Bugun...



Molla Özer: Oruç Müslümanın ortaya koyduğu iradenin simgesidir

Ramazan ayını idrak ettiğimiz bu günlerde Ramazan ayının verimli değerlendirilmesi hususunda bir takım öneri ve tavsiyelerde bulunan Molla Muhammed Özer, Ramazan ayında yapılacak her bir ibadetin manasının ve değerinin farklı olduğuna dikkat çekti.

facebook-paylas
Güncelleme: 19-03-2024 16:31:34 Tarih: 19-03-2024 16:12

Molla Özer: Oruç Müslümanın ortaya koyduğu iradenin simgesidir

 

 

On bir ayın sultanı Ramazan ayında tutulacak oruçtan verilecek sadakalara, sünnet namazlarından tövbe ve istiğfara kadar birçok konuyu ele alan İTTİHADUL ULEMA Genel Sekreteri Molla Muhammed Özer, bu ayın nefsi tezkiye ve terbiye etmek için en uygun vakit olduğunu belirterek bu süreçte tutulacak orucun Müslümanın ortaya koyduğu iradenin simgesi olduğunu söyledi.

Cümlelerine salat ve selam ile başlayan Molla Özer, "Ramazan Ayı'na ulaştırdığı için Rabbimiz'e hamdolsun. Ramazan Ayı; müminlerin sevaplarını katbekat arttırdığı, insan terbiyesini ve teskiyesini yapan bir aydır. Bir Müslüman nefsini tezkiye ve terbiye etmek isterse en ideal ay olması gereken ay bu Ramazan Ayı'dır. Malumunuz olduğu üzere şeytanlar bu ayda bağlanıyor, ortada sadece nefis kalıyor. Bunun için Müslümanlar bu aya girdiği zaman kendini bütün günahlardan tövbe, istiğfar, nefsini terbiye ve tezkiye etmelidir." dedi.

"Bu ayda bütün kötü alışkanlık ve günahlardan kendimizi kurtarabiliriz"

Mola Özer, "Bu ay insan iradesini düzene sokuyor. Helal olan yemeği ve içeceği içebiliriz ama bu ay geldiği zaman içmiyoruz ve yemiyoruz, kendimizi alı koyuyoruz. Çünkü bir irade ortaya koyuyoruz. Bu Müslümanın bütün günahlara karşı irade ortaya koyabildiğini gösterir. Madem ki helal olan şeylerden kendimizi alıkoyuyor ve o iradeyi gösterebiliyorsak, günah ve bütün kötü alışkanlıklardan da kendimizi bu ay münasebetiyle kurtarabiliriz." ifadelerini kullandı.

Bu ay oruç ayı olduğunu hatırlatan Molla Özer, bu ayda Kur'an-ı Kerim indiği içinde ayriyeten bir değer kazandığını belirterek bu ayın aldığı değerin bir mercei, esası ve temelinin Kur'an-ı Kerim olduğunu dile getirdi.

"Ramazan ayının bu özelliğinden dolayı her Müslüman mutlaka bu ay gündüzünde oruç tutmalı, gecelerinde ise kıyam etmelidir" diyen Özer, "Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerifte 'Kim inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır' diye buyurmaktadır. Yatsı namazından sonra teravih namazı kılmak, sahura kalkarken abdest sünneti ya da sahurdan sonra 2 rekât namaz kılmak gece ihyasıdır. Bütün bunlar Ramazan Ayı'nın bize verdiği feyz ve bereketini istifade etmemiz için bir fırsattır." şeklinde konuştu.

"İftarlarımızda İslam coğrafyamızdaki mazlum Müslümanlar için dua edelim"

Özer, "Ramazan Ay'ında her Müslüman Kur'an-ı Kerim'i hatim etmesi gerekir. Bütün cami, medrese ve evlerimizde Kur'an-ı Kerim okunuyor. Bununla beraber kısa bir tefsirle 'Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de bizden ne istiyor?'u anlamamız lazım. Ramazan Ayı'nı vesile ve fırsat bilip tefsiri okuyarak kendimizi geliştirebiliriz." ifadelerine yer verdi.

İnfak konusuna da değinen Özer, "Ramazan Ayı aynı zamanda infakın da ayıdır. Her Müslüman fakirlere tasaddukta bulunması gerekir. Gazze'de katliamlar ve acılar yaşanır, ambargo uygulanır ve oradaki Müslümanlar açlıktan canlarını verirken mal ile infakta bulunulmalıdır. Yani mallarımızla cihada katılmak lazım. Buradaki fakirleri de unutmamak gerekir." diye belirtti.

İtikaf sünneti ve bu gecede yapılacak dualarla ilgili tavsiyelerini paylaşan Molla Özer, şunları söyledi:

"Kendi hayatımızın bir bölümünü dünya işlerinden kurtararak Allah'a vermemiz ve camilerde itikafa girerek geçmiş yıllarının muhasebesini yapmalıyız. İtikaf ibadeti Ramazan Ayı'na has olan bir ibadettir. Müslümanlar bundan mutlaka istifade etmelidir. İtikafın çok yaygın olan kısmı Ramazan Ayı'nın son 10 günüdür ama Ramazan Ayı boyunca her günün her saatinde itikafa girebiliriz. Bu ay aynı zamanda duaların makbul olduğu aydır. Kadir Gecesi'nde ayrı makbuldür ama bu ayın bütün gecelerinde dua etmekte makbuldür. İftarımızı açarken mutlaka mazlum coğrafyamıza, Gazze'ye, Doğu Türkistan'a, mağdur ve mazlum olan bütün Müslümanları dualarımızda bulundurmamız gerekir." 

 




Bu haber 377 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI