Bugun...



Buğday hasadındaki yüksek verim çiftçiyi sevindirdi

Bu yıl bahar ayında yağışların beklenenin üzerinde olması nedeniyle buğday hasadındaki verimin çok üstünde bir verim elde ettiklerini belirten Batmanlı çiftçiler, bu durumun kendilerini sevindirdiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 14-06-2023 17:10

Buğday hasadındaki yüksek verim çiftçiyi sevindirdi

Batman'da buğday hasadı başladı. Hasat mevsiminin başlamasıyla ekilen buğdaylar biçilmeye başlanırken, hasatta beklenilenin üstünde bir verim elde eden çiftçiler memnuniyetini dile getirdi.

Fiyatındaki artış nedeniyle toprağa istedikleri gübreyi atamadıklarını, buna rağmen verimin iyi olduğunu ifade eden çiftçiler, hükümetten mazot, gübre, ilaç fiyatlarına karşı çiftçiyi koruma altına almasını istedi.

Buğday hasadıyla ilgili  konuşan çiftçi Ahmet Karakuş, genel olarak ektikleri buğday hasadının iyi olduğunu söyledi.

Ahmet Karakuş

"Geçen seneye göre verim çok iyi"

Tarlalarında buğday hasadına başladıklarını belirten Karakuş, "Tarlamız kurudur ama verimimiz normaldir. Çünkü ekim ayında tarlaya gübre atmadık. Gübre pahalıydı. Bahar gübresi attığımız için verim biraz düşük geldi. Ama yine de Allah'a şükürler olsun yağışlar iyi olduğu için verim geçen senelerden çok daha iyi olduğu için memnunuz." dedi.

"Mazot ve gübre yüksek olmasaydı fiyat iyi olacaktı"

Geçen sene buğday veriminin düşük olduğunu aktaran Karakuş, "Ama bu sene iyidir. Kuru tarla olduğu için bu sene dönümde 350-400 kilogram buğday verimi bekliyorum. Mazotun litresi 10 lira olsaydı iyi olacaktı. Ama şimdi 22 lira ve daha da yükseliyor. Gübre ve diğer fiyatlarda sürekli yükseliyor. Buğday alım fiyatı Cumhurbaşkanı tarafından belirlendi ama fiyat ne kadar iyi olursa olsun mazot ve gübre fiyatları yüksek olmasaydı kazancımız iyi olacaktı." diye konuştu.

Mehmet Salih Karahan

"Bu seneki verimden memnunuz"

Bir diğer çiftçi Mehmet Salih Karahan ise kuru ve susuz arazilerinde buğdayın dönüm başı veriminin 300 kilodan başlayıp 500 kilograma kadar çıktığını ifade etti.

Bu sene yağmurun iyi yağmasıyla verimin iyi olduğunu dile getiren Karahan, "Geçmişte bazı yıllarda dönümde 100 kilo bile gelmiyordu. Bu seneki verimlerden memnunuz ve belirlenen fiyatta iyidir. Arpanın tonu 7 bin lira, buğdayında 8 bin 250 liradır. Bizim en çok masrafımız gübre ve mazottur. Eğer verimde iyi olmasa çiftçi tamamen zarar edecektir. Devletin çitçiye desteğini artırmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Adnan Dilek

"Şikâyetimiz mazot ve gübrenin pahalı olmasıdır"

Saman karşılığı buğday tarlasını biçen biçerdöver sahibi Adnan Dilek de şunları kaydetti:

"Biçerciler olarak geçen senelere nazaran bu sene verimin baya iyi olduğunu gördük. Verimden de memnunuz. Sadece bizim şikâyetimiz mazot ve gübrenin pahalı olmasıdır. Kendim de çiftçiyim. Gübre ve mazotta devlet desteğini artırsa çok iyi olur. Çiftçi mahsulünü saman karşılığında bedava biçiyoruz. Ama şu anda samanda eskisi gibi para etmediği için mağdur oluyoruz. Devlet bu konuya bir el atarsa çok memnun oluruz."




Bu haber 406 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI