Bugun...



Kalitesiz ve ucuz güneş gözlüğü katarakt riski oluşturabilir

Kalitesiz gözlüklerinin göz retinasına zararlı ışık oluşturduğunu belirten Optisyen Doğan Kızılelma, dışarda satılan kalitesiz güneş gözlüklerinden uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.

facebook-paylas
Tarih: 27-05-2023 00:17

Kalitesiz ve ucuz güneş gözlüğü katarakt riski oluşturabilir

Havaların ısınmasıyla beraber vatandaşlar güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüklerine yöneldi.

Kaldırım ve tezgâhlarda satılan ucuz ve markasız güneş gözlükleri ise güneşten gelen zararlı ışınları engelleyemediği gibi göz sağlığını da bozuyor.

Zararlı ışınlar katarakt, göz kuruluğundan görme kaybına kadar pek çok hastalığa yol açıyor.

25 yıldır Optisyenlik yapan Doğan Kızılelma, güneş gözlüğü tercihiyle ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

Kızılelma, yeterince denetim olmadığından dolayı ucuz ve kalitesiz güneş gözlüklerinin piyasada olduğunu söyledi.

Kızılelma, kalitesiz güneş gözlüklerinin katarakt riskini hızlandıran bir durum oluşturduğunu vurguladı.

"Göz sağlığında kişinin hobileri daha çok belirleyici oluyor"

Gözlük tercihinde belirli kriterler olduğunu belirten Kızılelma, "Gözlük tercihine belirli kriterler var; yüzün geometrik hatları, ten rengi, saç rengi, gözünün rengi ve büyüklüğü belirleniyor. Göz sağlığında ise kişinin hobileri daha çok belirleyici oluyor. Bir kişi uzun süreli araç kullanıyorsa veya beyaz parlak zeminde 4 saatten fazla zaman geçiriyorsa yansıma daha fazla olduğu için genelde polerize cam tavsiye edilir. Renk konusunda daha çok tropikal bölgelerde yeşil cam rengi daha iyi olur. Bizim gibi bozkırın hakim olduğu bölgelerde ise kahverenginin tonları daha çok kontrast artırma anlamında tercih edilebilir. Kişi birebir taleplerini dile getirip optisyenden bu konuda destek istemesi kendisi için daha avantajlı olur." dedi.

"Bölgemizde en çok tercih edilen cam rengi kahverengidir"

Doğan Kızılelma

Mineral camların kontrast attırmak için tercih edildiğini ifade eden Kızılelma, "Bölgemizde en çok tercih edilen cam rengi daha çok kahverengidir. Kahverengi üzerine duruyoruz. Daha çok gündelik hayat için biriyse polarek camın dışında organik camlar ve mineral camlar da var. Mineral renkte olanlar daha çok kontrast attırmak için kullanılır. Daha faydalı ürünlerdir. Bu durum tabii maliyetlere yansıyor, daha pahalı camlardır." ifadelerini kullandı.

"Mutlaka kaliteli güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor"

Ucuz ve kalitesiz güneş gözlüklerinin göz retinasına zarar verdiğine dikkat çeken Kızılelma, "Ucuz güneş gözlüklerinin camlarında organik ham madde kullanılmıyor, plastik camlar kullanılıyor. Bizim papilamız ışığa duyarlı olan bir yapıya sahiptir. Geceleyin karanlıkta papilamız genişler. Kalitesiz gözlük taktığımız zaman yine aynı durum söz konusudur. Göze plastik güneş gözlüğü takılınca kendisini karanlıkta hissediyor ve papilla büyüyor. Gelen ışıkları cam iyi filtre etmediği için daha fazla retinaya zararlı ışık oluşuyor. Lenslere de daha çok ışık gidiyor ve bu da katarakt riskini daha çok hızlandıran bir durum oluşturuyor. Bu yüzden mutlaka kaliteli güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor. Sıradan seyyar satıcılarda satılan, menşei belli olmayan ve garantisi olmayan ürünlerden uzak durmak gerekir." ifadelerini kullandı.

"Optisyen mağazasından gözlük alınmasını tavsiye ediyorum"

Optisyen bulunan mağazalardan gözlük almayı tavsiye eden Kızılelma, "Son zamanlarda optisyen dışındaki mağazalarda ve giyim mağazalarında güneş gözlüğü satıldığını görüyoruz. Optisyenin olduğu mağazalardan gözlük alınırsa garantiye ulaşılabilir olur. Teknik anlamda bir sorunla karşılaşılırsa servis hizmeti alabilirler. Optisyen mağazasından gözlük alınmasını tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu

"Yetkili olan kurumların denetimi sağlıyor olması gerekiyor"

Kalitesiz ve ucuz güneş gözlüklerinin yeterince denetlenmediğini dile getiren Kızılelma, "Sahte ve ucuz güneş gözlükleri uzun yıllardan beri maalesef var. Gümrüklerde maalesef yeterince sıkı denetim olmadığı için bu ürünlere ulaşılabilir. Gönül arzu eder ki yönetmenliğe uygun olan, belli standartların üzerindeki gözlüklerin ülkemize giriş sağlanmasıdır. Biz değil daha çok yetkili olan kurumların denetimi sağlıyor olması gerekiyor." dedi.




Bu haber 1186 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI