Bugun...



Kansızlık sorunu çekenler kış mevsiminde nasıl beslenmeli neler tüketmeli?

Genel olarak mevsimlerden bağımsız olarak üşüme veya vücut soğukluğu sorunu yaşayanların bu problemi özellikle kış mevsiminde daha şiddetli hissetmemesi için beslenme yöntemlerini aktaran Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, tüketilecek meyve ve sebzelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 29-11-2023 00:01

Kansızlık sorunu çekenler kış mevsiminde nasıl beslenmeli neler tüketmeli?

Toplumda kansızlık olarak adlandırılan ve genelde el ve ayaklarda soğuklukla beraber üşüme problemi yaşayanların en çok zorlandığı dönem kış mevsimidir.

Hissedilmeye başlanan soğuk havayla beraber sıklıkla üşüme veya vücut soğukluğu sorunu yaşayanların kış mevsiminde dikkat etmesi gereken beslenme yöntemleri hakkında bilgi aktaran Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, mevsim süresince tüketilecek besinlerin değerlerinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Üşüme nedenlerini sıralayan Çevik, "Kişi olması gerekenden daha fazla üşüyorsa bu kişinin vücudunda bir şeylerin eksik olduğunun belirtisi olabilir. Yani vücutta vitamin mineral eksikliği, kişinin alması gereken sıvıyı, uyku yetersizliği, olması gereken kilonun altında olması, kas kütlesi azalması, tiroid hastalığı ya da demir eksiliği de yaşıyor olabilir. Üşüme denilince aklımıza en yaygın gelen demir eksikliğidir. Demir eksikliği de hemoglobinin düşük olması ve bundan kaynaklı da oksijenin vücuda rahatlıkla taşınmaması ve enerjisinin düşük olmasından kaynaklı vücutta üşüme meydana gelebiliyor." dedi.

Demir eksiliği olan kişilerin neler tüketmeli?

Üşüme belirtilerinin daha çok ellerde ve ayaklarda görülebildiğini söyleyen Çevik, "Kişinin üşümesinin sebebini demir eksikliği olduğunu öğrenebilmek için öncelikle demir, hemoglobin ve ferritin değerlerine bakılması gerekiyor. Eğer değerlerin olması gerekenin çok altında ise doktor kontrolünde takviyeler alması gerekiyor. Ama çok düşük değil ise beslenme ile de yükseltebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Demir eksiliği olan kişilerin neler tüketmesi gerekiyor? sorusunu yanıtlayan Çevik, şunları söyledi:

"Kırmızı et, beyaz et, balık, koyu yapraklı yeşil sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demirden zengin besinlerdir. Demir biyoyararlarını da arttırabilmek için bu besinlerin yanında C vitaminlerden zengin besinler almamız gerekiyor. Salata, limon, portakal, mandalina gibi birlikte tüketildiğinde demirin biyoyararlarını da arttırmış oluyoruz. Çocuklarda ve yetişkinlerde günlük enerji ihtiyacı farklı olduğundan kaynaklı çocuklarda alınması gereken miktarlar az olurken yetişkinlerde daha fazla olabiliyor."




Bu haber 462 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI