sonrası günlerde maddi-manevi çok büyük zarara uğradık. VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan’ı defalarca aramamıza rağmen yanıt alamadık." dedi.

"Muhataplardan herhangi bir cevap alamıyoruz"

17 yıldır otel, kafe ve restoran sektöründe olduklarını söyleyen Taner Hancıoğlu ise "Köpüklü bir şekilde resepsiyona inen müşterilerimiz oldu. Bundan daha rezil bir durum olamaz. Bu durum Van için, turizm için kara bir lekedir. Turist tatile gelmiş, hizmet bekliyor ama bu tür sorunlar olunca bir daha gelmez. Bu sorun Van’ın tamamını ilgilendiriyor. Siyasiler, STK’lar ve diğer tüm yetkililerin sorunudur. Bu sezon hem yerli hem yabancı misafirimiz çok fazla. Sadece İran değil Irak’tan da hatırı sayılır turist ağırlıyoruz. Turistleri ağırlayan otel, kafe ve restoranlarda su sorununun yaşanması kabul edilemez. Bu rezalete bir işletmeci dışında Vanlı olarak utanç duyduk. Otele gelen müşteri duş almak istiyor doğal olarak ama su akmıyor. Bunun çözümü taşıma su değil, taşıma suyla değirmen dönmez. Pandemi dönemi gibi plastik malzeme kullanmaya başladık. 3 gün boyunca cehennem oldu. Asıl muhataplardan herhangi bir cevap alamıyoruz. VASKİ daire başkanlarını aradığımız zaman da çok büyük tepkiyle karşılaştık, suçlu durumuna düştük. Memleketin iş insanlarını dinlemeyecekse o koltukta oturmalarının bir anlamı yok. Aylık devlete bir trilyondan fazla ödeme yapan bir esnaf olarak sorunlarımız sıkıntılarımız dinlenmiyor. Biran önce tüm daire başkanları ve genel müdürün istifasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"Taşıma suyla idare etmemizin imkânı yok"

Restoran çalışanlarının bidonlarla su taşıdıklarını vurgulayan Ergül Gökay, "Maddi manevi büyük zarara uğradık. İşin en yoğun olduğu 3 gün boyunca sular kesildi. Bildirmemize rağmen bir geri dönüş alamadık. VASKİ’yi aradığımız zaman kesintinin sorumlusu sanki bizmişiz gibi tepkilerle karşılaştık. Yetkililerden şikâyetçiyiz, en azından bir gerekçe sunsunlar. Bir iki saatlik bir şey değil, taşıma suyla idare etmemizin imkânı yok. Oteller, restoranlar ve hamamlar turistlerin en yoğun olduğu bu süreçte hizmet veremez duruma geldi. Van için kabul edilemez bir hal aldı." ifadelerini kullandı.

Arife günü ve sonrasında su kesintisinden dolayı en büyük zararın yemek sektöründe olduğunu dile getiren restoran işletmecisi Ayhan Aslan ise, "Yaklaşık bir senedir gündüz sularımız akmıyor. VASKİ’yi arıyoruz ama ulaşamıyoruz. Oraya gittiğimizde de muhatap bulamıyoruz. Çok ciddi mağduriyetler yaşıyoruz. Gelen müşterilere hizmet veremez duruma geldik. Temizlik konusunda sıkıntı çekiyoruz. Müşteriler lavabo olmayınca kalkıp gidiyor. Elemanlarımız su taşımaktan işi bırakmaya başladı. Faturalarımızı gününde ödüyoruz, ödemediğimiz zaman suyu hemen kesmesini biliyorlar ama hizmet vermeye gelince ortalıkta yoklar. VASKİ’den kayıt oluşturuyoruz ama herhangi bir geri dönüş olmuyor. Yetkililere ulaşamıyoruz, o koltukta ne için oturuyorlar? Bir yıldır bu sorunlarla karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.

Su kesintileri sosyal medyanın da gündeminde

Öte yandan Akköprü Mahallesi, Bahçıvan Mahallesi ve diğer merkez mahalleler de su kesintisi olduğu belirtiliyor. VASKİ ihbar hattından tatmin edici bir yanıt alamayan Vanlılar, duruma sosyal medyadan tepki gösteriyor.

"90'larda bile su sorununun olmadığı mahallede su kesintisi"

Vatandaşların kendisine attığı mesajı paylaşan Gazeteci Osman Nuri Yıldız, "DM'den gelen mesaj: Van'da 90'larda bile su sorunun olmadığı Akköprü Mahallesinde su sorunu yaşanıyor. Annem babam yaşlı, Akköprüdeler, 10 gündür - sabah bir iki saat dışında - suları akmıyormuş. Belediye, VASKİ ilgisiz. Banyolar için hamama gider olmuş insanlar. Ayıptır." dedi.

"Su duasına mı çıksak"

İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesindeki su kesintisinden yakınan Mahalle Muhtarı Nurten Sağlam ise "Su duasına çıksak mı acaba? Musluklardan su akar mı? Van'ın Merkezi (Bahçıvan Mahallesi Vicdan rahatsız. Sussak mı? Konuşsak mı?" diye belirtti.

 




Bu haber 746 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Belediyeler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI