Bugun...



Karaloğlu: “Diyarbakır gerçek bir tarımsal üretim merkezine dönüşecek”

Vali Münir Karaloğlu bölgedeki tarımsal üretimi artıracak Silvan Projesi kapsamında yapımı süren Silvan Barajı’nda havadan ve karadan incelemelerde bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 23-11-2021 00:15

Karaloğlu: “Diyarbakır gerçek bir tarımsal üretim merkezine dönüşecek”

Vali Karaloğlu’na incelemeler sırasında Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, İl Jandarma Komutanı Tuğ. Gökhan Çiloğlu, Ak Parti İl Başkanı M. Şerif Aydın, DSİ 10. Bölge Müdürü Mahir Arslan, DBB Genel Sekreteri Ayhan Kardan ve yetkililer eşlik etti.

Barajın güvenliğini sağlayan Şehit Üsteğmen Murat Taylan Öncel Jandarma Üs Bölgesinde askerlerle bir araya gelen Karaloğlu, askeri gözetleme noktasından barajı izledi. Daha sonra Babakaya Tünelini gezen Karaloğlu, burada yürütülen çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Karaloğlu yaptığı açıklamada Silvan Barajı ve Sulama Projesi’nin Türkiye’nin en büyük kamu yatırımlarından birisi olduğunu söyledi. Silvan Projesi kapsamında Silvan Barajı ve 7 depolama barajı (Ambar Barajı, Kuruçay Barajı, Pamukçay Barajı, Başlar Barajı, Bulaklıdere Barajı, Kıbrıs Barajı ve Karacalar Barajı) olmak üzere 8 barajın yer aldığı bilgisini veren Karaloğlu, şöyle konuştu: “Bu projede sulama tesisleriyle beraber aslında 31 ayrı iş var. Bugünkü 2021 yılı fiyatları ile sadece inşaat kısmı 20 milyar liralık büyükçe bir iş, kamu yatırımı. Şu ana kadar projenin alt barajlarından Kuruçay, Pamukçay ve Başlar Barajında su tuttuk. Gelirken helikopterle de bunları yukarıdan görmüş olduk. Ambar Barajında inşallah 2021'in sonunda su tutmaya başlayacağız. Kıbrıs Barajı’nda şu anda inşaat devam ediyor. Bulaklıdere Barajı’nın ihalesi 2021’in sonunda yapılacak ve son alt baraj olan Karacalar Barajı'nın ihalesi de inşallah 2022 de yapılmış olacak.”

TÜRKİYE VE AVRUPA’NIN EN YÜKSEK BARAJI

Silvan Barajı'nın ana baraj gövdesi kaya dolgu ve ön yüzü beton kaplama tipinde 175,5 metre yüksekliği ile Türkiye’nin ve Avrupa'nın en yüksek barajı olduğunun altını çizen Karaloğlu, şunları söyledi:  "Barajın 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmi var. Büyükçe bir baraj. Sadece bugünkü rakamlarla 4 milyar liralık kamulaştırma maliyeti var. Şu anda barajın taş dolgusu bitti. Ön yüzeyi betonlama çalışması devam ediyor. 2022 yılı içerisinde ön yüzeyin betonlama çalışmaları tamamlanacak ve 2022'nin sonunda Silvan Barajı'nda su tutmayı planlıyoruz.”

305 BİN YENİ İSTİHDAM

Barajın ayrıca 160 megavatlık kurulu enerji üretimine sahip olduğu ve bununla ilgili de santral binası inşasının devam ettiğini belirten Karaloğlu, barajın asıl amacının tarımsal sulama olduğuna dikkati çekti. Karaloğlu, şöyle devam etti:  “Ana baraj ve alttaki 7 barajla beraber 2 milyon 350 bin dekarlık alan sulanacak. Bu çok büyük bir alan. Silvan Barajı tamamlandığında Diyarbakır’da 305 bin insana yeni istihdam olanağı sağlayacak ve yıllık bugünkü rakamlarla 3,5 milyar liralık bir tarımsal gayri safi milli hasıla oluşturacak.”

 “ÇİFTÇİLERİN GELİRİNİ YUKARI ÇEKECEK”

“Silvan Projesi özellikle Silvan, Bismil ve Sur ilçesindeki çiftçilerin gelirini yukarı çekecek” ifadelerini kullanan Karaloğlu, projenin bölgedeki pamuk, mısır gibi sanayi ve tarımsal ürünlerin üretimini artıracağını ve Diyarbakır’ı gerçek bir tarımsal üretim merkezine dönüştüreceğini kaydetti.

2022’DE İLK SULAMA BAŞLIYOR

2022’de 75 bin dönümlük alanı Kuruçay, Pamukçay ve Başlar Barajından sulamaya başlayacaklarının bilgisini aktaran Karaloğlu, yüzde 20’si tamamlanan projenin bitirilmesinin ardından Diyarbakır’ın çok büyük bir tarımsal ivmeyi yakalayacağını kaydetti.  

“HER KOŞULDA BU PROJE TAMAMLANACAK”

Terör örgütü PKK'nın barajda çalışanlara zarar vermemesi için en üst seviyede güvenlik önlemi aldıklarını hatırlatan Karaloğlu "Silvan'da, Diyarbakır'da halkın yaşamını kolaylaştırmak, halkın gelirini artırmak için Türkiye’nin en büyük kamu yatırımını yapıyoruz. Ama burada çalışan bölgenin çocukları, Kürt çocuklarını gelip bir ahlaksız örgüt öldürmesin diye de koca bir güvenlik teşkilatı kurmak zorunda kalmışız. Bu da bizim üzüntümüz ama her koşulda bu proje tamamlanacak ve halkın hizmetine sunulacaktır" diye konuştu.




Bu haber 448 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Belediyeler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI